LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Sve vezano za mikrokontrolere

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby LAF » 20-09-2011, 09:24

Meni trafo djeluje kao iz Iskra sekretarskih uredjaja serije IKTAxxx , da li sam u pravu?
trafo 24V/2A.-
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8


Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 11:51

@LAF jeste na jednoj je kabal menjan i stavljen duzi ;) Znaci ustanovili smo mogu ja ovo da palim da vidim dal radi a da povezem pinove ovako? Nije bitno +/- na senzoru zar ne? Moj trafo je iz Video rekordera ali mislim da ce da se pregreva sad da ga ne urocim :(
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 12:51

Imao je jedan dobar torrid ovamo kod prijatelja iz neke kase 2.5A 18V al ga je neko pokupio pre mene :(((

@LAF znaci da namontiram konektor kao 1-2 senzor i 4-5 grejach? Ne bi trebalo da ima problema m?
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 15:34

Moze li neko ukratko da mi kaze kako da isprogramiram atmega8? I sa STK200 imam komplikacija nece ni da procita ponyprog bez greshke :((( Ajde molim vas ko moze neka mi se javi :(
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 16:44

Evo ovako ovo mi je prvi projekat gde se koristi Atmel i vec mi se zgadio :) Salim se nova iskustva su uvek dobrodoshla ali imam problem koji sam nemogu da odgonetnem a to je ovo:

Vezao sam socket prema ovoj semi:
http://www.dodaj.rs/f/d/12z/1icBkoof/1/vezaatmega8.png

Za programator sam koristio STK200 koji sam specijalno napravio za Atmega8 i sada stavio PonyProg u settings naveo LTP port i I/O i odradio probe i sve je to proshlo dobro:

http://www.dodaj.rs/f/N/px/2DQCsy7M/0001.jpg

Sada stavljam Atmega8 u socket i kliknem read i dobijem ovo:

http://www.dodaj.rs/f/2G/2S/KwE8zp4/0002.jpg

Da ne kazete da sam lenj otkacio sam ovaj otpornik reset povezao direktno ista pricha. Cak sam od muke otkacio i 20 i 22 drugi pin da vidim da nije do toga problem i nishta isto se ponasha nemogu niti da procitam niti da obrishem uvek ista greshka. U cemu je problem i kako da ga reshim?

Video sam one postavke to sam nashao ali me buni shto ima u software-u 2 fajla a koristio sam ovaj shto je dao morski_pas:

download/file.php?id=2230

u recimo folderu CA Common Anode ima 2 fajla:
main.eep
main.hex

Jer se isto kao i kod PIC-eva koristi samo hex ili ima neka drugacije procedura?
Izvinite malo ako sam udavio sa pitanjima al kao shto rekoh prvi put se susrecem sa Amel-om :(
Svaka pomoc, sugestija ili uputa je vishe nego dobrodoshla ;)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby LAF » 20-09-2011, 17:06

@eDo, nije bitno ,samo je bitno da imas zenski konektor kao na rucki i vezi kako je na rucki.
kako je u pitanju termistor, Ntc otpornik u rucki nije bitan polaritet. Kod rucki koje imaju
termopar, senzor, tj termopar direktno ide na ulaz nekog OP AMP-a a ovdje je napojen sa
napona +5V prako 1K5 na senzor i taj napon ide u OP AMP kao kontrolni sa cijeg izlaza
MCU cita promjene.
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 20-09-2011, 17:09

dali si u Ponyprog podesio FUSE
Attachments
fuse.jpg
fuse.jpg (44.57 KiB) Viewed 9426 times
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby niho » 20-09-2011, 17:20

Sretan rad eDo, i ja pokusavam odraditi neke stvari sa Atmelom pa vidjecu kako to sve ide. Bilo bi lijepo kada bi neko od kolega htio odraditi kurs kao sto je Pedja089 odradio za PIC-onje. Ima puno dilema na startu bas u onim prvim (citaj pocetnickim) koracima koji nas udaljavaju od ovog, koliko vidim po netu, jako dobrog chipa.
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 17:35

@morski_pas
Hvala na svim informacijama druze ;)
Josh jedno da te pitam kod tebe na onom tvom programatoru i ploci gde bodesh atmel-e jer si ubacio kristal ili nisi? moguce da kod mene to zajebava jer ja nisam stavio isti jer sam smatrao da nije potreban :( ajde molim te objasni josh kako ubaciti hex u ovaj cip sa slikama molim te negde ocigledno greshim :(
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 20-09-2011, 17:36

User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8


Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 20-09-2011, 19:52

Ukratko,i ja sam imao slične probleme sa ATMEL-om pročitao sam hrpu savjeta i što je najbitnije treba prije svega podesiti FUSE bits za pojedini procesor ,zatim bitno je dali se programira unutar sklopa ili zasebno tu je bitno dali procesor ima vanjski ili unutarnji oscilator jer ako ga programirate van sklopa a u šemi ima vanjski oscilator ili kristal treba ga dodati na pločicu koju koristite za programiranje ,u ovom našem slučaju procesor koristi interni oscilator i nije potrebno dodavati vanjski.
stavit ću slike od mog sklepanog programatora i objasnit što je važno ,sa njim sam bez problema isprogramirao više ATMEGA8 za razne sklopove i nisam imao problema.
veće slike su na linku
http://i700.photobucket.com/albums/ww9/ ... 200132.jpg
http://i700.photobucket.com/albums/ww9/ ... 200137.jpg
Attachments
P9200137sm.jpg
P9200137sm.jpg (63.37 KiB) Viewed 9400 times
P9200132sm.jpg
P9200132sm.jpg (50.84 KiB) Viewed 9400 times
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 20-09-2011, 19:55

za ovaj dodatak važno je napomenuti da treba dodati vanjski napon potreban za programiranje to sam izveo sa 7805 i baterijom od 9 volti .evo još da nacrtam kako to izgleda pa pošaljem .
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka


Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 20-09-2011, 20:51

evo još jedne zgodne stranice .... :wink:

http://www.emulab.it/simone/?page_id=466
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 21-09-2011, 20:07

Znaci ako je meni neshto jasno ubite me :(((

Nije odgovarala verzija STK200 programatora pravio adaptere dodao kristal posebno napajanje nishta samo error za error-om pa sam uzeo i sastavio si-prog odavde www.kreatives-chaos.com/artikel/si-prog i adapter za atmega-u sam napravio na proto bordu krene da ishcitava i ja uhhh fala bogu sve radi sad. Uzmem hex podesim kao shto je morski_pas objasnio u par slika iznad

download/file.php?id=2599

i klik na write ono upishe Hex verify sve ok i ja fala bogu neshto krenulo po dobru i povezao sve i zapitao sam se dal da probam bez lemilice ili sa lemilicom i reko ajde bez ne bi trebalo da bude shteta palim upali se display pishe off bio sam presrecan kliknuo na - tipku upalilo se i reagovalo je na +/- brojalo je gore dole i memorijske tastere uz naravno beep-er i onda sam hteo da ugasim drzao - i nishta se nije dogadjalo i onda iskljucim trafo iz mreze palim ponovo sa lemilicom u konektoru disley nishta mrtav :((( Skidam istu atmega8 stavljam u isti programator sa kojim sam uspeshno isprogramirao i ponovo nece niti da ishcita niti obrishe nishta samo izbacuje error neki tamo... Je*o me i dan kad sam uzeo neshto da pravim sa atmegom :( :( :(
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 21-09-2011, 20:40

eDo nemoj se nervirati provjeri dali su ti svi naponi uredu jer ovo što si opisao nešto me navodi da je ručka krivo spojena ili tako nešto ,ja sam ručku ispitao tako da sam na grijač priključio 12 volti i provjerio dal se grije a na druge dvije žice spojio instrument i gledao dali se mjenja napon u mV tako da otklonim mogućnost krivog spajanja .zatim sam isto tako procesor spojio na 9 volti a na grijač doveo posebno napon od 24 volte da provjerim kako radi pločica tek onda sam priključio direktno napon od 24 volta na pločicu,malo je dugačko ali jedino tako ćeš provjerit dal sve radi ok.Neznam zašto ti nije radio STK200 programator meni je radio od prve mada sam ga sklepao na univerzalnoj pločici.
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby LAF » 21-09-2011, 21:46

@eDo, danas kupio no name rucku (lemilo) izgledom kao tvoje, 15 KM (oko7,5€) i razbucao da vidim
sta je unutra. rucka je sa termoparom i otpori koje si ti mjerio se slazu, do 2 oma grijac, oko 13-14
oma senzor (termopar) plus krajnji pin desno kad gledas u konektor. kao sto je na ruskom
forumu objavljena sema tako spojiti. svakako moram promjeniti prikljucni gajtan koji je i grub
ikratak (oko 65cm). idu kisni dani pa cu uraditi neki regulator, najvjerovatnije s PIC-om, pa kad zavrsim
"objesim" ovdje. jedino sada nabaviti neki DS18xx senzor( nemam ni jedan) pa ce biti prikazana i vanjska
(sobna )temperatura i temp. vrha lemila. pokusat cu za napajanje neki SMPS da odradim, nesto poput
punjaca za lap. bez dodatnog hladjenja ali na vise prostora da elektroliti ne trpe.-
pOz
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 21-09-2011, 23:28

Mene ili programator zeza ili ovaj Atmel ne radi. Na STK nije hteo uopshte da radi niti citanje niti pisanje. Na si-programatoru sam uspeo samo prvi put da upishem i ishchitam i verifikujem i posle toga nishta greshka za greshkom. Probao sam i na Windows XP i na Windows 7 ista greshka. Oba programatora prolaze hardware check i kalibraciju ali o uspehu i dalje mogu samo da sanjam :( Da li je moguce da je ATmega8 neshto u kvaru???
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby morski_pas » 22-09-2011, 00:26

upravo sam testirao svoju lemilicu i kad je sa jednim napajanjem radi nestabilno zato sam premotao trafo sa dva izlazna napona 17 volti i 7 volti pa kad to isprobam javim rezultate.
moguće je da si oštetio ATMEGA8 kad si piključivo ručku jedino ako ima neko u blizini da ti provjeri procesor ili ako ti nije problem da nabaviš drugi .
bez obzira na sve preporučam da trafo premotaš sa dva napona i naravno prije priključivanja spojiš procesoor preko 7805 sa baterijom 9 volti a na grijač dovedeš bilo koji napon ja sam doveo 14 volti radi testiranja tako ako i dođe do nečeg neće otić procesor
javi rezultate
User avatar
morski_pas
 
Posts: 639
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8

Postby [eDo] » 22-09-2011, 00:42

Kada sam upalio prvi put lemilicu upalio sam je bez tog transformatora upalio sam je tako shto sam joj dao tacno 5V preko labaratorijskog...Tek posle sam stavio trafo i lemilicu al nece ni da se upali :( sad nemam atmel a sutra cu da vidim kod prijatelja da isprogramiram. Mada sve je lepo spojeno u cemu je problem stvarno neznam :((
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

PreviousNext

Return to Mikrokontroleri i programatori

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE