Pipalica za 3D stampac

Sve vezano za 3D printanje. Vaša oprema, printovi, savjeti i iskustva.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Pipalica za 3D stampac

Postby pedja089 » 08-04-2020, 22:29

Ne znam ko se seca, ali u jednoj temi sam spominjao da bi 3D stampac dao da se prepravi da bude uredjaj za merenje.
Opet mi je trebalo nesto tako, pa sam odlucio da isprobam.
Evo par slika:

Slika interfejsa na PCu.

Image

Slike pipalice:
Image Image Image Image

Ovo se montira umesto ventilatora na mom stampacu.

Interfejs u sustini nije nista posebno, samo slanje G1 komandi na seriski port. I sabiranje i oduzimanje. na klik dugmeta.
Slajdetima se bira brzina i velicina koraka, a klikom na zeljeni smer se pomera.

Poenta pipalice je da osovinice spajaju kuglice, i sve je redno povezano. Tri osovine su izolovane jedna od druge, a licnama povezano od kugliglice do kuglice.
Kada nista ne dodiruje pipalicu, postoji kratak spoj. Kada dodirne pipalicu, sa bilo koje strane(oslonjena je u 3 tacke u sustini), kontakt se prekida.
Ili je bar teoretski tako :D
Kako su delovi od nerdjajuceg celika(kuglice iz lezaja, i osovinice sa vodjica laserera CD drajva), problem je bio sa oksidom koji se nalazi na njima. Jer je mala sila koja stiska osovinice na kuglice, i ne probije oksid. I onda je prelazni otpor veliki.
Povecanjem sile stiskanja ovo se resava, ali onda sve pocinje da se uvija i pitanje kada ce se prekinuti kontakt. Neko OK resenje je ispalo sa koriscenjem 12V i releja. Tako da taj napon je skoro uvek dovoljno velik da se probije oksid. A uvijanje svega relativno malo.
Za Z osu ponovljivost merenja je u nekih 2-3 stotih delova milimetra. Toliko je osetljivo da cak i ako se naslonim na razlicite delove stola gde stoji stampac, zna da se ukljucuje iskljucuje relej.
Za X i Y osu, stvari su bar duplo gore. Realno moze se racunati na tacnost u 1 desetu.
Verovatno zbog kaiseva, i uvijanja celog stampanog dela.

Ono sta je najveci problem na mom stampacu je sto se mrda podloga za stampanje. Pa deo zna da klizne po njoj ako se stavi veca brzina. Tako da uglavnom kad merim, gledam da pozicioniram deo tako da koristim Z osu i levo desno.

Postoji ideja da se poveze relej na FTDI kabal, pa da signalizira programu kada je dotakao nesto, da se napravi neko automatsko merenje. Ali...
Ono sta je super, jako lepo moze da se nivelise podloga za stampanje sa ovim.
Za V2 mislim da bi kuglice bilo bolje postaviti dalje od centra, pa bi trebalo da bude osetljivije na XY pomeranje, i jos neke sitnice...
Ali u sustini radi posao i ovo, tako da spajanje tog releja i V2 je upitno oce li biti.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Pipalica za 3D stampac


Re: Pipalica za 3D stampac

Postby trax » 09-04-2020, 07:42

Fino je to ispalo.

Mozda mozes uzeti silikonski sprej za kontakte, da namazes kuglice i osovine, pa da se ne stvara oksid ubuduce. Bice dobro ljepilo za prasinu ako nista drugo :D

Nisam skontao sta radis sa interface-om, kako si ga povezao sa pipalicom, ili nisi, nego interface aktivira motore od stampaca, a ti na tom releju znas kada je podloga dotaknuta?

Dobra je to realizacija, pogotovo sto radi u sve tri ose.

Ne znam kako high-end pipalice rade, da li i oni koriste obicne elektricne kontakte ili neke mozda piezo kristale i detektuju uvijanje :roll:
User avatar
trax
 
Posts: 3487
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: Pipalica za 3D stampac

Postby pedja089 » 09-04-2020, 12:43

Interfejs se kaci na virtuelni seriski port 3D stampaca i daje samo komande po kojoj osi, za koliko i kojom brzinom da se pomeri.

Code: Select all
 SerialPort1.WriteLine("G1 Z" & lblStepSize.Text & " F" & hsbSpeed.Value)


A kada dotakne predmet, onda mi relej skljocne i znam da je pipalica odreagovala. Pa ako mi je zadnji korak bio po 1mm, onda se vratim pola mm, pa smanjim na 1 desetu korak, pa tamo vamo dok ne sklocne opet relej.

Relej je trebao da se spoji na neki od ulaza FTDI kabla, pa da taj proces onda odradi sam... Napisao sam kod za citanje stanja pinova(on/off) u VB, i tu sam stao...
Jer ne treba mi cesto, pa toliko ide i rucno na brzinu.

Imao sam nekih zajebancija koje nikako sublerom nisam mogao dohvatiti, a sa ovim se lepo skinu te dimenzije. Potovo visine, a one su mi i trebale najvise...

A spreja se nisam setio. Mozda probam, ako se setim da kupim.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Pipalica za 3D stampac

Postby pedja089 » 09-04-2020, 12:54

Zaboravih za piezo napisati, ima i takvih, ali kontao sam da ce vibracije sa motora biti problematicne, i nisam imao ideju kako fiksirati pipalicu a da reaguje na sve 3 ose. Jer lepljenje osovine za kristal mi se cinilo da nece biti ok...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija


Return to 3D Print

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE