popravak elektricnog pastira

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

popravak elektricnog pastira

Postby kzservis » 31-05-2013, 16:33

Pozdrav kolegama,
obracam se ponovo sa jednim pitanjem u vezi elektricnog pastira,
dobio sam od kolege dva el.pastira slovenske proizvodnje,vidi se da su baceni jer su kucista malo ohabana i oba su u kvaru.Elektronika im je klasicna kao kod vecine pastira-kondenzator 20mikro farada koji se puni ogranicenom strujom na 220v pa tiristorom izbija kroz namotaj primara vn trafoa.
Posto je trafo jednog pastira probio odmotao sam ga,primar je namotan sa 30 namotaja zice 0,9mm sekundar sa 560 namotaja zice 0,35mm,sto daje neki prenosni odnos 1 na prema 19.
Elektronike su zalivene nekom izolacionom masom tako da bi ih bilo prilicno tesko popravljati.Posto imam sklop od dva 555 kola koji sam radio za pastira prije par godina,takodje klasika jedno kolo daje intertval za rad drugom kolu od oko 0,3s onn-0,7s off a drugo je oscilator frekvencije oko 1kHz,pa sve to daje oko na gejt IRF740 mosfeta impulse ispunjene sa 4-5 impulsa za drive.
Spojio sam tu elektroniku na ispravni trafo,radi prilicno dobro,iskra je oko 5,6 mm bljestavo bjele boje,karakteristicnog zvuka za visu frekvenciju.
Ispravna elektronika koja je bila u tom pastiru daje otprilike na sekundaru trafoa iskru iste duzine ali cini mi se dosta slabiju.
E sad dolazim tek do pitanja-koja od ove dvije elektronike je bolja za rad takvog pastira-varijanta sa kondenzatorom ili ova sa PWM-om?Time mislim naravno i na sigurnost zivotinja i ljudi prvenstveno,a i funkcionalnost uredjaja naime koji impuls je bolji za slanje u ograde vece duzine,od par kilometara-vf impuls ili klasicni dobijen praznjenjem kondenzatora?Znam da impuls visoke frekvencije gubi na duzini provodnika zbog skin efekta,ali na izlazu uredjaja je dosta jaci nego onaj dobijen kondenzatorom.E sad i to me malo cudi jer je u prvom slucaju impuls na primaru trafoa 220-300v a u drugom cini mi se oko 50v doduse velike frekvencije.
Zamolio bih nekog od kolega da mi pomogne u dilemi posto bih volio osposobiti oba pastira. sklopovi sa ne555 dosta su jednostavniji i daju se podesavati pa mi izgleda simapaticnija varijanta,ali neznam da li je i bolja.
Unaprijed hvala.
kzservis
 
Posts: 12
Joined: 08-08-2010, 22:23

Re: popravak elektricnog pastira


Re: popravak elektricnog pastira

Postby kizbaja » 31-05-2013, 21:21

za takav trafo ti treba elektronika sa kondenzatorom jer je omjer premali za pogonit ga sa 12V bez obzira kakav je impuls i koje duzine, samo jezgra bezveze ide u zasicenje ako produzavas impuls il sta slicno da radis i nema nikakve koristi

on ce raditi al nece kao sa kondenzatorom jer se on puni na 310V i automatski je veci izlazni napon a da ne pominjem koju energiju moze dati kondenzator koji je 5cm udaljen od trafoa, a koliki je pad napona od baterije do trafa ako se koristi 555
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
User avatar
kizbaja
 
Posts: 904
Joined: 18-11-2010, 15:26
Location: Croatia, Rijeka


Return to HV sekcija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

GOOGLE