Protel99SE i Win7

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Protel99SE i Win7

Postby Boss71 » 11-12-2015, 13:22

Imam problem sa instalacijom Protela99SE na Win7 pro.

Neke verzije neće uopšte da prorade,
a imam i koje uspešno instaliram ali se onda pojavi sledeći problem :

Nakon isntalacije 99SE jednostavno mi se pobrišu mnogi Win programčići u Accessories ( Paint, Calc itd..)
nestane Control Panel i System Restore itd ...

Jednom rečju, "IZBUŠI" Win7 tako da jedino preostaje reinstalacija windowsa.
Ovo mi se desilo u par pokušaja, prvo nisam kapirao zašto i tek onda sam utvrdio da problem nastaje
posle instalacije 99SE , - probao sam i 99SE SP6.
---------------

Šta uraditi ?

Imam i Altium 14.2 ali mi se prosto ne radi u njemu ( navikao sam na Protel 2.71) tak oda mi i 99SE
nije ono na čega sam naviukao "žmurećki" a pogotovo Altium.

U principu, retko koristim autoruter - zanči sve "PEŠKE" tako da bi mi 2.71 i dalje odgovarao da ne pravi probleme prilikom generisanja GERBER fajlova (Gerberi iz 99SE idu besprekorno).

Pozdrav svima
Boss71
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2015, 18:54

Re: Protel99SE i Win7

Postby WhiteHead » 11-12-2015, 13:50

Ma šta Microsoft pričao o tome, svi mi, koji se bavimo nekakvim delikatnijim stvarima u odnosu na prosječne korisnike windoza, muku mučimo sa kompatibilnošću unazad.....
Probaj na 7-icu instalirati WirtualBox, pa na njega OS na kojem radi taj Protel.
Ja sam neke stvari tako riješio, a za neku godinu neka nam je bog na pomoći....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1595
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Protel99SE i Win7

Postby Boss71 » 11-12-2015, 14:00

Jbg, drugar

Ispadne da onda trebamo imati negde u ćošku PC sa winXP samo za naše projekte (i to bez pristupa internetu).
--------
Ja sam dosada to rešavao sa dvojim op sistemom i izborom prilikom butovanja : Win7 ili Xp
Malo mi ovo ne komforno - pa pitam ima li boljeg rešenja !

Pozz
Boss71
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2015, 18:54

Re: Protel99SE i Win7

Postby WhiteHead » 11-12-2015, 14:46

Ne bih rekao, dual bot ili vBox a treće rješenje je učenje nekog novog soft-a koji je "dobar" sa W7,8,10....
Ne bi mi bilo nimalo mrsko kada bi neko "gumicom" obrisao Microsoft da više ne postoji....
'bem ti učenje u 50-im, k'o da sam osnovac.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1595
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Protel99SE i Win7

Postby Boss71 » 11-12-2015, 16:01

To i mene izludjuje.
Moja deca nikad nemaju šta- sve naučila , a ja NON STOP.
Ma ne mogu da učim nove softvere, niti želim niti imam za to vremena.

Taman savladam neki što reći "žmurećki" izadje nova verzija i ja gledam ko tele,
probam omiljene prečice sa tastature - NE RADE ! Odem u menije a tamo ništa s ničim ...
.........
Ako treba sići ću u na XP i tu ostati , tu nikada nije bilo problema ...

P.S.
Ipak se nadam nekom rešenju, vidim da se taj problem provlačio dosta po stranin forumima
( a loš sam sa engleskim) i da su ljudi iznosili neke predloge.

Pozz
Boss71
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2015, 18:54

Re: Protel99SE i Win7

Postby WhiteHead » 11-12-2015, 17:04

Moja deca nikad nemaju šta- sve naučila , a ja NON STOP.

Ha, baš k'o kod mene...
Možda nešto i postoji, možda ti se još neko javi s nekim prijedlogom.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1595
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Protel99SE i Win7

Postby mario KT » 11-12-2015, 21:40

Pozdrav svima,
Eh sad za win7 nije problem pokretati programe namjenjene za win XP, dok za win8 i win 10 jeste.
Za win7 postoji dodatak winXP mode koji podrzava sve programe namjenjene tom OS-u i to normalno ko da su pokrenuti na win xp sustavu, ali su ranjivi ko da je osnovni sustav win XP. Preporuka je ne koristiti internet u tom modu.
toliko od mene
Pozdrav
User avatar
mario KT
 
Posts: 87
Joined: 11-11-2010, 21:04
Location: Kutina, Hrvatska

Re: Protel99SE i Win7

Postby WhiteHead » 11-12-2015, 22:31

mario KT wrote:Za win7 postoji dodatak winXP mode koji podrzava sve programe namjenjene tom OS-u i to normalno ko da su pokrenuti na win xp sustavu,

Griješiš, mogu ti na brzinu nabrojati 5-6 programa koji ne rade sa tim "compatibile" mod-om, a za W8 i W10 mogu samo mislit'.
U tome i jest problem kod kolege @Bos71, njemu protel fino radi na Wxp a na W7 neće, napisao je to....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1595
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Protel99SE i Win7

Postby mario KT » 11-12-2015, 22:44

Nisam mislio na komplatibiliti mod, vec na Windows XP mod na Win 7. To je dodatak od ako se nevaram 300mb.
http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows7/install-and-use-windows-xp-mode-in-windows-7
Nisam probao sve opcije, ali neke jesam i radile su uredno.
Naravno to vrijedi samo za Win7.
Pozdrav.
User avatar
mario KT
 
Posts: 87
Joined: 11-11-2010, 21:04
Location: Kutina, Hrvatska

Re: Protel99SE i Win7

Postby WhiteHead » 11-12-2015, 23:04

To nisam probao, (radim sa W7) ali sam radi nekih programa morao instalirati virtualBox i unutar njega XP.
Obično se radi o programima za upravljanje i kontrolu industrijskih stvarčica, a isto i za amatersku elektroniku itd.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1595
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Protel99SE i Win7

Postby Boss71 » 12-12-2015, 09:28

Hvala drugari, - možda se još ko javi sa zanimljivim predlozima.

Ovo što je Mario predložio nije loše u svakom slučaju.

Pozz
Boss71
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2015, 18:54

Re: Protel99SE i Win7

Postby Dzenny_assembly » 12-12-2015, 13:13

Kada sam tek počeo učiti dizajniranje PCB-a i ja sam krenuo sa Protel-om i mogu ti reči da mi se nije svidio.
Čak sam kupio i knjigu koju sad prodajem http://www.olx.ba/artikal/19873567/protel-i-za-pocetnike/
Ne bih da nekog odbijam, alat jeste profesionalni, ali su ga toliko zakomplikovali da bi trebao imati jednog čovijeka koji če mi samo dizajnirati pločice u Protelu dok ja razvijam softver za isti projekat. To za mene baš nije praktično. Koristim EAGLE koji sam savladao za par dana i preuzeo odključanu verziju (bez ograničenja veličine pločice) koji po meni nije ništa lošiji od Protel-a a daleko praktičniji.

Što se tiče kompatibilnosti nisam ga isprobavao na Win7 imam poseban računar sa WinXP-om i na njemu razvijam kompletan uredžaj od zamisli do realizacije i osim manjih smetnji radi odlično, a povezan je i sa internetom.
Dzenny_assembly
 
Posts: 118
Joined: 11-09-2014, 04:03

Re: Protel99SE i Win7

Postby Boss71 » 12-12-2015, 19:45

Ja sam krenuo još sa Amiga500 računarom i nekim njenim softverom za PCB.
Uradio poodosta ploča i onda došlo vreme da kupim PC (1997 godina).
Kupio PC i jedno vreme radio PCB i dalje na Amigi jer mi je Protel 2.7 delovao komplikovano.

E onda sam rešio da prodam Amigu (za neku siću) samo da bi sebe naterao da krenem u Protel.
Pošto sam tako uradio, druge nije bilo

(Prošao sam kao kad je Mujo učio sina plivati, - izbacio ga iz čamca i samo mu govori :
maši sine ruč'cama - nog'cama - mašiiii sinee , mašiiiiiiiiii - e jeb'ga sine)

Malo šale, ali morao sam naučiti Protel 2.71 - druge mi nije bilo.

Uradio sam STVARNO DOSTA ploča u njemu, dosta svojih biblioteka kompnenti od 1997
I sada bi i dalje ostao u njemu samo da nema toliko siromašan GERBER export, koji još uz to i falično radi.

Svoje ploče iz 2.71 mogu da učitam u 99SE ali NE I BIBLIOTEKE !
I eto već problema, a ima ih još.
Stavrno mi se ne da da ponovo radim biblioteke komponenti.

Da sad krećem naravno da bi krenuuo iz ALTIUM 14 ili 15 ali 20 godina PCB je iza mene.
Tako da mi se čini da ću se teško razvesti od WinXP ...

Pozdrav svima
Boss71
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2015, 18:54


Return to Programi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

BLOG RAZMJENA