Generator inpuslnog signala sa 220V

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 11-02-2016, 23:23

Prijatelj me zamolio da mu napravim generator impusla s promjenjivom frekfencijom i snagom, ubiti PWM s kontrolom frekfencije. Ali na 220V i 5-6A.
Najlakše mi je to odradit sa arduinom i mosfetom, projekat je skoro gotov samo ovdje bi postavio shemu da me savjetujete ako nešto nije dobro da se obojica ne poubijamo.
Njegova želja je kontrola do 1 MHz impuslni signal, ali ja nemam osciloskop i to traži pristup portovima na arduino direktno bez funkcija što ja još nisam svladao, ali za početak bit će mu dovoljno i kontrola od 50Hz do 5 khz što mogu isprogramirati. Više me muči hardver, i ako bi on ovo ovako spojio na transofrmator (ili neki drugi uređaj sa zavojnicom) hoće li to sve otići u tri lepe?
Image
Arduino za napajanje ima poseban transofrmator 220/12, pa sa lmxxxx na 5V. I to je naravno uključujući i arduino uzemljeno na gretz skupa s ovim mosfetom.
Sutra kad sve do kraja posložim poslikam vam
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V


Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby LAF » 11-02-2016, 23:51

Optokaplerom odvoji mosfet od arduina. Mosfet pobudjuj sa najmanje 12V. Dioda 1N4007 visak, body dioda mosfeta i jaca i brza od navedene koja je vezana paralelno.
Potrazi na netu pogresno nazvan "totem pole mosfet driver"-radi se o cistom pus-pul driveru.
Lako je dovesti napon na gate i otvoriti mosfet-treba ga na vrijeme i ugasiti,isprazniti
ulazni kapacitet, a to radi pomenuti driver.-

pOz
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby hari poter » 13-02-2016, 22:49

Sta ce biti potrosac?
Sta zeli da napaja ovim uredjajem?
User avatar
hari poter
 
Posts: 196
Joined: 09-10-2008, 01:46
Location: Beograd

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 15-02-2016, 11:39

LAFe hvala ti pravi si LAF :D :D Nisam dssad za to znao, i mnogo uređaja mi je štekalo zbog toga jer sam mosfet dosad gasio samo s pull down otpronikom.
Još nisam sve do kraja složio ali izgleda da će funkcionirati. Shemu uskoro priložim

@ poteru
neznam ni ja sam... prvo mi je govorio da će napajti transforamtor, igra se s teslin transforamtorima i te neke sheme,a sada mi govori da će tražit neke rezonancije i pravit mini potrese... a ja predpostavljam da će na ovo spojit DC motor i na osovinu stavit nešto što nije balansirano i s ovim generatorom tražit rezonzanciju kuće da je malo protrese :D :lol:
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 17-02-2016, 10:27

Problemi ljudi, sve sam sastavio ali ne funkcionira
Iz arduina izlazi square signal ali posle ovih 2.2K otpronika stalno je +, isto tako mosfet je stalno zatvoren
Image
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby pedja089 » 17-02-2016, 10:40

Tako si napravio...
Dok god je napon nizi na bazi PNP tranzistora za 0,7V u odnosu na emiter(u tvom slucaju 12V) on ce provoditi, kod tebe je uvek. Jer arduino daje max 5V.
Za NPN tranzistor kad je napon na bazi vislji za 0,7V u odnosu na emiter, on ce provoditi. Kod tebe u slucaju samo kada arduino daje 5V. Sto znaci ponekad.
E sad kako imas 2 tranzistora ukljucena, verovatno ti je neki skiknuo...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7818
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Maki » 17-02-2016, 11:48

A da probaš ovakvu konfiguraciju ? Image
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 18-02-2016, 08:51

pedja089 wrote:Tako si napravio...
Dok god je napon nizi na bazi PNP tranzistora za 0,7V u odnosu na emiter(u tvom slucaju 12V) on ce provoditi, kod tebe je uvek. Jer arduino daje max 5V.
Za NPN tranzistor kad je napon na bazi vislji za 0,7V u odnosu na emiter, on ce provoditi. Kod tebe u slucaju samo kada arduino daje 5V. Sto znaci ponekad.
E sad kako imas 2 tranzistora ukljucena, verovatno ti je neki skiknuo...

Zato mi je na experimentalnoj pločici sve radilo jer sam na bazu tranzistora dovodio 12V, i vidiš nisam znao to za PNP tranzistor... da vrlo je moguće da je jedan tranzistor odradio svoje... ionako moram pločicu nadogradit pa lako je njh zalemit nove.
Maki hvala na shemi pokušat ću izvuć iz toga nešto. Treba li mi komparater tu? zašto su mu izvodi za + i - "pobrisani"
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Maki » 18-02-2016, 11:14

Tu to pretpostavljam predstavlja buffer.
Jer kod optocouplera imaš 10k otpronik na kolektoru zakačen na 12V liniju. Stoga kad optocoupler ne vodi struja preko tog otpornika (10k) i preko 5k teće prema spoju dva tranzisotra NPN i PNP. Ako je ulazni kapacitet mosfeta prazan provede NPN i napuni ga.
No koja je uloga buffera ? U pravilu vrlo vjerovatno će ti raditi i bez njega sasvim dobro. On je tu zbog tog 10k. Spusti tih 10k na 1k i nebi trebao imat problema.
Općenito buffer ti strujno ojača signal. Traznistori NPN i PNP su strujno upravljani i da bi oni mogli biti maks. otvoreni moraš dovest neku "veću" struju na bazu koja se pak dobiva iz relacije Ic=Hfe*Ib. Ic = kolektorska struja, Ib bazna struja. Logično što je Hfe veći, struja baze će biti manja za istu struju kolektora.
A malo sam ga zavuzlao :roll: ... Nadam se da je barem nešto pomoglo...
Samo provjeri kolika max. struja smije teći kroz taj optocupler da ga ne preopteretiš sa tih 1k (cca. 12mA).
Znaći samo makni taj buffer i spoji se drito na onih 5k.
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 18-02-2016, 23:18

Ima li negdje link(na jednom mjestu i na hrvatskom) ili još bolje neka knjiga da se nabavi gdje bi mogao malo više naučit o upravljanju bi polarnih tranzistora i mosfeta.
Opto cupler može sigurno podnjeti struju i preko 50mA tako da s tim 1 k otpornikom nebi trebalo biti problema, i ovi tranzistori imaju hFE 500-600 tako da im ne treba puno struje.
ALi pokušat ću sve kad nabavim opto cupler pa ću vidjeti kako se ponaša.
Dvije stvari su sigurne što sma dosad naučio u elektronici ne treba štedjeti na komponentama kao ni u programiranju na varijablama.
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Re: Generator inpuslnog signala sa 220V


Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby LAF » 19-02-2016, 07:36

Driver ulaz-masa mora imati otpornik reda nekoliko kilooma da PNP tranzistor bude stalno otvoren.
Nailaskom impulsa pobude koji je pozitivan, zatvara se PNP a otvara NPN tranzistor i mosfet vodi.
Prestankom impulsa pobude, zatvara se NPN a otvara PNP tranzistor i prazni Cg mosfeta.
Tranzistori u driveru trebaju podnijeti bar 2A struje u impulsu.
Industrijski driveri tipa HIP408X i ostala pobudna kola predvidjena za direktnu pobudu mosfet
tranzistora mogu dati i kad treba "popiti" 2A struje.-

pOz
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby LAF » 19-02-2016, 10:37

Posto je "edit" dok sam ispijao jutarnje kafe davno utekao, da dopunim post:
Sema sto je nacrtao @Maki-sa zajednickih baza, PNP mora biti tako prema masi-10K Oma.
Stari 4N35-emiter tranzistora direktno na spoj zajednickih baza, u kolektor 1K i prema +12V ili sta vec,
podnosi i 24 V. Nikakav otpornik ka gejtu (moze desetak Oma) da zastitis NPN tranzistor i tranzistori
u driveru mogu biti kategorije BC639-640 ili jaci BD139-140 -(naravno i BD135-136 zbog malog napona ce
raditi).-
Ti si na svom crtezu zamijenio mjesta NPN i PNP tranzistora.-

pOz
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Generator inpuslnog signala sa 220V

Postby Black » 19-02-2016, 22:22

Sve jasno, samo trebat će mi desetak dana da nabavim komponente...
Kažeš zamjenio sam mjesta na crtežu tranzistorima, zamjenio sam ih i u shemi tj. tako sam ih zapravo i postavio na pločici. Vidim da sam pogrješio ja sam im spojio kolektore, a trebao sam emitere... Mosfet sam uzeo kao trošilo, a ne kao kondezator kojeg treba napunit ondosno ispraznit. Nije ni čudo što ne radi :D :D
Hvala na ukazanoj grešci :) :)
User avatar
Black
 
Posts: 972
Joined: 17-12-2008, 15:44


Return to HV sekcija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE