mjerac broja okretaja

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

mjerac broja okretaja

Postby mataya » 01-05-2009, 09:51

bila je slicna tema i trazim vec dva dana ali nikako da ju pronađem :oops:
trebao bi shemu sklopa koj bi na led displayu prikarikazivao brzinu vrtnje osovine motora.
koliko se sjecam nesto slicno je bilo rađeno na nacin da je na osovini bila
bjela crta koju je fotosenzor detektirao i slao impulse :?

ispricavam se ako ovakva tema vec postoji (a mislim da postoji) ali ja ju nikako nemogu naci.
namjena ovog uređaja bi bila da ocitava brzinu vrtnje asinkronih motora.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
User avatar
mataya
 
Posts: 1715
Joined: 04-02-2008, 12:57
Location: HR, Varaždin

Re: mjerac broja okretaja


Re: mjerac broja okretaja

Postby pedja089 » 01-05-2009, 10:44

evo
Code: Select all
    TRISB=0
    TRISA=255
    BROJ VAR WORD
    BROJ1 VAR BYTE
    BROJ2 VAR BYTE
    BROJ3 VAR BYTE
    BROJ4 VAR BYTE
    I VAR BYTE

    POCETAK:
    COUNT PORTA.0,1000,BROJ ' broji impulse na pinu RA0, u periodu od 1S i rezultat  smesta u "BROJ"
               'ako ovde dodas i=i*60 dobices broj obrtaja u minuti
    BROJ1 = BROJ DIG 3 'izdvajamo hiljde
    BROJ2 = BROJ DIG 2' izdvajamo stotine
    BROJ3 = BROJ DIG 1'desetice
    BROJ4 = BROJ DIG 0'jedinice
    FOR I = 1 TO 100  ' u ovom slucaju stavili smo da se ispis na displeju ponovi 100 puta, sto znaci da ce vreme prikazivanja broja na displeju biti oko 2 sekunde
    PORTB=BROJ1
    HIGH PORTB.7
    PAUSE 5
    LOW PORTB.7

    PORTB=BROJ2
    HIGH PORTB.6
    PAUSE 5
    LOW PORTB.6

    PORTB=BROJ3
    HIGH PORTB.5
    PAUSE 5
    LOW PORTB.5

    PORTB=BROJ4
    HIGH PORTB.4
    PAUSE 5
    LOW PORTB.4
    NEXT I
    GOTO POCETAK
end

sema
uploadz/1221262322_obrtomer.GIF
a bilo je u ovoj temi
viewtopic.php?f=3&t=4249&start=39
User avatar
pedja089
 
Posts: 7700
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: mjerac broja okretaja

Postby ZlacX » 05-05-2009, 18:10

Mozda ovak nest trazis
viewtopic.php?f=3&t=4919
ZlacX
 
Posts: 38
Joined: 03-01-2009, 16:17

Re: mjerac broja okretaja

Postby Buware » 11-07-2010, 12:41

pedja089 wrote:evo
Code: Select all
    TRISB=0
    TRISA=255
    BROJ VAR WORD
    BROJ1 VAR BYTE
    BROJ2 VAR BYTE
    BROJ3 VAR BYTE
    BROJ4 VAR BYTE
    I VAR BYTE

    POCETAK:
    COUNT PORTA.0,1000,BROJ ' broji impulse na pinu RA0, u periodu od 1S i rezultat  smesta u "BROJ"
               'ako ovde dodas i=i*60 dobices broj obrtaja u minuti
    BROJ1 = BROJ DIG 3 'izdvajamo hiljde
    BROJ2 = BROJ DIG 2' izdvajamo stotine
    BROJ3 = BROJ DIG 1'desetice
    BROJ4 = BROJ DIG 0'jedinice
    FOR I = 1 TO 100  ' u ovom slucaju stavili smo da se ispis na displeju ponovi 100 puta, sto znaci da ce vreme prikazivanja broja na displeju biti oko 2 sekunde
    PORTB=BROJ1
    HIGH PORTB.7
    PAUSE 5
    LOW PORTB.7

    PORTB=BROJ2
    HIGH PORTB.6
    PAUSE 5
    LOW PORTB.6

    PORTB=BROJ3
    HIGH PORTB.5
    PAUSE 5
    LOW PORTB.5

    PORTB=BROJ4
    HIGH PORTB.4
    PAUSE 5
    LOW PORTB.4
    NEXT I
    GOTO POCETAK
end

sema
uploadz/1221262322_obrtomer.GIF
a bilo je u ovoj temi
viewtopic.php?f=3&t=4249&start=39


Šta bi trebalo u šemi još promeniti da bi se dodao još jedan 7-segmentni displej, znači da ih bude 5 ukupno?
User avatar
Buware
 
Posts: 20
Joined: 09-02-2009, 11:58
Location: Srbija

Re: mjerac broja okretaja

Postby pedja089 » 11-07-2010, 12:58

Samo dodati jos jedan displej na isti nacin kao sto su i ovi vezani...
Nadam se da ti je jasno da onda moras i kod ispravljati...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7700
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: mjerac broja okretaja

Postby Buware » 11-07-2010, 13:10

Da da, hvala Peđa, za kod znam, samo nisam bio siguran da li je dovoljno 'samo dodati' displej...
Hvala još jednom...
User avatar
Buware
 
Posts: 20
Joined: 09-02-2009, 11:58
Location: Srbija

Re: mjerac broja okretaja

Postby sindja1204 » 11-07-2010, 13:57

Napravi ovakav sklop, i imaces i counter i odlican tajmer od 00:00 - 99:59 zavisno od toga koji kod ucitas u pic.
Sheme ovog sklopa i countera su identicne, stim da je ovom sklopu pridodato jos cetiri tastera na RA2, RA3, RA4 i Mclr kao i buzer i relej sa pripadajucim otpornikom tranzistorom i diodom.na RA0 i RA1. Sto znaci ako sklop koristis kao counter jednostavno izostavis ove
komponente, a RA 0 koristis kao ulaz davaca impulsa.
User avatar
sindja1204
 
Posts: 788
Joined: 03-05-2009, 11:57
Location: Beograd


Return to Mikrokontroleri - PIC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE