Mjenjam trafo 220/12V za 220/24V 150VA
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Napredujem
Mjenjam trafo 220/12V za 220/24V 150VA
mjenjam trafo EI jezgre 220/12V 150VA za trafo 220/24V 150VA
ajde ljudi,pomognite mladoj nadi elektronike da si složi laboratorijski ispravljač
-
- Napredujem
Re: Mjenjam trafo 220/12V za 220/24V 150VA
prvu sliku sam krivu uplodao,a vise neradi nareda edit
Ajde da pomognemo mladoj nadi i da nesto nauci.Koliko ja vidim sa slika,na sekundarU ima dosta mjesta da se donamota jos namotaja ,pa cak i do 24 v.Fino rastavi jezgru,vididm da je spojena sarafima i izmjeri povrsinu
srednjeg stuba jezgre ili kalema.Podijeli 45 sa povrsinom koju si dobio i dobio si broj namotaja po jednom voltu.Sad taj broj pomnozi sa 12 ,jer toliko volti zelis dodati i namotaj toliko namotaja zice priblizno istog presjeka.Ja bih ostavio onu klemu za sekundar i samo od tamo nastavio motanje i dodao jos jednu za kraj namotaja,tako da imas im izvod od 12 volti,mozda ti nekad i zatreba.Pazi da nastavis motanje u istom smjeru u kojem je motan i sekundar.
Ako si dovoljno pazljiv i strpljiv ,mozes to odradit i bez rastavljanja jezgre,mislim da nece trebatimpuno namotaja.
srednjeg stuba jezgre ili kalema.Podijeli 45 sa povrsinom koju si dobio i dobio si broj namotaja po jednom voltu.Sad taj broj pomnozi sa 12 ,jer toliko volti zelis dodati i namotaj toliko namotaja zice priblizno istog presjeka.Ja bih ostavio onu klemu za sekundar i samo od tamo nastavio motanje i dodao jos jednu za kraj namotaja,tako da imas im izvod od 12 volti,mozda ti nekad i zatreba.Pazi da nastavis motanje u istom smjeru u kojem je motan i sekundar.
Ako si dovoljno pazljiv i strpljiv ,mozes to odradit i bez rastavljanja jezgre,mislim da nece trebatimpuno namotaja.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Kad bi sutra (kad dolaziš k meni ) ponio taj trafo; sve bi pojasnili (ako ti ovo detaljno nanovo uputstvo nije dovoljno)
-
- Napredujem
pricao sam sad sa elektromehaničarom ,i reeko je da nema problema za premotavanje,da ce se to rjesit bez puno muke. i još za džaba
Moze i tako,ali time tebi uskracuje onaj osjecaj kad nesto sam odradis kako treba i to sve proradi,a uz to si nesto i naucio.
Bas zbog tog osjecaja smo mi svi u ovim vodama.Je li tako momci?
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano wrote:Moze i tako,ali time tebi uskracuje onaj osjecaj kad nesto sam odradis kako treba i to sve proradi,a uz to si nesto i naucio.
Potpis
- hari poter
- Napredujem
Vaistinu.nano wrote:Moze i tako,ali time tebi uskracuje onaj osjecaj kad nesto sam odradis kako treba i to sve proradi,a uz to si nesto i naucio.