Visokonaponski trafo

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Visokonaponski trafo

Postby milan95pn » 25-02-2014, 22:20

Pravim el.pastir,problem mi je visokonaponski trafo.Ne dolazi u obzir bobina,vec samo trafo.Molim vas samo da mi kazete kakav bi trafo tacno trebao da bude,to jest koje napone bi trafo trebao da ima na primaru i sekundaru trafoa da bih porucio od neke firme koja se bavi trafoima.I naravno koja struja je potrebna na trafou za elektricni udar,a da je potpuno bezbedna za zivotinje i coveka,pri naponu od 10kV.Nadam se da neko zna odgovore ova pitanja.
milan95pn
 
Posts: 146
Joined: 04-08-2011, 11:33

Re: Visokonaponski trafo


Re: Visokonaponski trafo

Postby damir1 » 26-02-2014, 22:54

milan95pn wrote:Pravim el.pastir,problem mi je visokonaponski trafo.Ne dolazi u obzir bobina,vec samo trafo.Molim vas samo da mi kazete kakav bi trafo tacno trebao da bude,to jest koje napone bi trafo trebao da ima na primaru i sekundaru trafoa da bih porucio od neke firme koja se bavi trafoima.I naravno koja struja je potrebna na trafou za elektricni udar,a da je potpuno bezbedna za zivotinje i coveka,pri naponu od 10kV.Nadam se da neko zna odgovore ova pitanja.

a kako znaš da ti je baš trafo problem koju elektroniku koristiš u tom pastiru?
User avatar
damir1
 
Posts: 139
Joined: 27-04-2006, 20:47
Location: hrvatska

Re: Visokonaponski trafo

Postby milan95pn » 27-02-2014, 15:51

milan95pn
 
Posts: 146
Joined: 04-08-2011, 11:33

Re: Visokonaponski trafo

Postby bob4 » 27-02-2014, 17:18

milane :azdaja: engleski :azdaja:

"auto ignition coil"
https://www.google.hr/search?q=auto+ign ... 24&bih=659
User avatar
bob4
 
Posts: 2566
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Visokonaponski trafo

Postby damir1 » 27-02-2014, 17:25

bob4 wrote:milane :azdaja: engleski :azdaja:

"auto ignition coil"
https://www.google.hr/search?q=auto+ign ... 24&bih=659

Ta shema je prigagođena za auto bobinu neki rade sa tim pastire i oni rade dobro samo neznam za koliko su duljinu žice, imaš shemu iz elektora sa jednim ne555 i bobinom ja sam izradio više takvih uređaja i za manje površine je to dobar pastir, neki u Hrvatskoj rade pastire sa istom shemom(iz elektora) samo što sami motaju transformatore umjesto bobine i na sekundaru još stave kondenzatore da pojačaju el. udar. Pravi pastiri rade na drugačiji način oni ti 12 volti pretvaraju na nekoliko stotina volti a onda taj napon ispucavaju kroz primar visokonaponskog transformatora imaš dosta shema na internetu ali neznam koliko su pouzdane a več si dobio odgovor od jednog člana mislim da je mojalova.
User avatar
damir1
 
Posts: 139
Joined: 27-04-2006, 20:47
Location: hrvatska

Re: Visokonaponski trafo

Postby milan95pn » 28-02-2014, 22:17

Ma znam je "auto ignation coil" bobina ali mislim da bobina radi na istom principu kao trafo,mozda gresim.Ajde dajte neku semu prilagodjenu trafo-u.
milan95pn
 
Posts: 146
Joined: 04-08-2011, 11:33

Re: Visokonaponski trafo

Postby volter » 01-03-2014, 00:17

A zašto izbjegavaš bobinu, manje više svi koji su pravili el. pastir su pravili sa bobinom i ne žale se?
volter
 
Posts: 250
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Visokonaponski trafo

Postby milan95pn » 01-03-2014, 11:54

Zato sto mi je potrebno 10-ak komada da izradim i zato bobina se ne isplati,pa ako hocete da mi pomognete,kazite mi da li moze uopste ona sema koju sam izbacio da radi sa vn trafoom,ako ne onda mi predlozite neku dobru semu koja bi radila sa vn trafoom i kazite mi koje bi trebale da budu karakteristike trafoa,to mi je najvaznije.
milan95pn
 
Posts: 146
Joined: 04-08-2011, 11:33

Re: Visokonaponski trafo

Postby damir1 » 01-03-2014, 13:18

milan95pn wrote:Zato sto mi je potrebno 10-ak komada da izradim i zato bobina se ne isplati,pa ako hocete da mi pomognete,kazite mi da li moze uopste ona sema koju sam izbacio da radi sa vn trafoom,ako ne onda mi predlozite neku dobru semu koja bi radila sa vn trafoom i kazite mi koje bi trebale da budu karakteristike trafoa,to mi je najvaznije.

Bez muke nema nauke, googlaj malo možda naiđeš na neku shemu koja će radit mjesec dana a onda sve što napraviš nazad na servis, zar nisi shvatio da nema sheme i da se to ne daje lako ljudi na tome zarađuju novac a ti bi bio smao konkurencija više. jednostavno kupi jedan na oglasniku pa ga prekopiraj.
User avatar
damir1
 
Posts: 139
Joined: 27-04-2006, 20:47
Location: hrvatska

Re: Visokonaponski trafo

Postby mojalovaa » 01-03-2014, 13:26

milan95pn wrote:Zato sto mi je potrebno 10-ak komada da izradim i zato bobina se ne isplati,pa ako hocete da mi pomognete,kazite mi da li moze uopste ona sema koju sam izbacio da radi sa vn trafoom,ako ne onda mi predlozite neku dobru semu koja bi radila sa vn trafoom i kazite mi koje bi trebale da budu karakteristike trafoa,to mi je najvaznije.


I bobina je transformator ali ima I jezgru , i zasticena je od proboja visokog napona sa uljem , jer je svitak utopljen u ulje.
Svaka bobina ce da ti probije jer radi u prazno , odnosno nema tereta na sebi.

Sto se tice VN trafica , ljepo sam ti rekao da nema sanse da namotas trafic a da ti radi 2 godine ispravno , mene su ti eksperimenti kostali 2000 kn i nijedan nije proradio kako treba na duze vremena.

Ne znam odakle si ali javi mi se na privatnu poruku pa ce mo vidjeti sta te zapravo muci .

Posto vidim da radis 10 komada , pretpostavljam da je za prodaju , te sheme sa interneta zaboravi , probao sam ih sigurno 10 razlicitih i na kraju sam napravio svoju elektroniku , shemu , pcb i rade mi neki vec duze od 5 godina bez problema.

Svakako sretno sa projektom , jer ce ti tu trebati vise od srece , a to je znanje , i usput transformator moras proracunati da znas koju ce ti dati energiju u Julima , a ne kako si bio napisao u KW , ( kilowat je mjera za potrosnju ).
mojalovaa
 
Posts: 135
Joined: 29-03-2013, 19:28

Re: Re: Visokonaponski trafo


Re: Visokonaponski trafo

Postby tandrkalo » 01-03-2014, 13:53

Koliko ja znam to je isto.
P(W) = E(J) / t(s)
User avatar
tandrkalo
 
Posts: 331
Joined: 18-01-2013, 00:06
Location: Srbobran

Re: Visokonaponski trafo

Postby volter » 01-03-2014, 19:27

U vatima se izrazava snaga, a u vatsatima i/ili Džulima se izrazava energija.
volter
 
Posts: 250
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Visokonaponski trafo

Postby puknuti » 02-03-2014, 09:59

imam ja jedan trafo , na njemu se još drži i pripadajuča elektronika
http://s9.postimg.cc/r3e388ysf/DSC00016.jpg
http://s9.postimg.cc/ke7js8dgf/DSC00018.jpg
User avatar
puknuti
 
Posts: 670
Joined: 11-06-2007, 21:26
Location: Samobor


Return to HV sekcija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE