FM Mic vece snage

Radio predajnici, prijemnici, trackeri...

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

FM Mic vece snage

Postby virtualx » 21-07-2007, 21:49

evo zavrsio sam danas ovaj sklop.

http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug5.htm

Proradilo je iz prve, ali kasnije sam nesto mijenjao.
kondenzator izmedju + i - sam stavio 22uF ,jer sa 4,7uF i sa 10nF nije radilo (ove vrijednosti je autor seme naveo u upustvu) , samo se malo kroz sum primjetilo pistanje sa 4,7uF i sa 10nF, pa sam morao staviti 22uF

umjesto 2p7 (emiter-kolektor) sam stavio 3p ,jer 2p7 nisam imao.
umjesto 12p stavio sam 15p .
sa 15p frekvencija je negdje oko 92,8MHz

mislio sam staviti promijenjivi kondenzator ,ali nije bilo mjesta za njega na plocici.
ipak sam za testiranje lemio ga ispod, i nastimao sm na 88,3MHz gdje nema nikakva stanica.
antenu sam stavio teleskopsku , koja je povezana sa zicom 10-ak cm na plocicu.
Domet je oko 100-200m ,isao sam u svoju bastu duzine 100-njak metara i cuje se dobro kad se okrenem prema kuci i sobi u kojoj je odasiljac, ako okrenem ledja ,onda nema signala.
na 20-ak metara signal vec pocne sustati ,pa moram slusalice od mp3-ja uzeti u ruku da bi hvatalo.
sklop vuce 26mA iz baterije 9V (autor kaze da treba biti 30mA)

i nisam zadovoljan dometom ,buduci da sklop ima izlazni stupanj,a sa bubom sa 1 tranzistorom sam imao veci domet nego sa ovom.

i evo na kraju slike:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
User avatar
virtualx
 
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac

Re: FM Mic vece snage


Re: FM Mic vece snage

Postby jopagti » 22-07-2007, 01:13

Ljepo ljepo,plocica ti je vrhunski ispala s obzirom da je radena s termofolion...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
User avatar
jopagti
 
Posts: 716
Joined: 29-03-2006, 21:40
Location: Hrvatska

Postby virtualx » 22-07-2007, 10:54

da tako je.
nikad mi nije bolje ispala.
sad jeli do toga sto sam plocicu glancao sa pastom za poliranje , do te mjere da je bakarni sloj izgledao kao ogledalo :D, ili je do toga sto sam plocicu naglo pod vudu hladio nakon peglanja (prije sam onako na vruco provjeravao jeli se prenijelo)
iz prvog prenosenja tonera nikad ne ispane savrseno,jer negdje uvijek ima nedostatak i tanak je sloj tonera, pa se mora jos jednom prenijeti toner da ispane ok zastita.
e sad kontam kako bi umjesto mikrofona povezao audio signal iz mp3 playera. probavao sam preko otpornika 82 oma povezati mp3 , ali se lose cuje, susti,pisti, sta ja znam.
User avatar
virtualx
 
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac

Postby jopagti » 22-07-2007, 13:01

virtualx wrote:da tako je.
nikad mi nije bolje ispala.
sad jeli do toga sto sam plocicu glancao sa pastom za poliranje , do te mjere da je bakarni sloj izgledao kao ogledalo :D

To cu i ja probati jer plocica stvarno treba biti cista da ostane toner,a njega kasnije mozes dizati s acetononm,onda brus papirom :wink:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
User avatar
jopagti
 
Posts: 716
Joined: 29-03-2006, 21:40
Location: Hrvatska

Postby virtualx » 22-07-2007, 15:50

Kasnije sam našao promjenjivi kondenzator malih dimnezija i nalemio sam ga na pločicu. Umjesto baterije 9V priključio sam sklop na 12V akumulator.
Jedino kad se pomjeri kabal kojim je spojen akumulator odmah frekvencija se pomjeri.
Domet se povećao, mogao sam signal uhvatiti maksimalno na 700-njak metara na otvorenom, ali samo ako drzim prijemnik (mobitel) i zice od antene u odredjenom polozaju. Imam livadu iza kuce ,pa dobro dodje za testiranje dometa na otvorenom.
i sad sam zadovoljan dometom.
:D
evo cak i slike gdje sam oznacio gdje sam uspio uhvatiti signal.
Radi omjera ,do kraja moje baste ima sigurno 100m.
Image
User avatar
virtualx
 
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac

Postby pedja089 » 22-07-2007, 20:06

izbaci otpornik oznacen zvezdicom iznad mikrofona i mikrofon signal dovodi na kondezator 10n sto spaja bazu i mikrofon i onda bi trebalo da radi, ali na mp3 treba da smanjis skoro do kraja i mogao bi probati menjati vrednost kondezatora od 10n sto je izmedju mikrofona i baze...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7818
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Postby Smjesko » 22-07-2007, 20:15

virtualx wrote:... evo cak i slike gdje sam oznacio gdje sam uspio uhvatiti signal.
Radi omjera ,do kraja moje baste ima sigurno 100m.
Image


Znaci skroz do duge ti je dobacio signal :!: :?: :!: :idea: :lol:

Stavi tu igracku u metalnu kutiju. To ti je zakon br. 0 u RF tehnici :!:
User avatar
Smjesko
 
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Postby virtualx » 22-07-2007, 20:46

haha ,pa nije bas, ima do duge jos 3 puta toliko, nisam imao druge slike ,pa haj ova sa dugom moze posluziti.
mislis zbog setanja frekvencije da stavim u metalnu kutiju jel ?

a sto se tice audio signala, probavao sam:
izbacim otpornik iznad mikrofona i mikrofon isto izbacim, i spojim audio signal iz playera preko otpornika 82 oma na kondenzator 10n , i desava se sustanje,pistanje, sta ja znam,sve se pobrka i frekvencija je nestabilna.
nisam probavao mijenjati kondenzator 10n.
User avatar
virtualx
 
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac

Postby pedja089 » 22-07-2007, 21:04

nasao u cemu je problem.
pogledaj semu i videces da napon za polarizaciju tranzistora u predajniku se dobija sa kolektora tranzistora iz pojacivaca.
probaj umesto mikrofona ubaciti otpornik oko 1k ili 1,5k i preko kondezatora dovoditi od 100n dovoditi signal sa mp3 plejera, mozda glupo zvuci ali moglo bi da uspe...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7818
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Postby virtualx » 22-07-2007, 22:20

pa u cemu je problem ,ako se tranzistor napaja sa kolektora izlaznog?
zasto je onda tako uradio semu.
User avatar
virtualx
 
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac

Re:


Postby Spiky » 07-08-2007, 14:45

E sad...
Prvi tranzistor je spojen kao mikrofonsko pretpojacalo-dakle smanji otpor od 1Mohm na cca 10Kohm-a,10n kondenzator zamijeni sa 1uF i za svaki slucaj u seriju s njim spoji otpor od 47Kohm-a.
Sto se tice pomaka frekvencije diranjem zica od napajanja...hm - ukratko sa plusa sto krace spojiti kondenzatore 1nF,10nF,100nF i 1uF prema minusu...(paralelno naravno), i pise ti ispravka u tekstu (od SM0VPO) za kondenzator od 1n0 da se zamijeni sa 22uF ili tako nesto...
To bi valjda bilo to...
Pozdrav...
Spiky
 
Posts: 238
Joined: 12-01-2005, 16:06

Postby tareee » 19-09-2008, 23:23

zvdravo...

i ja sam napravio ovaj sklop... procitao sam da treba kondenzator od 1n0 zamjeniti sa 22uf... zanima me koji kondenzator od 1n0...

hvala
User avatar
tareee
 
Posts: 52
Joined: 03-02-2008, 21:28
Location: Tuzla

Postby tareee » 20-09-2008, 19:34

ev momci uradio sam izmjene koje ste naveli... zamjenio sam 1n0 sa 22uf elektrolitom koji ide na bazu bc557 i stavio sam kondenzatore paraleno napajanju(1nf,10nf i 100nf) radi extra dobro ... :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
tareee
 
Posts: 52
Joined: 03-02-2008, 21:28
Location: Tuzla


Return to Radio tehnika

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE