Proračun za transformatore

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 08-09-2013, 17:05

Pozdrav svima, evo malo sam si dao truda i napravio program koji po unesenim dimenzijama i naponima za transformator izračunava sve ostalo što je portebno.


Image

Dakle program je sam po sebi jednostavan, neznam dal može biti jednostavniji.
Dimenzije C i D su tu jer program pokušava ustanovit dal vrijednosti žica stanu na tijelo za namatanje. Ako ne stane onda vas upozori da smanjite debljinu žica za namotaje.

Moguće je da vas dosta često upozori da dimenzija žice nije standardne velićine.
To se događa jer u bazi podataka ima standardne dimenzije žice od 3.26 - 0.4mm, ako je struja veća odnosno manja od one koju najdeblja odnosno najmanja žica može podnjet izračunat će kolka bi žica trebala biti za tu struju i dati vam dimenziju žice koja je van standarda.

Tu je dodan AC-DC i DC-AC "konverter" koji će izračunat npr: ako trebam napon od 12v DC kolki AC napon trafo mora dati i obrnuto.

Što više da kažem? konstanta je 45/cm^2 ...

To je to... eto nadam se da će vam pomoć ovaj programčić ako bude problema slobodno me kontaktirajte ovdje ili na mail Strvina2.20@hotmail.com.

I da program izračunava potrebnu dužinu žice koja vam treba da bi namotali primar il sekundar, s tim da će vam uvijek dat 5% više jer je tu dio žice koji ostaje vani + ovisi kolko se žica zateže kod motanja.


Besplatno preuzimanje na:
https://docs.google.com/file/d/0B5N-Try ... sp=sharing
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby alexa_pg » 08-09-2013, 18:11

Stio da vidim kako ti to radi medjutim nesto nece.
Prilikom pokretanja Windows XP prijavljuje greski "Transformer.exe is not a valid Win32 application"
Trafo.jpg
Trafo.jpg (7.03 KiB) Viewed 18039 times
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1208
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: Proračun za transformatore

Postby volter » 08-09-2013, 21:35

Evo i ja sad probah, i ista greška.
Možda je bitno i za koji je windows rađeno, kod mene je Win XP SP3!
volter
 
Posts: 250
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Proračun za transformatore

Postby WhiteHead » 09-09-2013, 09:59

A vjerovatno je za x64
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1594
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Proračun za transformatore

Postby Kukinjos » 09-09-2013, 10:23

Tako je, radi na Win7 (x64), a na Xp (x86) daje grešku.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 09-09-2013, 16:06

Radi kod mene na win7 x32 ... budem se pozabavio tim problemom
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 09-09-2013, 17:52

Evo riješeno dakle problem je bio u Net Framework-u 4.5 koji ne postoji za windows xp. Sad je to popravljeno.

Verzija za xp:
https://docs.google.com/file/d/0B5N-Try ... sp=sharing

Ako bude problema ovdje možete preuzeti Net Framework 4 koji je potreban za win xp da bi program radio:
http://download.microsoft.com/download/ ... 86_x64.exe


Nemogu na prvom postu napravit edit pa molim admina ako može linkove tamo stavit.
Hvala
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby shesto » 14-09-2013, 21:49

Extra ideja i program..
Radjen preko C-a ?
:)
shesto
 
Posts: 18
Joined: 11-02-2013, 23:47

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 15-09-2013, 02:22

Hvala !
Nemam baš nešto iskustva s programiranjem tako da je ovo drađeno u visual basicu.
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby mojalovaa » 18-09-2013, 09:13

Pozdrav
Možeš li to odraditi da ima proračun i za visokofrekventne transformatore takozvane svičere.
mojalovaa
 
Posts: 135
Joined: 29-03-2013, 19:28

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 19-09-2013, 02:43

Već postoji program, a možeš ga preuzeti sa:
http://www.diysmps.com/forums/attachmen ... 1332230712

Smislio bi ja nešto možda malo jednostavnije al nisam još sve pohvato u vezi SMPS-a "još se učim" :)
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby mojalovaa » 18-10-2013, 22:34

Ma evo patimse sa tim tvojim programom ali mi nesto ne ide.
Moze li netko da opise sta se i kako unosi u tom programu posto mi nevjerovatno mnogo namotaja izbacuje kod proracuna.
http://www.imagebam.com/image/2f4f47282601133
mojalovaa
 
Posts: 135
Joined: 29-03-2013, 19:28

Re: Proračun za transformatore

Postby pedja089 » 18-10-2013, 22:38

Maksimalni ulazni napon 2460Vac :?: Odakle ti to mislis napajati? Sa dalekovoda direktno?
Drugo da ti 300KHz nije malo previse za jezgro koje hoces koristiti?
User avatar
pedja089
 
Posts: 7812
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Proračun za transformatore

Postby mojalovaa » 18-10-2013, 22:47

Pedja089 hvala , pa pregledao sam sve 100 puta i nikako nisam skontao taj zajeb.
Imali itko iskustva sa motanjem tih SMPS trafica , ili ako ima vec otvorena tema .
Hvala jos jednom
mojalovaa
 
Posts: 135
Joined: 29-03-2013, 19:28

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 18-10-2013, 22:56

Spusti napon kao što je pedja reko, spusti frekvenciju na recimo 50kHz jer s povečanjem frekvencije se dobije veća snaga ali se i javlja sve veći problem skin efekta, također zamjeni jezgru jer je ovo jako mala jezgra... ako neznaš gdje da kupiš jezgru možeš ju izvadit iz defektnog tv-a, monitora ili napajanja od računala i zadnje pročitaj malo literaturu o smps-u probaj nać kako se motaju transformatori.

Neznam dali smijem "reklamirat" drugi forum ali evo na ovom linku ispod se može jako puno naučiti o smps-u

http://www.diysmps.com


Ovo su sve preporuke a ne kritike :!:
Last edited by Cvik_Dasa on 18-10-2013, 23:01, edited 1 time in total.
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13

Re: Proračun za transformatore

Postby pedja089 » 18-10-2013, 23:01

Ovde imas malo osnova smps-a
http://www.elitesecurity.org/t446664-10 ... a-pojacalo
Kreni od prve strane...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7812
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Proračun za transformatore

Postby seid » 16-01-2015, 18:54

program je za 10 :wink:
User avatar
seid
 
Posts: 178
Joined: 30-12-2012, 19:53
Location: KONJIC BOSNIA and HERZEGOVINA

Re: Proračun za transformatore

Postby beljac » 15-01-2017, 21:28

Postovani kolege interesuje me dali neko ima program za trafoe ali od jezgro elektro motora, ili ako nema neko objasnjenje kako se radi proracun!
beljac
 
Posts: 2
Joined: 31-12-2016, 21:46

Re: Proračun za transformatore

Postby Cvik_Dasa » 11-02-2017, 03:45

trafo od jezgre elektromotora :?:

Formula za transformatore zahtjeva da znaš površinu jezgre, nakon što znaš površinu jezgre dijeliš 42 s površinom i dobiješ turns per volt, dalje se nadam da znaš.

Ali još uvijek mi nije jasno .... jezgra od elektro motora?

By the way ovo gore objašnjenje je za EI limove tako da ne preporučam da se po ovom gore radi osim ako nisu u igri EI limovi
Cvik_Dasa
 
Posts: 157
Joined: 23-11-2010, 05:13


Return to Programi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

BLOG RAZMJENA