PC osciloskop

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Re: PC osciloskop

Postby pedja089 » 23-02-2010, 08:52

Do 12-13KHz. Bar je kod mene bio takav slucaj, ne verujem da se puno razlikuju.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7668
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Re: PC osciloskop


Re: PC osciloskop

Postby Drago_Zg » 23-02-2010, 13:14

To zato pitam jer teoretski skoro svi proivođači audio kartice daju podatak za oscilloscop do 20Mh, uz 10 ili 12 bitni ADC. Taj podatak stoji i u softwareu i u hardwareu, kad se gradi interface za pc. Ipak je praktična izvedba egzaktne osobine.
Hvala na odgovoru!
User avatar
Drago_Zg
 
Posts: 583
Joined: 16-09-2008, 19:40

Re: PC osciloskop

Postby trax » 23-02-2010, 13:21

Evo ga i softver: http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en
Probao sam ga i fercera...
User avatar
trax
 
Posts: 3481
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: PC osciloskop

Postby servis1 » 23-02-2010, 14:00

Jel si koristio neki drugi projekat ili ovaj iz posta,pitam iz razloga sto sam sa ovim projektom sa trafoom uspeo da merim samo naizmenicne signale u dosta mojih projekata mi unosi gresku odnosno ugusi merenje ako me razumes?
servis1
 
Posts: 18
Joined: 10-04-2008, 21:43

Re: PC osciloskop

Postby MORGAN » 23-02-2010, 14:54

trax wrote:Evo ga i softver: http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en
Probao sam ga i fercera...

Isti ovaj i ja koristim...najbolji je jer pokazuje i frekvenciju a odstupanja su jako mala +- 0.5 Hz... :D
User avatar
MORGAN
 
Posts: 1284
Joined: 21-07-2009, 07:12

Re: PC osciloskop

Postby trax » 23-02-2010, 15:10

servis1 wrote:Jel si koristio neki drugi projekat ili ovaj iz posta,pitam iz razloga sto sam sa ovim projektom sa trafoom uspeo da merim samo naizmenicne signale u dosta mojih projekata mi unosi gresku odnosno ugusi merenje ako me razumes?

Ja sam sa ovim gledao digitalne signale, tako da sam samo oborio napon sa otpornicima i doveo na mikrofonski ulaz zvucne kartice.
User avatar
trax
 
Posts: 3481
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: PC osciloskop

Postby MORGAN » 23-02-2010, 20:03

Evo danas sam stavio sve u kutiju... evo screenshot...a slike sutra...

http://www.imagesforme.com/upload/438e61a2.png
http://www.imagesforme.com/upload/ac1d3448.png

Prvo je neki elektronični transformator i frekvencija je vidljiva....
A drugo je običan mrežni transformator na 24 V ......
User avatar
MORGAN
 
Posts: 1284
Joined: 21-07-2009, 07:12

Re: PC osciloskop

Postby servis1 » 23-02-2010, 20:24

Jel nije problem da pogledate ovu semu i da mi kazete kako da vezem trafo na pin 3 integralca NE555 jer kad sam ga vezao normalno jedan kraj na pin3 a drugi na masu on nikad nece da mi proradi.Uredjaj ustvari sluzi za proveru tranzistora npn i pnp tipa bez skidanja sa ploce i tad blinka jedna ili druga led dioda u zavisnosti koji ispitujemo.Probo sam uredjaj u Proteusu i merio signal sa osciloskopom na pinu 3 dobija ce cetvtast digitalni signal.Pa sastavio sve to i probao uredjaj radi ali bez trafoa tako da nemogu da vidim taj signal na kompu.
osilo tranzistora.rar
(7.52 KiB) Downloaded 360 times
Attachments
provera tranzistora sema.rar
(7.04 KiB) Downloaded 304 times
servis1
 
Posts: 18
Joined: 10-04-2008, 21:43

Re: PC osciloskop

Postby pedja089 » 23-02-2010, 20:56

Verovatno je taj trafo preveliko opterecenje za NE555. Zato napravi samo napravi neki limiter na ulazu, ja sam pravio sa 2 diode, i potenciometrom i tako dovodio signal.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7668
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: PC osciloskop

Postby servis1 » 23-02-2010, 21:24

Moze li neka semica kako da postavim te diode i potenciometar,i koje diode kao i vrednost potenciometra jer predpostavio sam da je uzrok trafo da je on opterecenje za NE555 ali neznam da resim problem :( .A video si u nekom postu ranije da sam isti trafo probao ali sam tad merio napon na tiristoru i radi korektno.A posto su pravi osciloskopi skupi ovo mi se cini kao fina stvar.Hvala unapred. 8) :wink:
servis1
 
Posts: 18
Joined: 10-04-2008, 21:43

Re: Re: PC osciloskop


Re: PC osciloskop

Postby servis1 » 25-02-2010, 19:57

Dali ovako da vezem diode i potenciometar.
Sema 1.jpg
Sema 1.jpg (7.1 KiB) Viewed 6757 times
servis1
 
Posts: 18
Joined: 10-04-2008, 21:43

Re: PC osciloskop

Postby pedja089 » 25-02-2010, 20:06

Nije tako. Ovako. Ovaj kondezator probaj staviti 100nF ili nesto slicno. Kada je prekidac otvoren tada bi trebao da se vidi samo AC napon. A kada je zatvoren i DC. Taj deo nisam prbao, pa ga mozes izostaviti. Ali moras voditi racuna da ti ovo nije galvanski odvojeno od kompa, tj vezano je na masu racunara. Pa pazi kako spajas.
Attachments
untitled.GIF
untitled.GIF (3.98 KiB) Viewed 6750 times
User avatar
pedja089
 
Posts: 7668
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: PC osciloskop

Postby niho » 25-02-2010, 20:24

@servis1 zaboga kakvo je ovo ogranicenje, diode trebaju da odvedu svaki napon veci od oko 0,5V na masu (kratak spoj) i time cuvaju zvucnu karticu.
osc.jpg
osc.jpg (4.48 KiB) Viewed 6744 times
Budes li htio raditi sa jednosmjernom strujom (mada ne vidim neku svrhu -gledati ravnu liniju na nekalibrisanom osciloskopu) izbaci kondenzatore.
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: PC osciloskop

Postby niho » 25-02-2010, 20:27

Ups, sorry pedja089, bio si brzi nisam vidio dok sam ja nacrtao shemu vec je posatavljen odgovor. Ovaj post je visak pa bih zamolio administratora da obrise post. :) Hvala!!
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: PC osciloskop

Postby pedja089 » 25-02-2010, 20:30

Inace jos jedna stvar, mogu se koristiti oba kanala na line in, pa se 2 signala zajedno prate, sto je korisno...
@niho, moze jednosmerni napon biti promenljiv, pa se pratiti odnos 2 napona i po AC i DC komponenti. Nekada to zna biti jako korisno, jer dosta puta me je ubijala ova DC komponenta, jer se provuce kroz los kondezator :azdaja: Nek stoji, nema veze.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7668
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: PC osciloskop

Postby servis1 » 25-02-2010, 23:53

Ostaje samo da probam pa da javim rezultate.
servis1
 
Posts: 18
Joined: 10-04-2008, 21:43

Re: PC osciloskop

Postby pajser » 27-02-2010, 14:56

Evo ja probal al na mojoj zvučnoj ima je... kondenzator koji blokira DC signal.
Kaže kondenzator zavojnici: "A jesi smotana", " Ma nabijem te"-odgovori zavojnica, a otpornik kaže "samo preko mene mrtva"
User avatar
pajser
 
Posts: 1496
Joined: 02-07-2009, 15:21
Location: Hrvatska, Zagreb

Re: PC osciloskop

Postby Pedja » 28-03-2010, 02:29

Vecina zvucnih ima kondenzatore na ulazu.
Evo nesto na tu temu - kako da ih se resite
http://www.qsl.net/om3cph/sb/dcwithsb.htm
Pedja
 
Posts: 3
Joined: 24-03-2007, 23:38

Previous

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE