FCLX Metar

Završeni projekti naših članova foruma ali bez ključnog dijela dokumentacije (showroom).

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

FCLX Metar

Postby sindja1204 » 25-08-2011, 17:14

Vec duze vreme se spremam da sklopim ovaj FCLX metar. Na forumu je bilo komentara i ZA i PROTIV.
Nije bilo nekih vecih problema u sastavljanju, Sklop funkcionise, tacnost merenja jos nisam proveravao. Medjutim , iako sam procitao vise puta sve tekstove vezane za ovaj FCLX metar, jos nisam uspeo da udjem u mod X2. Bez problema udje u mod za X1, funkcionisu tasteri UP , DOWNE, ali nakon tog neznam kako preci u X2.
@Feko, zbunio me je malo tvoj komentar vezan za relej da klikne tri puta. Meni, klikne jednom , drzi oko tri sekunde i klikne jos jednom (pusti). Nije mi bas jasna ni uloga tastera za kalibraciju. To je ustvari ON/OF. Znaci da bi sklop uradio ponovno kalibraciju, jednostavno se resetuje.


Imam tu jos par nejasnoca oko ulaska u mod i podesavanja , ali o tom kasnije.
http://img199.imageshack.us/img199/1592/pic0014m.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/3223/pic0011aw.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/9431/fcx9.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/3781/fcx16.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/7505/botom4.jpg
User avatar
sindja1204
 
Posts: 790
Joined: 03-05-2009, 11:57
Location: Beograd

Re: FCLX Metar


Re: FCLX Metar

Postby Feko » 25-08-2011, 20:17

sindja1204 wrote:...@Feko, zbunio me je malo tvoj komentar vezan za relej da klikne tri puta. Meni, klikne jednom , drzi oko tri sekunde i klikne jos jednom (pusti). Nije mi bas jasna ni uloga tastera za kalibraciju. To je ustvari ON/OF. Znaci da bi sklop uradio ponovno kalibraciju, jednostavno se resetuje...


To sam potpuno krivo i napamet spomenuo. :roll: Da, jednom privuče i otpusti. Relej vjerojatno radi ono što na ostalima moraš ručno..kod induktiviteta kratkospojiti ispitne kontakte i pritisnuti zero, a kod mjerenja kapaciteta poništi parazitski kapacitet na nulu.
Oko ovih podesavanja konstanti X1 i X2 ja nisam imao problema, no trenutno se uopce ne sjecam sta je sta. :cry: Mogu to ponovo procitati ali necu nista biti pametniji od tebe..trebao bi rastaviti moj pa probati a mrsko mi je :roll:
Probaj se ti jos pozabaviti sa time...pa ako ne uspijes rastavit cu ja svoj pa probati uci u mod podesavanja...
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: FCLX Metar

Postby sindja1204 » 25-08-2011, 20:37

Procitao sam vise puta kako se ulazi u mod X1 i X2, udjem u X1, tasterima upp i downe moze da se menja ova vrednost od 1000 , ali kasnije sta god da stisnem , nista se ne desava. . Igracu se ja sa njim jos neko vreme pa mozda i uspem . No vidim negde u tvojim postovima da postoji hex i za 16F628A. Postavi ga ako ga imas ili znas gde moze da se skine, posto je ovaj 16F84A dosta skuplji. Poskidao sam puno njih, ali nemam pojma koji je za 16F628A.
User avatar
sindja1204
 
Posts: 790
Joined: 03-05-2009, 11:57
Location: Beograd

Re: FCLX Metar

Postby Feko » 25-08-2011, 21:08

Ovo vjerojatno sve imaš ali ja sam to onomad bez problema napravio :roll:
hex za 16F628 je u prilogu
"Mod za instaliranje konstanti. Taj mod je neophodan za dobivanje ispravnih
vrijednosti kapaciteta i induktiviteta i ovaj proces je potrebno napraviti samo jednom.
Mjerač ustvari usporeñuje vrijednost koju mjerimo sa vrijednošću koja se nalazi u
mjernom oscilatoru i prikazuje je na displeju. Te vrijednosti mi pohranjujemo unutar
EEPROM memorije samog mikrokontrolera. Da bi podesili ove konstante potrebno je
učiniti sljedeće: isključite ureñaj i postavite ga u položaj C, zatim pritisnite S5 i
ponovo uključite ureñaj. Mjerač prikazuje vrijednost X1 ili X2 ovisno o stanju S2.
Promijenite trenutnu vrijednost S2 pritiskom na S5 i odaberite jednu od vrijednosti X1
ili X2. Zatim otpustite S2 i S5. Pritinite S3 ili S4 za promjenu vrijednosti prema gore
ili prema dolje. X1 je jednaka brojčanoj vrijednosti kondenzatora C4 u pF i iznosi
1000. Konstanta X2 je za induktivitet i iznosi1.000. Prvo podesite X1. Zatim
promijenite stanje S2. Tako ste pohranili novu vrijednost X1 u EEPROM memoriju.
Kada ste podesili obadvije vrijednosti ureñaj odlazi u mod autokalibracije i nakon toga
u mod za mjerenje kapaciteta. Zatim pritisnite tipku za kalibraciju ukoliko je potrebno,
a zatim mjerite poznatu vrijednost kapaciteta. Proñite opisanu proceduru nekoliko
puta, tako dugo dak ne dobijete jednaku vrijednost mjerene i stvarne vrijednosti
kapaciteta koji mjerite. Proñite i proceduru za X2 takoñer nekoliko puta dok ne
dobijete jednaku vrijednost izmjerenog induktiviteta i stvarne vrijednosti. Vrijednosti
spremate u EEPROM samo promjenom stanja na S2
"
Attachments
628nobug.zip
(2.85 KiB) Downloaded 335 times
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: FCLX Metar

Postby sindja1204 » 26-08-2011, 06:04

@Feko, hvala na odgovoru. Problem je bio u neispravnom tasteru S1 i S2. Sad radi normalno. Od 50 tastera, izabrao sam ova dva neispravna!!!
User avatar
sindja1204
 
Posts: 790
Joined: 03-05-2009, 11:57
Location: Beograd

Re: FCLX Metar

Postby Feko » 26-08-2011, 07:28

:shock: ti bokca, ja baš skidam sa starih videa i uređaja tastere, nikad ih ne provjeravam ali još nisam naletio na neispravnog....bitno da si našao grešku!
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: FCLX Metar

Postby trax » 26-08-2011, 10:08

Ciji je ovo projekat? Mocno izgleda :-)
User avatar
trax
 
Posts: 3487
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: FCLX Metar

Postby milkovski08 » 26-08-2011, 18:02

Pozdrav drugari,ja sa ovaj FCLX Metar zavrsio prije 2 godine i licno nisam zadovoljan a ubio sam se od rada da ga sredim.Poslacu vam slike jer mi mobtel nije pri ruci,odneo moj sin,snima neku muziku neke gluposti.Probao sam sa vise Hex,sa 18F84 I 18F628.C i L nece da izmeri tacno dok na F i X ne ocitava nikakve vrednosti.Izvadio sam ga iz kutije "propalih projekata" jer mi je zao sto nisam uspeo da ga sredim,to mi se retko desava...probacu ponovo ovih dana,normalno uz vasu pomoc ako ste raspolozeni.Slike saljem cim se dohvatim mobtela.Pozz
milkovski08
 
Posts: 2
Joined: 10-12-2008, 22:26

Re: FCLX Metar

Postby 78L05 » 31-08-2011, 22:40

@milkovski08, ja sam također uložio puno vremena i napravio FCLX prema original shemi i pločici, ali također nisam zadovoljan sa rezultatom.
Posvetio sam pažnju i odabiru komponenti (svi su otpornici 1% metalfilm, korištena su PROFI pozlaćena podnožja, izmjenio sam nekoliko IC-a) ali isti problem kao i kod tebe - F i X uopće ne želi mjeriti.
Frekvenciju toliko nisam forsirao, ali sam probao mjeriti rezonantnu frekvenciju kvarcnih kristala i uspio sam ga jednom ili dvaput natjerati da ispiše vrijednost, ali ako idem "ispočetka", dakle palim ga i dopuštam kalibraciju relejom nema šanse da mi izmjeri frekvenciju.
Što se tiče točnosti to mu je još najmanja mana, ako imaš neki tvornički multimetar koji može mjeriti kapacitet i induktivitet uzmi par kondenzatora i zavojnica te izmjeri vrijednosti instrumentom i prema uputama podešavaj X1 i X2 konstantu, ako je sve dobro odrađeno (bez oscilacija) to bi se bez problema trebalo podesiti, tako da to još i radi zadovoljavajuće.
Nakon što sam ih izradio dosta (C, LC, LCX, FCLX metara) zaključak je da treba naći provjerenu shemu i obratiti pozornost na točnost i dojmove drugih koji su ih izradili. Cijena FCLX-a (PIC16F628/84A + LCD + ostale komponente) uopće nije "za baciti", drugim riječima da je uložiti sav novac koji se potroši dok se ne dođe do pravog i pouzdanog instrumenta u jedan "pravi" i malo skuplji čovjek bi odmah mogao biti siguran u rezultat i uspjeh nebi izostajao zbog loših ili nedorađenih shema.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
User avatar
78L05
 
Posts: 1402
Joined: 28-05-2009, 13:22
Location: Hrvatska


Return to Gotovi projekti - bez dokumentacije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE