Schneider GSM modem

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 27-11-2018, 09:10

Posjedujem Schneider GSM modem SR02 MOD03.
Pokušavam ga uvezati s PIC-om i ostvariti neku komunikaciju pomoću USART-a, međutim ne uspijeva.
Od PIC-ova trenutno imam 16F648 i 16F88.
Prvo pitanje dali je ova šema uvezivanja OK?
PicGSM.jpg
PicGSM.jpg (20.83 KiB) Viewed 397 times

Ako nije kako onda ?
I molio bih neke upute ili neki link gdje da nadjem primjere upotrebe HSERIN i HSEROUT naredbi, kao i nacin slanja i primanja s modema.
Upustvo od ovog modema mi nije puno pomoglo.
Hvala unaprijed.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem


Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 27-11-2018, 11:18

Sve za hserin/out imas u helpu.
Sto se tice seme, ne volim to...
Ako sam dobro skontao, modem je na 3.3V pic je na 5V.
Takva sema ne moze nikako da radi, jer nema sta RX pin modema da povuce prema masi.
Mislim da je puno jednostavnije napraviti razdelnik sa 2 otpornika od 1K, ili nekom drugom kombinacijom da se napon na izlazu dobije 2,5-3V. Ako imas 2 otpornika od 1K, ekvivalentna otpornost onoga sto modem vidi je 500oma. Sto za realne brzine na kojima pic moze da radi ne predstavlja problem.

Opet ova dioda na RX od pica nema puno smisla. Jer pic ako radi na 5V, 3.3V ce prepoznati kao log 1.
Tako da tu moze da ide direktno ili preko 1K otpornika izmedju. Ovaj otpornik sluzi da ogranici struju ako se pin postavi kao izlazni.
I meni nikad za rukom nije poslo da sve odjednom nateram da radi. Zato kreni prvo sa jedne strane, npr zakaci seriski port TTL (max232 ili usb konverter) umesto pica(bas na nozice pica zalemi 2 zice, pinove proglasi ulaznim da ne smetaju). Pa nateraj modem da prica sa terminalom na PC.
Zatim umesto modema zakaci seriski port, pa onda nateraj pic da radi.
Ili obrnuto, sve jedno.
Ali u ovom trenutku je jako tesko naci sta ne radi i zasto ne radi.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 27-11-2018, 11:20

Ako je to ovaj modem
https://www.schneider-electric.com/reso ... 2MOD03.pdf
Strana 16, to je RS232.
Zaboravi onda tu semu i sve sto sam pricao za nju, i nadaj se da nisi spalio pic ili modem.
http://www.picprojects.net/rs232_communication/
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 27-11-2018, 12:00

Jeste to je taj modem.
PiC nisam spalio a mislim i da je modem OK, obzirom na blinkanje LED-ice na njemu.
Na ovom linku sam pronašao šemu za povezivanje (valjda zamjena za max):
https://www.studentcompanion.co.za/sending-sms-text-message-using-pic-microcontroller-flowcode/
Ali ako mora ici i MAX232, to nije problem.
Medjutim, na ovom linku koji si mi dao primjer programa nije u PBP, pa mi je to problem.
Koliko vidim i u ovakvom načinu vezivanja koristi U(S)ART i vjerovatno ne idu drugi pin-ovi?
Ako ti nije teško naći primjer na neki PBP nacin komunikacije.

Edit: Nisam guglao RS232 naponske nivoe do sad
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 27-11-2018, 13:04

Ja sam malo u zurbi, pa nisam puno razmisljao...
Modem nisi mogao spaliti, samo pic. Jer kratak spoj ce preziveti svaki RS232 drajver koliko znam.
Samo je pic mogao biti ostecen zbog visokog napona na ulaznim pinovima. A on ima zastitne diode, pa...

A stranicu sam nasao zbog seme, kod nisam ni gledao.

Da bi ti zivot bio laksi nabavi neki seriski port, nebitno da li USB na seriski(mozes nabaviti neki usb sriski ttl kabal pa onda max dodati, pa imas 2 u 1), ili ako ga imas na PC, kako god...

A sto se tice koda, nema tu pameti. Ako si ikada koristio HSEROUT/IN to je to.
Samo sta ces staviti da se salje zavisi od onoga sta hoces da ti modem radi.
Kucaj ovde http://www.picbasic.co.uk/forum/search.php
modem AT
Imas gomilu toga, evo samo prvi rezultat:
http://www.picbasic.co.uk/forum/showthr ... t=modem+AT
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 27-11-2018, 13:26

Ok. hvala Peđa.
Uradit' cu ovu vezu s MAX232 pa probam nešto.
Kabal USB to 232 imam, ali bi to onda išla komunikacija s PC-om, a meni je interesantnije da nešto napravim s PIC-om.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 27-11-2018, 15:14

Naravno da bi isla sa PC. To koristis da nateras modem da uradi sta hoces.
Onda imas tacan spisak komandi koje mu treba poslati i odgovore koje cekas.
Isto tako sa traksovim GSM simulatorom ili bilo kojim terminalom treniras pic da salje ono sta treba, i da uradi sa odgovorom sta treba.
Bar ja tako radim i tako mi lakse, nego kad posaljem nesto modemu(tj bilo kom modulu) i pic ne primi to sta sam hteo, kud onda?
Jel komunikacija problem, jel modem upaljen, jel nisam ok poslao, mozda sam zaboravio nesto(npr enter na kraju linije), mozda nije to ta komanda sto ja hocu, pa onda druga strana price, sta je modem odgovorio, mozda error mozda ok al ja nisam na picu dobro napravio itd...
Kad bar imas tacan spisak komandi i spisak odgovora i uvid u sta se salje sta prima, lakse je malo.
Ja cesto kad spojim pic i modem, sa Rx od PC-a kupim sta je ko kome poslao da vidim jel to to.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 27-11-2018, 17:55

U pravu si.
Kao što rekoh imam USB to RS232 i svakako je bolji taj metod "upoznavanja" GSM modema.
Hvala još jednom. Kada dođem do PIC-a, ako zapne javim se opet.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 27-11-2018, 18:04

Iako ne zapne javi da si uspeo :)
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 28-11-2018, 10:01

Stara dobra izreka: "Star sam ja za ove za*ebancije". :oops: :azdaja:
PC i modem se ne vide preko ovog USB/COM konvertera ili se ja ne znam služiti Hyper terminalom.
Sutra ću sklopiti onaj Max232 konverter i probati s PIC-om.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Re: Schneider GSM modem


Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 28-11-2018, 10:59

Brzina je bitna. Ako je nisi podesio kako treba nece raditi. Za modem kad napises AT pa stisnes enter on treba da vrati enter enter ok enter.
Kad spojis pin 2 i 3 na tom usb rs232 kablu u terminalu treba da se vraca ono sta saljes. Pa vidi da li radi to za pocetak.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 28-11-2018, 12:38

Win7 nema svoga programa HyperTerminal pa sam instalirao neki drugi (probao više programa).
Napravim konekciju prema COM-u i onda mi u prozoru programa blinka kursor ali ne prima nijedan karakter s tastature.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 28-11-2018, 14:38

vidi sta se desava kad p[respojis pin 2 i 3.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 28-11-2018, 18:16

Zanimljivo, nakon prespajanja tastatura počinje raditi.
Nakon neke riječi i ENTER-a kursor se vrati na početak reda, tako da je moguće da terminal vrati isti niz znakova.
Bez prespojenih pina 2 i 3,terminal ništa ne prima s tastature
Sve mi ovo dođe velika nepoznanica, nisam nikad radio ništa slično.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 29-11-2018, 01:18

Tako i treba da radi. Ti kad kucas podatci idu na TX pin.
A na ekranu se pojavljuje samo sto dodje na RX pin.
KAda si prespoio pinove 2 i 3, tada vidis ono sta posaljes.
Na modemu ako je ukljucen eho(ATE1) onda bi trebao videti sta kucas.
Ali najjednostavnije za probati je napises at pa stisnes enter, modem mora da vrati OK ako je sve u redu.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Schneider GSM modem

Postby WhiteHead » 30-11-2018, 08:16

Samo da javim.
Ovo s terminalom ipak radi, datasheet modema obrađuje dva slična modela, a ja sam pogriješio brzinu.
Ovaj moj radi na 19200. Uključio sam ECHO i sada vidim i šta šaljem i šta mi modem odgovara.
U fazi sam ispitivanja i kompletiranja AT komandi i kada to završim probat ću s PIC-om.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1546
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Schneider GSM modem

Postby pedja089 » 30-11-2018, 09:07

Super.
Ocekivao sam da je tako neka glupost...
Brzina se inace moze menjati.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7444
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija


Return to Mikrokontroleri - PIC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

GOOGLE

cron