Poređenje položaja dva potenciometra

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Poređenje položaja dva potenciometra

Postby WhiteHead » 22-04-2017, 17:35

Kako najednostavnije to uraditi? Treba mi ideja.
Radi se o mašini za savijanje lima koja na svojoj osovini ima jedan pot. a drugi je na komandnom ormaru i njime se zadaje ugao savijanja.
Trebam iznova uraditi automatizaciju i mislio sam radi stabilnosti koristiti neki industrijski PLC.
Pošto su A/D konverteri za PLC prilično skupi, mislim se dali bi kakvom elektronikom, mogao to riješiti da PLC-u daje signale-"gore", "dole" i "ne mrdaj".
Ima li ko neku ideju ?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1594
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Poređenje položaja dva potenciometra


Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby pedja089 » 22-04-2017, 18:36

Mislim da je to lako izvodljivo sa jednim komparatorom klasicno spojenim, koji bi rekao da treba napred ili nazad.
A sto se tice signala stani, malo je duza prica. Treba napraviti "oduzimac" sa operacionim.
A odatle mogu 2 puta.
Jedan je idealni isporavljac, pa onda komparator.
A drugi je prozor window komparator. Valjda se kod nas zove prozor komparator...
Kako god okrenes trebaju 2 komparatora posle oduzimaca.
E sad po meni to je komplikovano bez ikakve potrebe. Jedan PIC12F675. Potenciometri spojeni direktno na 5V, dva ili 3 optokaplera na izlazu i to je to.
EDIT:
U zavisnosti od konstrukcije masine, mozda je dovoljno 1 komparator koji ce reci da je dosao u pocetnu tacku, a drugi komparator koji ce samo reci osovina je presla zadati polozaj.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7818
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby WhiteHead » 22-04-2017, 18:57

pedja089 wrote:U zavisnosti od konstrukcije masine, mozda je dovoljno 1 komparator koji ce reci da je dosao u pocetnu tacku, a drugi komparator koji ce samo reci osovina je presla zadati polozaj.

Ma ima dvije tačke, gornju i donju.
Znači ništa jednostavnije od PIC-a. OK probat ću to napraviti ,12F675 imam na zalihi, ali iskreno do sada nisam programirao ništa ni sa komparatorima ni A/D, ali naćiću neki primjer il' na forumu il' na net-u.
Pitanje sam postavio čisto da vidim dali postoji neko blesavo rješenje koje ja ne vidim.
Mislio sa se dali da čitav posao odradim s nekim PIC-em, ali se bojim nestabilnosti.
Naime u tvornici u kojoj radim pravio sam 3-4 stvari sa PIC-evima, ali se zna desiti (doduše vrlo rijetko) da se "zablesave", ali mi to ne predstavlja problem jer su mi "na oku".
Ovo je ipak mašina koja može napraviti sebi i okolini mnogo štete i koja mi nije "na oku".
Hvala Peđa !
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1594
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby pedja089 » 22-04-2017, 19:55

Dodaj granicne prekidace direktno na plc.
Pic se nikada nece zablesaviti ukoliko je napajanje i IO odradjen kako treba. Koliko sam ja video tvrde da je PIC najrobusnija serija po pitanju EMI. Mozda je samo reklama, ali ja nisam imao problema...

U tvom slucaju ne mozes staviti opto na ulaze(moze, ali skupo i komplikovano), na izlaze obavezno.

Ali mozes na sve linije koje izlaze iz ploce staviti RC, clanove. Na AD ulaze obavezno, 1K na red 100nF, 10nF, i 1nF od AD pina prema masi ukoliko brzina to dozvoljava. Feritne perlice obavezno na sve linije osim mase.
Masa mora biti dobro uradjena, najbolje dvostrana ploca, pa cela jedna strana neka je masa. Samo oko pinova koji ne idu na masu razbusis nekom vecom brurgijom. A drugu stranu radis kao jednostranu plocu. Ista grupa kondezatora blizu svakog stabilizatora(ulaz i izlaz+elektroliti), blizu napajanja pica, blizu izlaza za pot. Ne znam koliko ti je napajanje, ali po meni idi bar na 2 stabilizatora na red. Jedan stabilizator recimo na 12V, pa sa njegovog izlaza prvi na 5V za pic, drugi 5V na potenciometre. Izmedju stabilizatora ili RC filtere samo ili i njih i perlice.
Sto se tice MCLR pina na masu i koristi interni. Ako neces tako, onda 10K pull up i celu grupu kondezatora, taster za reset nikako na zice, moze na plocicu. Ako oces vec taster za reset, bolje ga postavi na napajanje, Koristi neki sa NC/NO, i stavi ga da gasi napajanje i da ga prespaja na masu ovaj deo prema stabilizatorima sto ide. Ali u tom slucaju moraju zastitne diode preko stabilizatora od izlaza ka ulazu okrenute.
Sve nekoriscene pinove pica na masu, proglasi ih izlazom, i postavi ih na 0.
Ako to sve odradis, mozes probati spojiti jedan kontaktor 220V kao zujalicu i staviti pored ploce, i mislim da neces imati problema sa picem.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7818
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby WhiteHead » 22-04-2017, 20:57

Peđa, hvala na kratkom kursu za zaštitu mcu-a od vanjskih uticaja. Kažu da je to čitava "nauka" i da je jako bitan i način rutiranja pločica (ti si to fino sažeo) ali... ipak ne smijem.
Mašina je ogromna, može da ubije čovjeka ili samu sebe da podrobi vlastitom hidraulikom.
Radit ću ovu kombinaciju sa pic-adc i nekim omron-plc-om.
Gugle je čudo, već sam našao PBP kod i probao u protelu i sve funkcioniše OK.
Hvala još jednom.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1594
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby bob4 » 22-04-2017, 21:33

biegemaster (imam negdje i slike) komparator sa 500ohma namještanje kuta i 2k na dugačkoj osovini za položaj pomične letve.....popravljao 2013, pa 2016 i svaki put čovjek mašta o automatizaciji, ali nikako da uloži u mene :lol:
User avatar
bob4
 
Posts: 2566
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby WhiteHead » 22-04-2017, 21:56

Bobe,
Ovo je, srećom, bilo automatizovano s nekim IMCO prg-relejem, pa je neko nestručan to upropastio.
A ne zna se dali će uložiti i u mene, moje je da ponudim,,,, :roll:
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1594
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Poređenje položaja dva potenciometra

Postby bob4 » 22-04-2017, 22:09

Može, ja sam već počeo nešto pripremati ( s enkoderom)......ovo je bio ručni rad, našao sam neke slike

Image
Image
User avatar
bob4
 
Posts: 2566
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina


Return to Nema čega nema

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE

cron