Problem sa PonyProg

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Problem sa PonyProg

Postby Cosa » 18-11-2017, 21:32

Pozdrav,
Nemam baš često potrebu za programatorom, ali eto ponekad zapne pa ne ide bez njega :) .
Do sad sam uvijek koristio Pony na serijskom portu i služio me jako dobro (većinom 24xxx eepromi), ali prije par dana kad sam trebao ubaciti dump u 93C46, nije išlo. Stalno iskače device not recognized kod upisivanja,promijenio sam nekoliko 93Cxx memorija i sa svima je isto. Još da napomenem kako je čitanje
eeproma ok, znači nema erorra.

Ubacim 93LC46 u programator i programiranje prođe bez problema, tako da sam siguran kako je problem u mojoj ploči,tj. serijskom portu. Pišu na internetu da ploče (unazad 7-8 god.) imaju manji napon na serijskom portu, pa samim time sam zaključio da je zato programiranje LC verzije eeproma prošlo bez problema. Ovo je ploča sa AM2 socketom, a nemam ništa starije od toga da potvrdim tu teoriju. Budući da imam dual boot Win7 i XP na tom kompu, probao sam eeprom na oba. Situacija potpuno identična!
Uz Pony imam i ch341 programator, ali on nema podršku za 93. Ako je netko imao slično iskustvo i uspješno riješio problem sa serijskim portom molim da napiše. A ako ništa, može i preporuka za usb programator,jer sve sam drugo pokušao.
Cosa
 
Posts: 176
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska

Re: Problem sa PonyProg


Re: Problem sa PonyProg

Postby pedja089 » 18-11-2017, 22:25

Probaj dovesti 5V na eeprom, sa napajanja PC-a.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7268
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Problem sa PonyProg

Postby Cosa » 19-11-2017, 18:26

Skinuo sam jumper i spojio stalnih +5V direktno na memoriju , ali i dalje poruka device not recognized. Mislim da nije problem sa napajanjem (ionako koristim vanjsko napajanje kod programiranja) prije da je problem sa naponskim razinama kod programiranja. Nemam osciloskop pa ne mogu vidjeti kako se kreću signali na serijskom portu.
Cosa
 
Posts: 176
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska

Re: Problem sa PonyProg

Postby Black » 19-11-2017, 20:44

Oće ti smetat da ti malo uskočim u temu? Moram pročitat 95160 EEPROM pa kako to dosad nisam nikad radio možeš me malo uputit?
Ovdje kaže da se može čitat sa PonyProg
http://jestineyong.com/blaupunkt-vw-gam ... unlocking/
User avatar
Black
 
Posts: 812
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Problem sa PonyProg

Postby Cosa » 20-11-2017, 18:43

Nema tu ništa posebno da se mora uraditi!
Eeprom se može programirati na ploči ili da se odlemi, ja obično izvadim van i onda programiram. Iako neki rade in circuit tako da na quartz zaleme kondenzator, pa se kontroler ne može pokrenuti. Ustvari, to i piše tamo na linku što si dao.

Nakon što izvadim memoriju van, u ponyiju odaberem sa spiska komponentu koja odgovara i stisnem read. Ja obično pročitam eeprom više puta tj. uradim verify, i tek kad se uvjerim da je svaki put isti sadržaj, njega sačuvam kao orginal na kompu. Ne znam kako drugi, ali ovu provjeru radim jer se nekad znalo desiti da sadržaj nije isti kod drugog,trećeg čitanja. U većini slučajeva je to bilo zbog neispravnog eeproma. Onda napravim erase i stavljam drugi dump ili kopiju orginala koji je prepravljen za to što mi treba. Koristim programator samo par puta godišnje, za pokoju elektroniku klima, perilica, nekad tv. Ali to su sve popravci rodbini i prijateljima, pa mi se ne ulaže u sigurniji i komotniji (čitaj skuplji programator :D) . Do sad sam sve uspješno odradio sa pony ili ch341, dok nisam naišao na 93Cxx seriju. Koliko se sjećam nisam još imao potrebu za programiranjem 95xxx eeproma, pa ne mogu napisati iskustvo s njim. Možda će netko drugi moći napisati više o tome.
Cosa
 
Posts: 176
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska

Re: Problem sa PonyProg

Postby Black » 20-11-2017, 19:41

Ok a možeš mi još reć šta s kalibracijom program, kad sam ga upalio to mi traži i postavljanje programa u setup?
Nadalje koji programator koristiš?

Čip je odlemljen, mislim da mi je tako sigurnije da ga čitam
User avatar
Black
 
Posts: 812
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Problem sa PonyProg

Postby Cosa » 20-11-2017, 20:18

Kalibraciju traži valjda da prilagodi program brzini serijskog porta. Ja koristim ovu verziju (SI-prog), mislim da ima i PCB ovdje na forumu:
http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png
Cosa
 
Posts: 176
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska


Return to Nema čega nema

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

GOOGLE