Kako prilagoditi TTL-Signal sa uC

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
La_Place
Posts: 2
Joined: 29-01-2014, 16:27

Kako prilagoditi TTL-Signal sa uC

Post by La_Place »

Pozdrav raja,

pravim jedan senzor za ocitavanje vrijednosti sa jednog mjernog uredjaja.
senzor pokazuje na izlazu HIGH(5V) i LOW(0V).tipicni TTL-Signal!
Izalzni signal senzora(RxD)trebam sad direktno povezati sa jednim mikroprocesorom(ARM Cortex 4M) radi daljnje prerade podataka.

Negdje sam procitao da Izlazni signal senzora, tj. RxD moram invertirati jer uC ocekuje podatke drugacijeg polariteta,tj, ako mi je HIGH RxD, kad diretkno spajam sa pinom od uC moram dovesti invertirani Signal?

Da li je to istina, i moze li mi neko vise reci o tome?

Unaprijed zahvaljujem!
micromatic
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 58
Joined: 23-02-2005, 14:13
Location: Hrvatska - Cakovec
Contact:

Re: Kako prilagoditi TTL-Signal sa uC

Post by micromatic »

Mislim da si malo pobrkao pojmove ili malo čudno formulirao pitanje. Probati ću ti odgovoriti onako kako sam shvatio pitanje s par podpitanja.

senzor pokazuje na izlazu HIGH(5V) i LOW(0V).tipicni TTL-Signal!
Izalzni signal senzora(RxD)
Nije mi jasno zašto se taj tvoj izlazni signal zove RxD

Sa RxD se uobičajno označava ulaz mikrokontrolera koji je namjenjen za prijem signala po UART-u dok se izlaz UART-a označava TxD(serijska komunikacija). U tom slučaju njihovo mirno stanje na TTL razini je HIGH (+5V). Nekad davno se ovaj tip komunikacije koristio za spajanje printera, modema, miša i sl. ali su se radi smanjenja utjecaja smetnji na duljim kablovima prije samog konektora ubacivali čipovi konverteri nivoa sa TTL na RS232 (MAX232) na način da je mirno stanje na TTL razini HIGH(+5V) konvertirano na -12V na RS232 strani dok se aktivno stanje na TTL razini LOW(0V) konvertiralo na +12V na RS232 strani. Tvoja konstatacija da " Negdje sam pročitao da Izlazni signal senzora, tj. RxD moram invertirati jer uC očekuje podatke drugačijeg polariteta" vrijedi samo kod "direktnog" spajanja mikrokontrolera na RS232 serijsku komunikaciju bez konvertera (uz prilagodbu dozvoljenih naponskih razina).
Više o UARTu i serijskoj komunikaciji pogledaj na:http://www.micromatic.hr/razno/uart/

Dakle ako tvoj senzor daje na izlazu TTL razinu (ne serijsku komunikaciju) kako si naveo spajaš je direktno na kontroler. U softveru ionako trebaš odlučiti što uraditi kad je ona HIGH a što kad je LOW.
__________________
http://www.micromatic.hr
__________________
User avatar
arcom
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 447
Joined: 05-03-2010, 20:47
Location: Rijeka
Contact:

Re: Kako prilagoditi TTL-Signal sa uC

Post by arcom »

Ja bi jos samo dodao napomenu da prije spajanja provjeris maksimalni napon na ulaznom pinu mikrokontrolera jer, ako se senzor napaja sa 5V, a mikrokontroler sa 3,3V postoji realna sansa da ce ti trebati neki level shifter. U specifikacijama mikrokontrolera bi trebalo pisati nesto tipa "5V tolerant input pins" ili u parametrima pogledaj koji je maksimalni napon na digitalnim pinovima.

Ako se radi o cistom TTL signalu onda ce ti biti dovoljno i naponsko djelilo sa 2 otpornika, ali ako se radi o serijskoj komunikaciji onda ces ovisno o brzini trebati malo bolji/brzi sklop za konverziju.

Bilo bi najbolje kada bi napisao tocno o kojem senzoru se radi jer inace mozemo ovako nabadati u nedogled.
Post Reply