by elektor » 22-08-2016, 23:18
Imam ju ja, eto skoro 10 godina.
Lemilica je bila solidna, osim što dio ručke prema vrhu ponekad znao dosta zagrijat. Kažem bila pošto je prije koju godinu vrisnuo mikrokontroler u elektronici lemilice-bilo je još ljudi s istim problemom. Korišten je Siliconlabsov 0805 mikrokontroler C8051F310. Čak sam ga zamijenio i našao neki custom firmware, ali na žalost nije potpuno odgovarao. Tako da sam za sada na staroj Iskri, dok se ne skupe pare za JBC.
Vrući zrak je kao vrući zrak, eto radi još..skida komponente i skuplja bužire. Kompresor je kao što si primjetio dosta glasan, pogotovo na punom protoku. Crijevo/kabel malo nezgrapno i kratko, ali tako je i kod ostalih.
Kvaliteta ispod suknje nije neka, ali je bolja od nekih jeftinijih kineza što sam vidio. Samo kućište je isto rađeno da se prilagodi trošku, ali je od dostade belog lima i poprilično robusno.
Ja sam stanicu kada sam ju kupovao platio oko 1600kn, tako da mi se sadašnja cijena čini puno prevelika. Sada ne bih za nju dao više od 1200.
Da sada moram kupovati nešto u tom rangu išao bih vjerovatno na opciju 858D za što manju lovu (ispod 500kn) i zasebno neku kvalitetnu lemnu stanicu. 858D je tiša i lakše je baratati samo kabelom, iako je sama ručka veća. Iako je kvalitata puhalice i samih nastavaka manja, razlika u cijeni je puno veća. A i vrući zrak je vrući zrak- nema tu puno filozofije, čak ni regulacije jer puno toga ovisi o ostalim uvijetima u prostoriji, protoku, samoj mlaznici... Dok će kvalitetna lemna stanica, koja se većinom i koristi, biti miljama dalje od bilo kojeg kinaze.