Treba mi pomoć oko Bass Zvučnika!!!

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Bocoo

Treba mi pomoć oko Bass Zvučnika!!!

Post by Bocoo »

Novi sam član na forumu i nemam bas iskustva sto se tice ovoga sta cu sad napisati.. Znam osnovne pojmove u elektronici. :D Evo ovako: Pre nekoliko meseci sam kupio bas kutiju koja je bila sklop zvučnika za kompjuter (Sateliti+Bass (woofer)).. E sad pošto ta kutija radi naravno na 220v AC ja bi želeo da sastavim nesto da ona moze da radi na primer na 12v DC i da u nju stavim neke baterije (akumulator) da bi ona radila kad je spojim na mobilni telefon preko audio kabla da radi bez tog napona od 220V nego samo da radi na onih 12V na koji bi bila spojena.. Unutra ima transformator koji pretvara sa 220V AC na priblizno 11V ( ne znam da li je Ac ili DC) E sad sta bi se desilo ako bi izbacio taj transformator???
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Treba mi pomoć oko Bass Zvučnika!!!

Post by nano »

Osnovni pojam u elektronici je da transformator moze da smanji ili poveca napon samo izmjenicne struje,dakle AC...izvinite morao sam malo pametovati :D :D

Slobodno otpoji taj transformator i na one zice koje su isle od sekundara spoji 12 v iz akumulatora i to ce da radi.Ne moras cak ni gledati polaritet ,jer ce gretz poslije trafoa sve to da rijesi.
Jedino ti moze biti premali napon,ako je taj trafo slucajno davao veci napon.Ali spoji pa probaj,ne mozes nista pokvariti .
Pazi,spajati bez razmisljanja o polaritetu mozes samo tamo gdje su bile spojene zice od sekundara trafoa.Ako preskaces gretz,moras paziti gdje spajas plus ,minus.Bolje je bez gretza jer nemas pada napona na diodama.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Bocoo

Post by Bocoo »

Čekajte, transformator smanjuje napon.. Znaci ja tu imam 11V AC a akumulator koji bi spojio je DC jel to ima neke veze? Oce raditi uopšte? :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

HOĆE....pod uvjetom koji je nano naveo :wink:
Slobodno otpoji taj transformator i na one zice koje su isle od sekundara spoji 12 v iz akumulatora
Post Reply