osvjetljivac PCB-rutilizacija

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

osvjetljivac PCB-rutilizacija

Postby niho » 09-06-2011, 10:04

Iako ovaj nas projekat kojeg smo radili na satima mehatronicke sekcije u skoli nije osvojio neko zapazeno mjesto na drzavnom takmicenju mislim da ga vrijedi objaviti iz prostog razloga sto od dva stara uredjaja koji su umjesto u smecu zavrsili u nasem kabinetu kao veoma korsni a nadam se da ce ako nista drugo, biti dobra ideja za napraviti nesto slicno i korisno hobistima i elektronicarima.
Iz stare mikrovalne pećnice kod koje je pregorio magnetron smo povadili sav sadržaj osim filtera za radio smetnje, prekidača za vrata i uključivanje te tajmera. S druge strane smo iz kvarcne lampe koju je činilo 6 neonskih UVA cijevi sa balastima i starterima izvadili i ugradili u modifikovano kućište mikrovalne pećnice (odsjekli smo gornju ploču „prostora za grijanje“). I tu postavili sijalice i reflektore. Na dno pećnice smo „prostrli“ platno od mikrofibera na koji postavljamo fotooslojenu pločicu, zatim preko nje ide predložak štampane veze odštampan kao ogledalo na pausu ili termofoliji i sve pritisnemo staklenom pločom. Kako je staklo jak prigušivač ultraljubičastih zraka to smo ovdje upotrijebili najtanje staklo koje smo mogli naći (debljina je svega 2 mm). Daljim eksperimentisanjem smo utvrdili da je optimalno vrijeme osvjetljavanja 5 minuta
micro1.JPG
Pogled u unutrasnjost mikrovalke nakon ugradnje fluo cijevi i balasta.
micro1.JPG (105.32 KiB) Viewed 1891 times
micro2.JPG
prostor za "osvjetljavanje - (kuhanje :) )" plocica
micro2.JPG (45.28 KiB) Viewed 1891 times
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: osvjetljivac PCB-rutilizacija


Re: osvjetljivac PCB-rutilizacija

Postby Feko » 09-06-2011, 10:45

Ja bih to napravio kombinirano...treba i kavu grijati u radionici, a ako ju zabunom osvjetliš..nije bed :lol:

Šalim se, super ideja kako iskoristiti stare odbačene stvari!
Odlično napravljeno :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: osvjetljivac PCB-rutilizacija

Postby niho » 09-06-2011, 10:56

Hvala za pohvale. Ova mikrovalka je radila gotovo 20 godina i ne bih je dirao da nije crko magnetron. Poslije sam kupovao nekakve "first" i slicne gluposti koje nikad nisu radile kako treba. A kvarcnu lampu sam nasao na pijaci tip prodaje kao grijalicu za 10 KM "samo nesto slabo grije", hehe. i onda mi to razvalimo i napravimo ovo sto smo napravili. Prakticno je zato sto vidim kako sam postavio predlozak na plocicu za razliku od varijanti sa skenerom, kako najcesce rade, gdje je plocica na predlosku (filmu) pa mi se znalo desiti da ne postavim kako treba film. Ovo posebno dolazi do izrazaja kad se radi dvostrana plocica. A posto je staklo na vratima prilicno tamno, ne mora se "trcati" cim se cuje zvonce da se vadi plocica van.
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina


Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE

cron