Multimetar ATMEGA8

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Multimetar ATMEGA8

Postby morski_pas » 27-08-2011, 12:19

Eto mene skok na skok :D (Feko pazi se .... 8) )
Bilo mi je potrebno izraditi jednostavan instrument za mjerenje napona i struje a da nebude preskup i da se može primjeniti u raznim aplikacijama evo što sam izradio .

stranica original projekta je :
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm
moj uradak:
http://i700.photobucket.com/albums/ww9/ ... 250071.jpg
http://i700.photobucket.com/albums/ww9/ ... 250078.jpg
http://i700.photobucket.com/albums/ww9/ ... 250075.jpg

malo sam ga pojednostavio (minimum elemenata) sav potreban materjal kupljen u čipoteci (LCD displaj 1x16 =35 kn, ATMEGA8= 25 kn, ostali sitni elementi = 10 kn) ukupno 70 kuna .
User avatar
morski_pas
 
Posts: 637
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: Multimetar ATMEGA8


Re: Multimetar ATMEGA8

Postby morski_pas » 27-08-2011, 12:54

na ovoj stranici je malo bolje opisan postupak (mali problemčić na poljskom je) al da se sve skontat,kad me ulovi složit ću neki opis... 8)

http://www.pablox.net/index.php?option= ... &Itemid=36
User avatar
morski_pas
 
Posts: 637
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby mega162 » 27-08-2011, 13:10

google zna prijevod ;)
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby Feko » 27-08-2011, 14:04

pazim, pazim...
treba vas mlade pogurati :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby kizbaja » 27-08-2011, 14:14

jako korisna i jeftina stvar :wink:
bdw. vidjena ti je peraja nekidan na kantridi :ohno:
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
User avatar
kizbaja
 
Posts: 904
Joined: 18-11-2010, 15:26
Location: Croatia, Rijeka

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby stojke369 » 27-08-2011, 14:19

Ja napravio takva 3 komada 8) Naravno 2 za prijatelje kod kojih radi i jedan za mene koji ceka u kutiji da se ugradi vec 2-3 godine :D Koliko se secam kod svakog sam imao problem grejanja stabilizatora pa mora da se ivede na vezi hladnjak. Naravno to sve zavisi koji je napon napajanja jer ako se nakaci na 24v normalno je i da se greje...
User avatar
stojke369
 
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby mega162 » 27-08-2011, 14:29

ima verzija koja pokazuje, uz ampermetar, na kojem je položaju potenciometar za ograničenje struje, odnosno na kolko je trenutno ograničena struja....
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby morski_pas » 27-08-2011, 14:43

odma da si stavio to o čemu pričaš ili :ohno: he he
User avatar
morski_pas
 
Posts: 637
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby mega162 » 27-08-2011, 15:02

User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby morski_pas » 27-08-2011, 15:11

he he,što znači strah ......ma zekim se malo nisi valjda ozbiljno skonto :wink:
User avatar
morski_pas
 
Posts: 637
Joined: 07-03-2011, 23:58
Location: Rijeka

Re: Re: Multimetar ATMEGA8


Re: Multimetar ATMEGA8

Postby mega162 » 27-08-2011, 15:29

ma ne.... :)

ali evo, gore je link ako će kome zatrebati
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 15-04-2013, 19:58

Da li je neko pokusavao raditi ovaj AV metar. Nesto ne ide, uredno odradjena plocica prema shemi, hex i eep upisani ne pokazuje nikakvu gresku (i verifikacija zapisa OK) ali ne radi. Samo kvadratici pri promjeni kontrasta., Kada napisem neku glupost da ispisuje na displej (naravno u bascom-u) da ali ovaj njegov program nista. Pisan je u C-u za AVR a ja za taj C nemam pojma. Cudno mi da nema komentara na stranici i puno primjedbi :shock:
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby Cosa » 16-04-2013, 19:10

Najvjerojatnije se ne stigne pravilno inicijalizirati kontroler od lcd-a, pa ti zbog toga "zaglavi".
Na početak programa bi trebalo ubaciti pauzu od stotinjak ms.
Cosa
 
Posts: 177
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 16-04-2013, 19:26

Program je pisan u C-u pa mi je bilo glupo sto se prvo pojavljivao red "kockica" samo u jednom redu kao da i nema MCU, Poslije su bila puna oba reda. Program sam napisao svoj u Bascomu i sada to radi. Cim uhvatim vremena objavicu projekat pa da ljudi rade. Mozda je i bolje ovako, bar mogu korigovati svaku varijantu. Shema je ostala ista zato sto nisam htio raditi plocicu ponovo a program mi mjeri napon, struju te prikazuje snagu i otpor potrosaca ( stacu, to mi je prof-def iz vremena kada sam predavao fiziku :) )
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby Cosa » 16-04-2013, 20:12

Odlično! Očekujemo projekt s nestrpljenjem :wink:
Cosa
 
Posts: 177
Joined: 09-08-2009, 10:55
Location: Hrvatska

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby Feko » 18-04-2013, 21:29

niho wrote:..to mi je prof-def iz vremena kada sam predavao fiziku..


A sad si postao ravnatelj pa ti dosadno u kancelariji :lol:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 19-04-2013, 07:53

Ne nego promijenio predmet (to i informatika). Ravnatelj-direktor sam bio 7 godina, vidio da znam i to raditi i necu vise :D
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 19-04-2013, 08:26

Evo da krenem sa postavljanjem opisa i slicica. Necu ovdje pisati izvornni kod nego samo hex da se ne bi desilo da neki zloupotrijebe moj rad. dacu gotov hex. Inace program sam pisao u BASCOM-u a shema i plocica su radjeni u Eagle. Evo i par fotki mada nije neki kvalitet, uradjene su mobitelom. Koristi ATmega8 MCU i zadovoljan sam radom, vec sam ga ugradio u staru napojnu jedinicu. Problem, ne smijem koristiti vise od 4A jed nisam imao jaci otpornik za shunt ampermetra.
donja.jpg
izgled sa strane vodova
donja.jpg (17.46 KiB) Viewed 7678 times
gornja.jpg
pogled sa strane dijelova
gornja.jpg (17.33 KiB) Viewed 7678 times

U PSU-u sam odstranio suvišne izvode ostavio samo jedan od 12 i jedan od 5V, kako je ovo staro napajanje njemu ne treba onaj zeleni izvod za strart kod ovih koji ga imaju jednostavno spojiti sa "masom". Na izvod 12V spojiti VA-metar ( na shemi oznaceno sa +bat) a 5 i 12V izvode dovesti na preklopnik (ja sam koristio slajder sa 3 izvoda i spojio ih na 1. i 3. srednji izvod sam spojio na + in Va-metra, crnu zicu sa ispravljaca ( - pol spojio na -in instrumenta a out+ i - sam izveo na buksne. Ko zeli koristiti vecu struju ( npr 10A) treba povecati snagu shunt otpornika P = I2*R sto znaci P=100*0.25E --> P =25W . Regulacija je ubacena na povratnu vezu kod mene na ovom PSU nema optokoplera nego je ta veza uradjena sa trimerom od 2,2k i otpornikom od 8,2k u seriji ja am to rijesio na nacin da sam ubacio trimer od 50k i njemu paralelno dodao otpornik od 20k ( u slucaju da potenciometar gubi kontakt ne pocnu praskati elektroliti), i onda sam dodao otpornik od 1k u seriju sa ovom ranije recenom vezom. Na ovaj nacin sam dobio da mi napon u prvom polozaju bude od 2-7V a u tzv. high od 6-15V sto je sasvim ok za ovako malu prepravku ( dalje bi trebalo premotavati trafoe i mijenjati elektrolite.
napon.jpg
kalibracija napona ( na isti nacin i struja) treba samo prikljuciti tacan ampermetar u seriju sa otpornikom i podesiti ih na iste vrijednosti.
napon.jpg (12.14 KiB) Viewed 7678 times
Izgled gotovog uredjaja u kutiji.
gotov.jpg
e jest mi slika :P
gotov.jpg (14.06 KiB) Viewed 7678 times
Attachments
psu.jpg
prikljucenje i korekcije
psu.jpg (21.73 KiB) Viewed 7678 times
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 19-04-2013, 11:05

Neda vise od 5 privitaka :oops: Evo tu su i eagle fajlovi, hex i pdf obje strane plocice.
Sretno svima koji budu htjeli raditi.
AVmetar.zip
plocica u Eagle-u, pdf-u i hex fajl
(134.46 KiB) Downloaded 364 times
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Multimetar ATMEGA8

Postby niho » 20-04-2013, 19:13

Izvinjavam se onima koji zele praviti ovaj panel metar. R/W sa displeja ne spajati na kontroler (pd6)nego na masu, sve ostalo je OK. Zaboravio sam ispraviti na shemi jer i sam nisam radio ponovo plocicu nego jednostavno flet kabal koji veze displej i plocicu sa kontrolerom sam tako spojio da sam taj vod iskljucio sa postojece veze i zalemio na masu. ( ova ispravka se moze vidjeti na prvoj slici - donja.jpg :oops: )Ako ima nejasnoca ispravicu na sch i brd fajlovima. Hvala na razumijevanju.
User avatar
niho
 
Posts: 1891
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Next

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE