ESR meter (ruski)

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 09-01-2012, 15:27

linkove zaboravi...ni onda se nisam snašao dok sam bio satima na toj stranici :ohno:
evo sheme a hex još moram potražiti..vjerojatno je na compu u radioni no imam ga sigurno.
Image
Uglavnom u gornjem djelu je orginalna shema a orkuženo na toj shemi su izmjene. Ili je druga vrijednost dijela koji je okružen ili vodi na drugi pin mikrokontrolera u odnosu na orginalnu izvedbu.
Na donjem dijelu je taj dodatak..desni dio vjerojatno nećeš praviti ali možda ti i on treba :roll: :wink:
Hex još potražim...ako ga nema za par dana opet me podsjeti!
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Re: ESR meter (ruski)


Re: ESR meter (ruski)

Postby Gromit » 09-01-2012, 22:13

Sorry na odgođenom odgovoru, Wi-Fi mi ne fata dobro hot-spotove...

@Feko & abc: nažalost NEMA druge dokumentacije nego ono šta možeš nač na mađarskom siteu! Google-translate - i snađi se druže! I to prevodite stranicu po stranicu NA ENGLESKI - ne na hrvatski/srpski - dobit ćete bolje rezultate. Kud je mađarski jako težak jezik tud još ima i puno tip-felera! Ja sam dosta toga prevađao riječ po riječ - ako negdje posebno zapnete pitajte - možda znam prijevod! Ovaj moj kompa iz Kanade mi je poslao "izvještaj" o tom metru (naravno, nije radio "izvještaj" samo za mene nego i ostale njegove frendove) ali ne znam kako da zakvačim toliki file (oko 12MB) ovdje? Molim administratore da me upute!
abc: Ako ti nije teško daj stavi fotku tvog uređaja! Garantiram da nije nikakva greška u firmwareu, ovaj moj kolega je stavio "krivu" verziju 1.35 ali svejedno radi! I 1.25 i 1.35 su na engleskom! U međuvremenu ga je još malo popravio. Inaće je napravio L/C i ESR metara na tone - ima puno iskustva! Koristio je djelove iz "smeća" što bi rekli, što je našo po ladicama, pa mu je proradio od prve! Ovako na slijepo ti mogu reći da provjeriš jel ti relej dobro radi! Zatim, osim kondenzatora za kalibraciju (kojeg taj relej uključuje) koji mora bit što bolji, barem polipropilen (FKP ili MKP), najkritičnija komponenta je ZAVOJNICA!!! Nikako nemoj stavit onu koja liči na otpornik! Zato sam te tražio sliku da vidim kakve si djelove koristio. Provjeri triput jesi dobro povezao prekidače i jesu ti prekidači dobre kvalitete?! Ako ga ne možeš kalibrirat, pazi jesi kratko spojio ili ostavio otvorene ulaze! Mislim da za zavojnice moraš ulaze kratko spojit, a za kondove i ESR ostavit ih slobodne. JAKO je važan onaj kondenzator od 33nF!!! Nađi najbolji koji možeš! Ne mora bit 1%, ali mora bit barem MKP (za visoki napon) - mora imat jako mali ESR i parazitski induktivitet - ja namjeravam stavit WIMA FKP od 2kV (15kn)! Je da je ogroman, ali teško da ću nač nešta bolje! Neću dalje pisat, ajd zakvači sliku, ako hočeš možeš malo detaljnije opisat što ti točno piše na displayu. Čekam da mi iz Futurleca stigne PIC pa se bacam na izradu, tako da mi je i tvoje loše iskustvo od koristi - garantiram 99% da će nam obojici na kraju proraditi!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
User avatar
Gromit
 
Posts: 331
Joined: 08-01-2011, 05:36
Location: Hrvatska

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 09-01-2012, 22:33

Ma sve OK. Nisam odmah skužio da se dole listaju stranice :lol:
Poskidao sam sve pa možda i napravim kad uhvatim vremena :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby Doma13 » 23-02-2012, 13:32

Feko wrote:Razočaran nekim ljudima u vezi pretprošlog projekta, od muke sam počeo raditi slijedeći projekat (ZA SEBE!)...i izgleda da naživičen dobro funkcioniram :azdaja:
projekt je na ovoj stranici, a misim da je bio topić na forumu ali ga nenađoh :roll:
za sada je samo pločica gotova...
http://img638.imageshack.us/img638/401/94478179.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
...dijelove još nisam počeo nabavljati :lol: ...



zanima me od cega je ta plocica rađena?
I di si je uzeo.
User avatar
Doma13
 
Posts: 71
Joined: 23-02-2012, 13:25

Re: ESR meter (ruski)

Postby Gromit » 23-02-2012, 13:52

Sorry, Feko, šta se petljam u tvoj thread, ali koga zanima mađarski LCM3 metar o kojem smo ovdje govorili, može na OVOJ stranici vidit detalje (ruskoj, ali google-translate sa ruskog na ENGLESKI (!) sasvim dobro radi). Temu je započeo prije spomenuti frend iz Kanade. Upravo ga počinjem sastavljat (LCM3, ne frenda :D)! Sad znam puuuuuno više o tom metru nego prije, pa ako koga šta zanima - neka pita!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
User avatar
Gromit
 
Posts: 331
Joined: 08-01-2011, 05:36
Location: Hrvatska

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 23-02-2012, 14:37

E moj Gromitu :azdaja: ..dok tebe nije bilo ja napravio taj mađarski LCM metar :wink:
viewtopic.php?f=29&t=12141
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby Gromit » 23-02-2012, 14:46

Pa daj reci čovječe - kako radi, koje si djelove koristio (kakva zavojnica, kakvi 1nF kondovi, kakav 33nF kondenzator) - a ni koja slikica ne bi bila naodmet :D ! Sad znam foru kako se dodatno kalibrira preko ICSP porta i šta znače one "m60" oznake u prvom retku (kad mjeriš kondove)!

EDIT: Sorry, tek sam sad vidio da si stavio link!
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
User avatar
Gromit
 
Posts: 331
Joined: 08-01-2011, 05:36
Location: Hrvatska

Re: ESR meter (ruski)

Postby Doma13 » 25-02-2012, 11:56

Svaka cast na radu i trudu ;)
User avatar
Doma13
 
Posts: 71
Joined: 23-02-2012, 13:25

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 19:07

Moze li mi neko ko je pravio objasniti postupak podesavanja ovog ruskog C/ESR metra, uopste se nisam snasao na sajtu, video sam da se pali dok drzis pritisnut SET taster i onda se podesavaju neki koeficijenti, ali to uopste ne kapiram. Isto i cemu sluzi onaj jumper? Hvala... :wink:
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 18-08-2012, 19:27

Jumper mora biti da bi uređaj uopće radio, a zašto postoji? Vjerojatno se skine ako se programira preko ISCP-a. Ja sam svaki puta PIC isprogramirao na programatoru pa ga ubo u podnožje.
Ulazak u mod podešavanja si dobro opisao. Držiš set tipku i daš mu napajanje. Ako si koristio dijelove sa malom tolerancijom vrlo malo će ga trebati korigirati.
U meniju imaš kalibriranje otpora do 1 ohm, do 10 ohma i podešavanje Cx za kapacitet.
Za mjerenje ispod 1 ohma ti treba otpornik ispod 1 ohma poznate vrijednosti. Ja koristim 0.82 ohma kojeg sam izmjerio na kvalitetnom ohmmetru....daklem tog poznatog otpornika mjeriš sa esr metrom i na osnovu očitane vrijednosti u modu podešavanja sa tipkama + i - mijenjaš koeficijent množenja...i postupak ponoviš dok ne dobiješ što točnije očitavanje otpora.
Isti postupak ponoviš i sa otpornikom od 10 ohma za koeficijent x10 tj. za mjerenje otpore preko 1 ohm.
Također ako treba baždariti kapacitet to radiš sa kondenzatorom poznate vrijednosti, najbolje sa 1000uF. No kako elektroliti imaju veliku toleranciju najbolje, ako si u mogučnosti izmjeriti ga na nekom već izbaždarenom instrumentu pa na tu vrijednost podesiti svoj ESR metar.
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Re: ESR meter (ruski)


Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 19:31

A cemu sluzi onaj trimer od 22k?
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 18-08-2012, 19:41

edit:
Zaboravih napomenuti...prvo prije bilokakvog podešavanja u kalibracijskom modu treba podesiti trimer potenciometar. Bilo bi dobro ga zamjeniti sa multiturn trimerom jer je točka dosta osjetljiva na kojoj se treba staviti....napraviti slijedeće:
Kratkospojiti ispitne krokodilke na kratkom komadu žice (od otpornika) Nikako NE krokodilka na krokodilku jer u tom slučaju redovno nije kratak spoj nego nekih 0.008 ohma!
Daklem spojiti kratko jednu do druge na komadu žice i podesiti trimer da display pokazuje 0.000 ohm ali naći samu granicu gdje već prelati u 0.001 ohm. To je bitno jer ako se pretjera onda će za recimo otpor 0.007 na displeju ispisati 0.000 što naravno nije točno. Ja sam za test spojio 10 otpornika reda 0.1 i napravio otpornik 0.010 ohm baš za tu provjeru i podešavanje.
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 19:55

Hm, izgleda mi ne radi sklop kako treba, sa bilo kojim otpornikom (probano sa nekoliko od 1 - 10oma) celo vreme daje 0,01xoma, a kad prikljucim elektrolit gore kod Cx ispise ---, ima neko ideju gde da trazim gresku? :roll:
Inace imam hex v1.01
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 18-08-2012, 19:57

Nacrtaj mi kako si spojio same krokodilke na redne stezaljke? i sa kojim kabelom?

edit:
ili slikaj da se dobro vidi..
edit2:
moram ići..za sat vremena sam natrag :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 20:15

Evo, mislim da se vidi, jedna crvena i bela su plus, druga crvena i bela su minus, spajaju se kod krokodilki
Image
I kad merim neki otpor, i kad merim elektrolit ovo se ispisuje na displeju, okretanjem trimera se menja ispisani otpor u granicama do 0,0xxoma
Image
Image

EDIT
izgleda da mi je forum malo crop-irao slike, ali mislim da se vidi i ovako...
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 18-08-2012, 20:56

hm, koliko vidim dobro si spojio žice. Idu prva i treća stezaljka do jedne krokodilke, druga i četvrta do druge krokodilke. Sad mi ne pada ništa napamet...prekontroliraj dijelove sa donje strane, ako može slika visoke rezolucije strane vodova, ali ju digni na image-shack ili na neki drugi servis pa samo link staviš na forum.
Jesi IRF 530 izolirao sa liskunom..njegovo kučište ne smije dirati masu.
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 21:28

Stavio sam IRF520 umesto 530, nema liskun ali ne dodiruje masu. Sada izgleda sledi deo koji najvise mrzim - potraga za greskom na plocici ili delovima, iako sam sve triput kontrolirao prilikom montaze, nista nije iskljuceno...evo na pr. kod prvog ukljucivanja nesto mi je obaralo 5V napon posle stabilizatora na ispod 4V, nakon mucnog traganja otkrio sam da su mi u radnji dali BC817 (NPN) umesto BC807 (PNP) :azdaja:
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 18-08-2012, 21:36

Nema ti druge nego tražiti grešku. Ja sam napravio 8 komada i svi su proradili od prve.
Uslikaj stranu vodova pa stavi sliku...možda uočim da je nešto na krivom mjestu :roll:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 18-08-2012, 22:20

OK, otkrio sam problem, od svog onog silnog menjanja komponenti dok nisam otkrio da su mi dali pogresan tranzistor, na jednom mestu je bakar bio podignut sa plocice i u prekidu, sada sam to sredio i sklop radi kako treba, cim nabavim precizne otpore sledi kalibracija i skutijavanje... :wink:
Veliko ti fvala Feko za svu pomoc, a posebno sto si mi razjasnio postupak podesavanja, onaj ruski sajt je haos... 8)
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 19-08-2012, 07:48

Super! Drago mi je da je proradio :wink:
User avatar
Feko
 
Posts: 4393
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

PreviousNext

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE