eDo wrote:Naisao sam na problem. Imao sam jedan preskaler koji stoji jako dugo u kutiji U664B dip varijanta i hteo sam da dodam isti ovom frekvencmetru medjutim kada povezem preskaler na ulaz frekvencmetra frekvencija na display-u krene da seta i varira

Upalio sam neku bubicu koja provereno radi ali ne ispisuje frekvenciju ni priblizno tacnu vrti od 10mhz do 14-15mhz i tako sve u krug

Ima li neko reshenje za ovaj problem?
Kolega, pošto se približavam jubilarnom 300-tom postu

, od kojih su 295 glupi komentari i pitanja, da barem malo probam bit od koristi!
I meni u kutiji stoji prastari frekvencmetar sa ICL7216D i 8-znamenkastim LED-displayem. Radi OK, ali još nije dovršen (kutija, preskaleri, tražim neku zaštitu za ulaz itd); to je prema shemi iz SAM-a, tko zna kojeg broja, rađeno. Po sjećanju tamo je i shema za preskaler za GHz područje koji koristi taj čip - U664B !
I ja imam taj čip ili dva negdje, čeka ugradnju... Poanta je, da koliko se sjećam (a dobro se sjećam) u SAM-u je bilo navedeno da
taj čip NE RADI pravilno na 5,0V!!! Napon mu mora biti malo viši, ne znam točno koji (mislim oko 5,5 ili 5,6V), a rješenje je bilo stavit 7805 regulator samo za taj čip, s time da se srednji izvod NE SPAJA direktno na masu, kako je uobičajeno, nego preko 1N4148 diode! Koliko ja znam elektronike, napon bi se onda trebao na izlazu iz 7805 povećati za iznos pada napona na toj diodi (što bi odgovaralo 5,5-5,8V kako sam pretpostavio) - na taj način čip radi korektno!
Nadam se da sam barem malo pomogao!
LP, Gromit