Analogni ESR/Z metar

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Analogni ESR/Z metar

Postby elektor » 19-09-2014, 18:09

Pri kraju sam s projektiranjem analognog ESR metra, te imam dosta literature pošto sam projekt koristio i za faks.
Umjesto klasičnog predsavljanja projekta za sada samo jedna slika i pitanje :D .
Projekt mogu predstaviti klasično s osnovnim informacijama, slikama i shemama. Ili s obzirom da već imam dosta toga zapisano opširnije s objašnjenjima kako i zašto, prednostima i manama..Detaljan princip rada, odabir komponenti, proračuni, simulacije itd....
Naravno da bi detalno prezentiranje išlo u više postova, jer jednostavno nemam vremena sve odjednom napisati, a vjerovatno bi kilometatski postovi bilo dosadni. Tako da bi se sve to skupa moglo rastegnuti na dulji vremenski period, ovisi koliko imam vremena za pisanje.
E sad konačno i pitanje...
Očito je da detaljno izlaganje zahtjeva trud i vrijeme. Kako ga ne bi uzalud trošio interesira me da li vas zanima tako nešto i takav način prezentacije, ili vam je sve to dosadno?
Nema smisla da pišem nešto ako će reakcija većine biti što opet ovaj blebeta i piše gluposti :lol: .
Pa da vas čujemo...
I jedna slika za kraj..
http://www.mediafire.com/view/qpaevlba60yivbi/IMG_1304.JPG
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Analogni ESR/Z metar


Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Zez » 19-09-2014, 19:48

Čuj, evo ti prijedloga: skupi to sve, zapakiraj u arhivu i digni na neki od servera za dijeljenje datoteka pa tko hoće neka skida. Ašto se onoga o blebetanju i pisanju gluposti tiče, zanemari to. Ti si sebi napravio intrument, a tko misli da zna i može bolje - ha, nitko mu brani da napravi svoje pa nek' se hvali. Onaj koga to stvarno zanima ionako će te kontaktirati, bilo putem foruma, bilo privatnom porukom.
Lijenost je iz raja izašla.
Zez
 
Posts: 864
Joined: 21-11-2007, 01:04
Location: Osijek

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Maki » 19-09-2014, 20:52

Osobno se slažem sa Zez-om.
Ono što bi po meni bilo interesantno, da se u par rečenica objasni primjena tog instrumenta. Znači zašto i gdije ga upotrijebiti :) . Tako da kad naiđe netko tko je tek ušao u te "vode" stekne neki dojam o tom instrumentu.
No naravno napravi kako smatraš da je najbolje :)
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Zez » 20-09-2014, 21:30

Eto!
Lijenost je iz raja izašla.
Zez
 
Posts: 864
Joined: 21-11-2007, 01:04
Location: Osijek

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby elektor » 21-09-2014, 14:04

Prvo isprike što u par zadnjih postova ima riječi s manjkom slova :lol: . Crko ENTER na tipkovnici laptopa, pa tipkam s druge tipkovnice koja voli jesti slova.
Mislim da me niste najbolje shvatili. Osnovne informacije i svi potrebni fajlovi će u svakom slučaju biti dostupni.
No, kako sam za projekt radio i pismeni dio u sklopu faksa imam već sa strane dosta teksta da mogu relativno lako i brzo predstaviti projekt u detalje.
Što i kako testirati el. kondenzatore, parametri. Koji su najbolji za mjerenje, kako se mjeri ESR u lab uvjetima.
Zašto ovakav uređaj, shema i detaljna objašnjenja rada te odluka pri projektiranju. Izrada pločice za proizvodnju, neki trikovi i zamke. I na kraju usporedna valnih oblika sa simulacije i oscilograma itd...
Nije mi namjera nikakvo hvaljenje, reklamiranje ili prodaja magle. Sve se to može naći/kroz naučiti na internetu, a ovdje bih skupio najbitnije.
Instrumente ne mislim prodavati, iako ću možda imati koju pločicu viška.
Sve navedeno je dobro poznato dugogodišnjim forumašima koji projektiraju i prodaju svoj hardware, te njima ova tema ne bi bila zanimljiva.
Namjera ove teme bi bila upoznavanje početnika s cijelim procesom projektiranja uređaja i tvorničke proizvodnje pločica, te omogućavanje mogućim neiskusnim samograditeljima da sami naprave, testiraju i poprave uređaj bez da ih se kroz to treba voditi po koracima.
A vjerujem da bi se iz nje dalo i nešto naučiti.
Tko zna, možda oni padobranci koji se pojave na forumu sa stavovima "trebam HITNO!! provjerenu shemu" i "daj mi sve na pladnju, moš mi i djelove poslat", a poslije netragom nestanu počnu više cijeniti forume kada shvate koliko je potrebno vremena i na koliko sitnica treba paziti pri projektiranju neega.
Nije mi problem pisati, kao što se može vidjeti i iz ovog posta :lol: , ali nema smisla da pišem sam sebi.
Tako da ako nikoga ne interesira i nema baš smisla...
Do sada viđenom razvoju situacije interesa nema tako da, ako se stvari ne promjene budem, početkom idućeg tjedna stavio sažet projekt.

EDIT: Eto još jedna slka, da post ne bude previše dosadan.
http://www.mediafire.com/view/07mn7jjj79d0hvj/IMG_1271.JPG
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Feko » 21-09-2014, 15:17

Napiši ti to sve lijepo razumljivo da ja konačno skužim kako rade ESR metri koje sam tolike godine pravio :D
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby pedja089 » 21-09-2014, 15:19

Vidim ja ti samo pises da bi nesto blebletao :lol:
Sto ne bi napisao sve to, ili jos jednostavnije okacio projekat uradjen za fax, pa ko hoce da cita, nek izvoli, ko nece nek misli da blebleces :D
User avatar
pedja089
 
Posts: 7797
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Zez » 21-09-2014, 21:01

A lijepo sam ti rekao. Eto ti sad! :lol:
Lijenost je iz raja izašla.
Zez
 
Posts: 864
Joined: 21-11-2007, 01:04
Location: Osijek

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby elektor » 25-09-2014, 21:55

pedja089 wrote:Sto ne bi napisao sve to, ili jos jednostavnije okacio projekat uradjen za fax, pa ko hoce da cita, nek izvoli, ko

Riječ je zapravo o završnom radu nakon 3 godine. No niti je rad, niti "bakalarski" stupanj nešto posebno pa ga ja od milja zovem projektom. Pismeni dio osim objašnjenja ima i puno stvari nezanimljivih forumu, a nisam siguran ni smijem li ga objaviti.No, ja ću početi pa kog' interesira nek' čita...

Prije no krenemo projektirati uređaj za mjerenje/testiranje "nečega" moramo znati što je to "nešto" i kako "to nešto" testirati. Stoga ću vas na početku malo udaviti s terorijom kondenzatora.

Svatko zna da se kondenzator može opisati kao dvije ploče (elektrode) između kojih se nalazi izolator,također je vjerujem svima poznata formula za kapacitet C= ɛ*A/l.
Gdje je A površina ploča, a l debljina dielektrika tj. razmak među pločama. Drugim riječima kapacitet se povećava povećanjem površine ploča i smanjenjem razmaka među njima.
Pri samom ulasku u čari elektronika postaje također jasno da su kod potrebe za velikim kapacitetima elektroliti jedini izbor (unatoč strahovitom napretku MLCCa). Danas ćemo probati otkriti u čemu je tajna postizanja velikih kapaciteta, te zašto elektroliti tako rado vole crkavati.

Glavne komponente kondenzatora su očito elektrode i izolator.
Tako se rastavljanjem blok kondenzatora mogu naći dvije Al folije i jedna izolatorska koja se nalazi između njih. To je sve onda lijepo smotano u tuljak.
Glavni dijelovi elektrolitskog kondenzatora su Al folija i elektrolit. Začudo oboje su vodiči.
Pa gdje je onda vražji izolator :azdaja: ?
Odgovor na ovo pitanje krije se u postupku proizvodnje elektrolitskog kondenzatora.

Većina stvari opisanih u ovom postu može se u detaljnijem obliku pronaći ovdje: http://www.cde.com/catalogs/AEappGUIDE.pdf
Onima kojima ovaj post bude zanimljiv svaka preporuka da prouče navedeni PDF.

Anodu i katodu elektrolitskog kondenzatora čini tanka folija od aluminija visoke čistoće (preko 99%), koja prolazi procesom elektro-kemijskog jetkanja. Folije se provlače kroz otopinu klorida dok se istovremeno između folije i otopine spaja napon. Ovim procesom na folijama nastaju milijuni sitnih nepravilnosti i kratera koji povećavaju površinu folije nekoliko desetaka do stotina puta.

Drugi veoma bitan proces pri proizvodnji elektrolitskih kondenzatora je proces formiranja pri kojemu nastaje nedostajući izolator.
Formiranjem na foliji anode nastaje veoma tanki sloj dielektrika. Riječ je o oksidu aluminija (Al2O3).
Folija se pomoću valjaka provlači kroz kupku elektrolita dok je istovremeno spojen napon između kupke i folije. Vrijednost napona je između 135% i 200% konačnog nazivnog napona kondenzatora.
Upravo u ova dva procesa se krije tajna postizanje velikih kapaciteta kod elektrolitskih kondenzatora. Jetkanje drastično povećava površinu, a dielektrik nastao formiranjem ima veoma malu debljinu.

Nakon toga se između folija anode i katode stavi papir natopljen elektrolitom. To se sve srola u kućištu te još malo natopi elektrolitom.
O elektrolitu uvelike ovise svojstva i trajnost kondenzatora tako da recepture za njih proizvođači kondenzatora čuvaju kao zmija noge.

Postoji jedna anegdota upravo vezana uz elektrolit koja je Dell koštala 300M$ :ohno: .
Naime zaposlenik Rubycona je ukrao formulu elektrolita i "prebjegao" u Kinu kod konkurencije. Da bi nedugo zatim s jednim dijelom zaposlenika Kineske tvrtke i kopijom pobjegao u Tajvan s namjerom otvaranja vlastite tvrtke. Proizveli su elektrolit po toj formuli, te a tržište izbacili kondenzatore koje su između ostalog koristili Dell i IBM u svojim računalima.
Na njihovu su žalost negdje tijekom silnog bježanja i kopiranja uspjeli zbrljati formulu, te su kondenzatori s tim elektrolitom eksplodiravali uslijed tlaka nakon stotinjak sati rada. Dell je imao 300M$ troškova u saniranju štete.

Suprotno mišljenjima mnogih, kućišta elektrolitskih kondenzatora nisu hermetički zatvorena pošto se i pri normalnom radu mogu razvijati male količine plinova koji moraju negdje izaći.
Elektrolit se pri svom radu konstantno polagano "suši", čak i ako uređaj ne radi dolazi do sušenja elektrolita. Naravno s puno manjim intenzitetom. Iz ovog je razloga poželjno pri restauraciji starih uređaja promijeniti elektrolite. Posljedica sušenja je povećanje ESRa i smanjenje kapaciteta.

Kao i kod sušenja veša, elektrolitski kondenzatori se brže i jače suše pri visokim temperaturama :lol: .
Upravo je to razlog česte pojave neispravnih elektrolita oko hladnjaka. I zato se u dobro projektiranoj opremi na lokacijama gdje je grijanje izraženo koriste kondenzatori klase 105°C.

Još jedan veliki neprijatelj kondenzatora je tzv. "ripple" (baš i ne postoji odgovarajuća domaća riječ) struja. Riječ je o struji koja prolazi kroz kondenzator kada on radi kao filtar napona. Ovo je posebice izraženo kod SMPSa gdje izlazni napon može biti veoma "divlji" s smetnjama visoke frekvencije.
Budem objasnio...
Struja kroz kondenzator se računa po formuli i=C*du/dt, tj. derivacija (promjena) napona u vremenu puta kapacitet. Kod velikih frekvencija i velike valovitosti napona velika je i struja kroz kondenzator, a ako se sada prisjetimo Jouleovog zakona koji glasi W=I^2*R*t vidimo da toplinski gubitci ovise o kvadratu te iste struje. R u formuli je zapravo ESR kondenzatora. A kao što sam već rekao povećanjem temperature se povećava sušenje elektrolita, što povećava ESR i opet povećava temperaturu...
Uglavnom vidite gdje ovo ide. Sada je jasno zašto su elektrolitski kondenzatori tako česti razlozi kvarova kod switching napajanja i zašto nano stalno u popravcima uređaja viće da se pregledaju kondenzatori.

Ukoliko isključimo prekoračenje napona na elektrolitskom kondenzatoru i reverznu polarizaciju, osušeni će elektrolit gotovo sigurno biti uzrok kvara kondenzatora.
Kod profesionalne i kvalitetno projektirane opreme razlog sušenja će biti sama starost uređaja, dok kod novijih i jeftinih uređaja najčešći razlozi budu korištenje neadekvatnih (napon blizu max. napona, niska naponska klasa, prekoračenje max. ripple struje...) i nekvaltetnih kondenzatora zbog uštede.

Post je ispao duži nego li sam očekivao, drugi put ću probati biti kraći :roll: .
Slijedeći put ćemo malo o parametrima i famoznom ESRu, a onda konačno na zanimljivi dio...
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby Zez » 25-09-2014, 22:22

Drugi put radije probaj biti duži. Dobro napisano.
Lijenost je iz raja izašla.
Zez
 
Posts: 864
Joined: 21-11-2007, 01:04
Location: Osijek

Re: Re: Analogni ESR/Z metar


Re: Analogni ESR/Z metar

Postby LAF » 26-09-2014, 05:40

@elektor, napisi o osnovnim metodama mjerenja, CC i CV, i zasto se kod 100 kHz moze smatrati
da je izmjerena velicina najpribliznija ESR-u pa se za "eleminaciju" neispravnih komponenti-elektrolita
moze koristiti analogna metoda. Napisi i o mjerenjima komponenti u kolu bez vadjenja sa stampe i kada
je to moguce a kada nije. Nadam se da si taj dio obradio u svom radu. To je za mladje i za
pocetnike najinteresantniji dio. I na kraju, kako je mjerenje ESR u stvarnosti mjerenje m a l i h
otpora, upotrebljivost izgradjenog instrumenta u druge svrhe, osim za mjerenje kondenzatora.
I na kraju daj semu a stampu po zelji.-

pOz
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby elektor » 26-09-2014, 08:44

Upravo to ide u slijedećem postu...
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby elektor » 11-10-2014, 19:23

Prvo ispirke na dosta dugoj pauzi, upao sam u neplanirane obaveze...
Danas ćemo malo o parametrima, poglavito ESRu i načinu mjerenja. U sljedećem postu će napokon shema.
Za današnji post preporučam istu literaturu kao prošli put (http://www.cde.com/catalogs/AEappGUIDE.pdf), tko ju je već prolistao može preskočiti dio teksta. U postu neću navoditi sve detalje, tako da koga zanima više svakako neka prolista.
Kako idealni kondenzator ne postoji potrebno je napraviti model realnog kondenzatora kako bi se moglo opisati njegovo ponašanje. Model realnog elektrolitskog kondenzatora prikazan je na slici:
Image

Zenerovom diodom se modelira ponašanje kondenzatora pri prekoračenju dozvoljenog napona i pri pogrešnom spajanju polariteta napona. Naravno oba ova stanja će trajati kratko prije nego dođe do uništenja kondenzatora.
Rp je ekvivalentni paralelni otpor i on predstavlja struju curenja/gubitke izolatora.
Ls je ekvivalentni serijski induktivitet.
Rs je naravno naš famozni ESR ili ekvivalentni serijski otpor.

Osim parametara kojima se modelira nadomjesna shema postoji još cijeli niz dodatnih (najčešće izvedenih) parametara. Ja ću izdvojiti/ spomenuti samo kut gubitka (Loss Angle, δ), faktor disipacije (Dissipation Factor, tan(δ)), te faktor kvalitete (Quality Factor, Q).
Za detaljniji pregled parametara, te njihovih karakteristika pročitati linkani pdf.

ESR: Što sam ja i o čemu ovisim?


ESR (Rs na nadomjesnoj shemi) predstavlja sve omske gubitke kondenzatora. Vrijednost mu je obrnuto proporcijalna frekvenciji i temperaturi.
Povećavanjem radnog napona kondenzatora povećava se i vrijednost ESRa. Kod kondenzatora istih napona vrijednost mu se mijenja obrnuto proporcijalno vrijednosti kapaciteta (povećanjem kapaciteta ESR se smanjuje).
Osim toga njegova vrijednost ovisi i o tehnici izrade kondenzatora, tako da proizvođači kondenzatora mogu imati više klasa (modela) kondenzatora kod kojih se vrijednosti ESRa za istovjetne kondenzatore uvelike razlikuju. Vrijednosti ESRa kod istih kondenzatora različitih proizvođača također se mogu drastično razlikovati.
Jedini pravi način za točno određivanje koliki bi ESR nekog kondenzatora trebao biti jest nalaženje podatka u datasheetu za baš taj kondenzator.
ESR se obično kreće od milioma pa do par desetaka oma.

Kako odrediti ispravnost elektrolitskog kondenzatora?


Mjerenje kapaciteta ispada kao logičan način provjere ispravnosti kondenzatora, pogotovo s obzirom da dosta multimetara ima opciju mjerenja istog.
Za ispitivanje keramičkih i blok kondenzatora se može iskoristiti ova metoda (najčešće stradaju praskom ili da odu u kratki spoj pa je mjerenje često nepotrebno), no problemi se javljaju pri ispitivanju elektrolitskih kondenzatora.
Naime, osim što kondenzatori imaju široku toleranciju (i više od 20%) može doći i do djelomičnog isušivanja elektrolita i povećavanje ESRa bez da se promijeni kapacitet kondenzatora.
Posljedica toga će biti degradacija određenih parametara, te smanjena mogućnost filtracije što može rezultirati kvarom i neispravnim radom uređaja. Drugim riječima, elektrolitski kondenzator može biti neispravan bez da mu se promijeni kapacitet (da je još u granicama tolerancije).

Mjerenje ESRa je najčešća metoda određivanja ispravnosti elektrolitskih kondenatora. Izmjerenu vrijednost je potrebno usporedti s vrijedosti iz datasheeta ili, ukoliko on nije dostupan, s tipičnom vrijednosti ESRa za kondenzator istog kapaciteta i napona. Druga metoda je prilično neprecizna jer razlike između ESRa različitih kondenzatora mogu biti poprilične, ali pomaže činjenica da ESR kod kvara najčešće drastično naraste (bude nekoliko puta veći no što bi trebao).

Neki LCR podržavaju mjerenje i drugih parametara, kao što s kut gubitka ili faktor disipacije te se i njihove vrijednosti mogu koristiti za određivanje ispravnosti. Vrijednost faktora disipacije je dana u većini datasheeta.

ESR: Kako me mjeriti?

ESR se u laboratorijskim uvjetima mjeri tako da se na kondenzator narine izmjenični sinusni napon amplitude do 1V frekvencije naješće 120Hz ili 100kHz. Struja koja poteče se tada razdvaja na vektorske komponente. Vrijednost one komponente struje koja je u fazi s naponom predstavlja ESR. Uređaji koji mjere na ovaj način su izuzetno skupi!

Jeftiniji uređaji koji mjere PRAVI ESR također na kondenzator spajaju izmjenični napon poznate amlitude i frekvencije. Valni oblik je ili sinusni ili pravokutni (puno lakše generiranje pravokutnog valnog oblika). Kako bi se izbjeglo razlaganje struje na komponente ovakvi uređaji koriste sinkronizirani detektor. Koga zanimaju detalji neka progugla, a može mi se i javiti na PM pa probam nać par linkova koje sam proučavao.

Zadnja metoda je i najčešća metoda pogotovo kod jeftinih uređaja. OVA METODA NE MJERI PRAVI ESR, VEĆ MJERI IMPEDANCIJU (Z)!
Riječ je o instrumentu koji se ponaša zapravo kao izmjenični ohmmetar.

Kod ove metode se na kondenzator koji se testira (DUT- Device Under Test) narine poznati (konstantni) napon ili se pak kroz njega propusti konstantna struja.
Bilo da koristimo napon ili struju ove veličine moraju biti IZMJENIČNE. Koriste se naješće pravokutni ili sinusni valni oblik i FREKVENCIJA OD 100kHz.
Mjerni član uređaja mjeri napon ili struju na kondenzatoru ovisno o tome koju smo veličinu narinuli. Ta veličina će biti proporcijalna s IMPEDANCIJOM uređaja.
Zbog velike je frekvencije mjerne veličine (100kHz) reaktivna komponenta (Xc) zanemarivo mala tako da je izmjerena impedancija približna ESRu na frekvenciji 100kHz.
Ovom se metodom ne može mjeriti ESR kondenzatora malih kapaciteta (ispod uF), jer se smanjenjem kapaciteta povečava utjecaj reaktivne komponente na mjerni rezultat.
One kojima je preciznost bitna razveseliti će činjenica da mnogi proizvođači kondenzatora u datasheet daju podatak i o impedanciji na 100kHz, a ova metoda upravo nju i mjeri.
Detaljnije o ovoj metodi u budućim postovima pošto ovaj instrument koristi upravo nju.

In Circuit mjerenje

Opcija koju cijeni svaki serviser.
Da bi instrument mogao mjeriti komponentu u sklop (na pločici) mora mjeriti na taj naćin da ostale komponente ne utječu na mjerenje.
Kako paralelno elektrolitskom kondenzatoru gotovo nikad neće biti spojen otpornik čija je vrijednost manja od ESRa (vrijednost otpora otpornika će biti par redova veličine veća) on neće utjecati na mjerni rezultat.
Ako mjerimo direktno na izvodima kondenzatora neće biti niti serijski spojenih komponenti koje mogu utjecati na mjerenje.
Jedini će nam problem zapravo predstavljati poluvodičke komponente.
One neće utjecati na mjerenje ako ne vode stoga amplituda mjernog signala mora biti manja od napona koljenja PN spoja. On kod schottky dioda može biti samo 0,2V.

Utjecaj paralelno spojenih kondenzatora na mjerenje ne možemo spriječiti stoga kod mjerenja u krugu treba paziti da kondenzator koji mjerimo nema paralelno sebi spojen još koji kondenzator (čest slučaj u napajanjima!).
Ukoliko imamo više istovjetnih kondenzatora spojenih paralelno i samo jedan od njih je ispravan pri mjerenju u krugu će svi oni izgledati ispravni!
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby LAF » 12-10-2014, 10:17

Mala matematicka potpora postu iznad, iako sam vec negdje stavljao link.-

pOz
Attachments
Metode mjerenja ESR.pdf.zip
(49.78 KiB) Downloaded 326 times
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby bogoljub » 13-10-2014, 22:02

Ima li nastavak konkretno-šema izgled pločice bar neke slike nekih merenja?Voleli bi videti uređaj u praksi.
bogoljub
 
Posts: 28
Joined: 05-02-2006, 23:49

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby LAF » 15-10-2014, 16:01

Bit ce i to, u temi je sa dokumentacijom.-
Pozdrav za Gardinovce, vidi kako se potrudio uraditi skalu.-

pOz
Attachments
@elektor skala.JPG
@elektor skala.JPG (23.97 KiB) Viewed 10643 times
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby bogoljub » 16-10-2014, 00:07

Ja na mojem nisam crtao skalu instrument je od VU metra,a na MIC 4070D ima displej i na ESR/C metar Ruski ima displej i esr komponent tester ima displej.A imam još jednu pločicu nedovršenu sa 2xLM324 fale germanijum diode i potenciometar i da mi neko nacrta tako lepu skalu da imam još jedan na stanju ali da mnogo lepo izgleda.Zaboravio sam imam i onaj sa četiri led diode i šiljcima kojega sam bezbroj puta spalio dok nisam napravio ovog sa LM324.
bogoljub
 
Posts: 28
Joined: 05-02-2006, 23:49

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby sashko » 16-10-2014, 12:35

Kakv je taj sa 3 ili 4 led diode ....Mnogi ga hvale a mmnogi pluju po njemu.?
sashko
 
Posts: 370
Joined: 29-03-2010, 13:56
Location: GRAD EXITA

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby bogoljub » 16-10-2014, 16:15

Ako nemaš ništa bolje može i on da posluži.Mada mi je kondezatore preko 470 mikro prijavljivao kao kratak spoj i ako ostane napunjen elko bum i ode IC.
To je ovakav ali mnogo stariji.Nemoguda postavim šemu.
Image
Attachments
PICT0005.jpg
PICT0005.jpg (21.52 KiB) Viewed 10564 times
bogoljub
 
Posts: 28
Joined: 05-02-2006, 23:49

Re: Analogni ESR/Z metar

Postby bogoljub » 16-10-2014, 16:30

Evo i šeme
Image
bogoljub
 
Posts: 28
Joined: 05-02-2006, 23:49

Next

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE