Voltmetar sa ICL7107

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Voltmetar sa ICL7107

Postby macobt » 27-02-2010, 17:00

Zdravi svima iz Makedonije
Napravio sam ovaj http://www.electronics-lab.com/projects/test/014/index.html i Radi savrseno i vrlo je precizan.
Evo linka do video kako radi ovaj voltmeterhttp://www.youtube.com/watch?v=0bh27RMwFZk
Slike u original golemina mozete da vidite ovdehttp://macoprojects.blogspot.com/zasto ovde mogu da prikacim golemi fajlove.
POzdrav
Attachments
IMG_0023.....jpg
IMG_0023.....jpg (81.54 KiB) Viewed 8822 times
IMG_0021.....jpg
IMG_0021.....jpg (79.89 KiB) Viewed 8822 times
macobt
 
Posts: 17
Joined: 01-02-2010, 01:19
Location: Macedonia

Re: Voltmetar sa ICL7107


Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby pajser » 27-02-2010, 18:14

lijepo odrađeno, koliki je max napon koji možeš mjeriti??
još kad mu nađeš kučište neko bit če super.
Kaže kondenzator zavojnici: "A jesi smotana", " Ma nabijem te"-odgovori zavojnica, a otpornik kaže "samo preko mene mrtva"
User avatar
pajser
 
Posts: 1496
Joined: 02-07-2009, 15:21
Location: Hrvatska, Zagreb

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby macobt » 27-02-2010, 21:01

Zdravo
Mjerno podrucje je od 0-1999 volti,ali moj je podesen da mjeri do 200 volti,a za kutiju dobice on zajedno sa
power supply,zato i sam ganapravio da pokaze izleznog napona od regulated power supply.
Pozdrav
macobt
 
Posts: 17
Joined: 01-02-2010, 01:19
Location: Macedonia

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 24-02-2011, 02:21

Link na shemu ne radi, vjerojatno si radio ovo: http://howcircuits.com/led-display-digi ... meter.html
Ista je shema i PCB i sve pa je vjerojatno to to.

Samo me nešto zanima/buni: na njihovoj slici gotovog voltmetra je ICL7107 na suprotnoj strani vodova, a kod tebe je na strani vodova :shock:
Ima li objašnjenje za to i koja je na kraju pravilna strana, pošto to isto mislim napraviti.
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 24-02-2011, 22:03

Napravio sam ovo, ali su mi IC i ekrani obrnuto okrenuti (sa druge strane PCB) nego kako je na ovoj slici.
I stalno se izmjenjuju neki brojevi, nikako da miruje i pokaze tocnu vrijednost.
Da li netko zna kako to popraviti?
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 24-02-2011, 22:25

da bi mjerio točno između nožica 35 i 36, sa trimerom moraš namjestiti točno 1V.
A, obično kada se napravi krivi mirror pločice onda ti dijelovi budu sa obrnute strane od orginala...no može se i tako polemiti, ja se zeznuo, i radi bez problema.
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 24-02-2011, 22:38

Nisam shvatio gdje trebam namjestiti točno 1V. Oces reci da kad su kratkospojeni pinovi za testiranje mora pisati 001.0?
Imam samo jedan displej, pa mi je malo nespretno stalno ga micati.

Aha, da, sad sam skuzio da je napravio krivo plocicu.
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 24-02-2011, 22:43

ne, moraš sa nekim vanjskim multimetrom tj. voltmetrom mjeriti napon na nožicama 35 i 36 ICL7107 i sa onim jedinim trimerom (koji bi trebao biti višeokretajni) namjestiti 1V. Ako ti i dalje krivo ispisuje i divlja onda si nešto krivo napravio. jel ti napajanje dobro...imaš i +5V i -5V?
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 13:19

Evo, stavio sam 1.00V izmedu pinova 35 i 36.
Prikaz je sad stabilan, a za bateriju od 2.95V pokazuje 3.4V.
Do cega je to/kako to podesiti?
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 25-02-2011, 13:41

to onda moraš riješiti sa otpornikom R3 na ulazu. Koliki si stavio. Taj mora biti sa što manjom tolerancijom tj.1%. 1.2K ako je mjerno područje od 0-20V ili 12K ako je mjerno područje od 0-200V Dakle on mora biti TOČAN! A otpornik R4 koji je 1M isto mora biti točan, no vjerojatno nije. Probaj njega zamijeniti sa otpornikom od 900K i onda još dodaj u seriju trimer od 200K (ove vrijednosti sam naveo okvirne, ti stavi koje imaš..)...uglavnom da možeš regulirati otpor od 900 Kohma pa do 1.1Mohm. E sa tim trimerom u seriji sa R4 podesiš da ti prikazuje točno kao na nekom vanjskom voltmetru. Probaj mjeriti razne napone tj baterije.
Onaj trimer koji je na tom voltmetru ti je za namještanje referentnog napona koji kako sam spomenuo u postovima prije mora biti točno 1V (mjereno na nožicama 35 i 36) :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Re: Voltmetar sa ICL7107


Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 14:29

R4 je 10.0-10.1Mohm, R3 je 10.6komh (vjerojatno zbog pararelnog kondenzatora), inace po bojama na otporniku se radi o 1% 12kOhm otporniku.
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 25-02-2011, 17:01

napravi kako sam ti opisao u mom predhodnom postu i uštimaj napon a to provjeri nekim vanjskim voltmetrom :!:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 17:39

Koji napon da uštimam?
Napon je 4.94 i -4.90V.
R3 je 11.8kOhm (neprestano otpor raste, malo po malo)
R4 je 1.1Mohm.
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 25-02-2011, 18:12

Poveži onako otpore kako sam ti rekao i mjeri neki napon (recimo bateriju od 9V). U isto vrijeme spoji i tvornički voltmetar i mjeri tu istu bateriju u isto vrijeme. i pomoću onog trimer otpornika kojeg sam ti spominjao (200k) koji je u seriji sa otpornikom od 900K namjesti da ti pravljeni voltmetar pokazuje istu vrijednost napona mjerene baterije kao i tvornički voltmetar (multimetar).
U pitanju je samo naštimati točnu vrijednost (ulaznog) otpornika da bi ICL7107 pokazivao i ispisivao točnu vrijednost kao i neki vanjski već izbaždareni instrument tj. voltmetar.
Probaj tako pa javi...ako ne uspiješ uštimati istu vrijednost (koja je na tvorničkom instrumentu) nego neku približnu nižu ili višu onda se javi pa ćemo dalje. Bitno je da ti display više ne divlja sa vrijednostima nego stoji jedna vrijednost. Sad ju samo treba uštimati tj. izbaždariti instrument.
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 19:48

Pokusat cu s 10k opotrnikom i serijski 2500ohm trimerom.
Mozes samo reci kako se isti spaja, odnosno, da li samo ljevi i srednji pin ili ljevi i srednji zajedno a desni posebno?
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 25-02-2011, 22:00

pa jel ja pišem turski ili što??
Može i tako, ali onda taj otpornik od 10K i trimer od 2,5K spojiš u seriju i taj spoj tog otpornika i trimera staviš na mjesto R3 (u prijašnjim postovima smo pričali o R4-1Mohm)...i probaj vrtiti trimer i javi šta se dešava?
Svejedno jel spojiš lijevi i srednji pin (1 opcija) ili desni i srednji pin (2 opcija). Nije ti to potenciometar na prednjoj strani pa da se vrši nekakvo pojačanje ili regulacija nečega sa lijeva na desno tj u smjeru kazaljke na satu. Jesam te sada zbunio :?: :lol:
razmisli malo kako funkcionira potenciometar ili trimer (što je isto samo bez osovine).
Kada to utvrdiš, onda budeš shvatil da je svejedno jel spojio lijevi i srednji pin zajedno (pa je klizač klizi između desnog i srednjeg pina), ili desni i srednji pin zajedno (pa klizač klizi između lijevog i srednjeg pina)
eee, sad sam te sigurno zbunio :ohno: :lol:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 22:42

Svejedno je sto sam promjenio R3 a ne R4 otpornik?

Da li se trimer spaja na nacin da spojim npr. ljevi pin na otpornik, a DESNI I SREDNJI na PCB, ili spajam samo 2 pina, a jedan ostaje u zraku?

Inace, rijesio sam, serijski spojen 10k i 50ohm, ali i dalje me zanima ovo: kako se spaja trimer?
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Feko » 25-02-2011, 23:01

Kristijan wrote:Da li se trimer spaja na nacin da spojim npr. ljevi pin na otpornik, a DESNI I SREDNJI na PCB, ili spajam samo 2 pina, a jedan ostaje u zraku?

u ovom slucaju je to svejedno. Bitno je da spojiš jedan krajnji pin i srednji pin. A može i tako kako si opisao.
Kristijan wrote:Inace, rijesio sam, serijski spojen 10k i 50ohm, ali i dalje me zanima ovo: kako se spaja trimer?

50ohm trimer? Ne vjerujem da bude odgovarao...moras straviti neki od Kohma. (2K, 5K, 10K) koji imaš, ali mislim da ti je 50ohma malo za regulaciju u tvome slucaju. Stavi veci pa nastimaj da pokazuje ispravno, i onda ih zajedno skini (i otpornik i taj trimer u seriji) i izmjeri im vrijednost u tom serijskom spoju...i onda stavi jedan otpornik te izmjerene vrijednosti
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby Kristijan » 25-02-2011, 23:23

Pa tako sam i napravio. Trimer 5k i kad sam ga nastimao da tocno "u milimetar" prikazuje napon kao i multimetar, izmjerio sam otpor na trimeru i bio je oko 50.2 oma. Tako da jos zalemim serijski otpornik 50oma (51.1 ili 48.5) i trebalo bi biti OK. Tj, ipak cu staviti trimer 100ohm, bit ce tocnije a i moc ce se namjestiti.
Hvala, Feko :wink:
Kristijan
 
Posts: 474
Joined: 13-04-2008, 17:32
Location: Pred monitorom...

Re: Voltmetar sa ICL7107

Postby mega162 » 25-02-2011, 23:32

valjda točno u milivolt
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Next

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE