ESR meter (ruski)

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Re: ESR meter (ruski)

Postby LordZi » 06-12-2012, 21:43

I ja sam imao problema sa nabavkom nekih otpornika 1%, pa sam se snasao tako sto sam lemio paralelno dva SMD otpornika zajedno na plocici, jedan iznad drugog, to je takozvana "piggybacking" tehnika... :wink:
Onlajn imas puno kalkulatora za paralelnu vezu otpornika, pa odaberi neku kombinaciju od standardnih vrednosti koje mozes naci u svakoj prodavnici delova.
LordZi
 
Posts: 31
Joined: 06-05-2010, 10:54

Re: Re: ESR meter (ruski)


Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 13:51

Za pocetak svima zelim Sretnu Novu Godinu!Nesto pre praznika sam zavrsio ESR meter ali imam problem :shock: ! Iz pocetka je bilo manjih problema oko nekih kratkih spojeva kije nisam primetio na vreme a nastali su prilikom lemljenja SMD komponenti.E sad problem je sledeci u modu za podesavanje kada prikacim odredjeni otpornik ili kondenzator na displeju mi ne prikazuje nikakve promene da je taj elemenat prikacen na stipaljke a isto tako ni ne reaguje na podesavanje sa potenciometrom.Sve sam pregledao vise puta i prekontrolisao sa unimerom ali nigde ne nadjem kratak spoj ili pak neki prekid !Probao sam u redovnopm modu da nakacim kondenzator od 1000uF i ispisao mi je vrednost od 1.14..uF i 0.000 oma esr.Da li bi neko imao neku ideju sta moze biti ili gde da trazim gresku? A evo i slika! Samo jos da dodam da mi je ovo prva plocica koju sam sam izradio i jos moram usavrsavati tehnike izrade i lemljenja tako da nemojte mi zameriti na izradi i izgledu :oops: !
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 13315.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 13137.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... 13134.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 13316.jpg/
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Maki » 02-01-2013, 16:34

Bok !
Znam da se ovo cini kao mozda glupo pitanje al je li ta tvoja plocica s gornje strane cijela bakrena ?? Ak je , je si li mozda odvojio pedove od tog sloja bakra tj. da nozice ne doticu taj bakar ?
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 18:35

Naravno da sam to odradio ,cak sam i sada sve proveravao da negde se kojim slucajem nije spojilo sa nekom nozico ili izvodom .
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Maki » 02-01-2013, 18:51

Jesi li ispitao komponente ? To pitam jer mozda je neka komponenta izgubila svoje karakteristike nakon tog kratkog spoja...
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 19:40

ad26ki wrote:...E sad problem je sledeci u modu za podesavanje kada prikacim odredjeni otpornik ili kondenzator na displeju mi ne prikazuje nikakve promene da je taj elemenat prikacen na stipaljke a isto tako ni ne reaguje na podesavanje sa potenciometrom....

Ovo ne razumijem :?:
Ništa se ne spaja na ispitne konektore dok si u modu podešavanja! Moraš izači iz moda podešavanja pa vidjeti jel još treba korigirati koeficijent i tako u krug i 100 puta ako treba dog ne natjeraš koeficijent da pokazuje što točnije u normalnom modu. Tako moraš za sva tri: Cx, R1 i R10.
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 19:50

@Feko e sada mi je jasno podesavanje jedino jos ako mozes da mi malo razjasis to podesavanje sa trimerom. Da li to podesavam kada instrument redovno radi ili u nekom drugom rezimu.Da razjasnim ,ja sam tako razumeo da u modu za podesavanje treba da stavljam te otpornike u stipaljke i da podesavam dok ne dobijem onu vrednost koja je u stipaljkama.E sad jos samo objasnjenje za taj trimer mi nije skroz jasan .Jos jednom zahvaljujem na pomoci!!!
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 21:02

Ovako:
Ispitne kablove napravi dužine koje misliš da su ti dovoljne (cca.40cm).
Krajeve (krokodilke, pipalice ili šta već) kratko spoji ALI na komadu žice jer ako staviš krokodilku na krokodilku obično to nema tako dobar spoj (u pitanju su miliohmi)..dakle spojiš ih kratko na jednom kraju otpornika i onda sa trimerom podesiš da ti pokazuje 0.000 tj. nađeš granicu gdje već prelazi u 0.001 pa vratiš desetinku milimetra natrag :lol: ja tu stavljam multiturn trimer.
Sada mu priključiš dobro poznati otpornik ispod 1 ohma. Bolje da je manji od 1 ohma da ga ne bi mjerio u u području do 10 ohma pa te to samo zbuni za podešavanje. Daklem spojiš recimo 0.47 ohma i vidiš šta ti je izbacio na display. Ako je vrijednost veća onda u modu podešavanja za Rx1 smanjuješ vrijednost koeficijenta množenja...izađeš iz moda i ponovo mjeriš i tako u krug. Za manju vrijednost povečavaš koeficijent.
Kad ga uštimaš isto tako ponoviš za vrijednosti do 10 ohma..staviš poznatu vrijednost otpornika do 10 ohma i podešavaš koeficijent Rx10.....na kraju to napraviš i za Cx tj. elektrolite.
Da bi se zapamtila vrijednost koju štimaš sa + i - tipkama moraš prije izlaska iz moda podešavanja stisnuti menu tipku da prebaci na slijedeće podešavanje...tek tada je zapamtio predhodno podešenu vrijednost i možeš mu isključiti napon.
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 21:31

stvar je u tome da kada spojim krokodilke kako je @Feko opisao na onaj trimer mi uopste ne reaguje! Samo onda reaguje ako drzim pritisnut taster "+",onda mogu lepoda podesavam ali siguran sam da to nije to jer u gornjem redu pise Cx------ a u donjem 1om=0000 10om=0000. Trimer je od 22K.
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 21:37

:? U mod podešavanja ulaziš tako da dok je ugašen držiš tipku MENU i daš mu napajanje...onda si u modu podešavanja i sa MENU prebacuješ šta podešavaš a izlaziš iz moda podešavanja isključivanjem napajanja.
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Re: ESR meter (ruski)


Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 21:43

Ajd ti meni reci kako su ti spojene ispitne pipalice?
Sa kojih rednih stezaljki ti idu do jedne a sa kojih do druge pipalice?
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 21:46

Sa prve i trece redne stezaljke ide na jednu stipaljku a sa druge i cetvrte ide na drugu stipaljku
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 21:51

To je dobro.
Sa razmaknjenim štipaljkama piše na displeju šta?
Kad ih kratko spojiš piše šta?
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 21:52

Na IRF 520 na srednjoj nozici da li treba da ima nekog napona jer da tako kazem prva gledano od rednih stezaljki s leva na desno prva dobija napon 5.05V na srednjoj ni milivolta a treca je vezana na masu.
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 21:55

Sada posto sam podesavao koeficijent ali nisam zavrsio pise9.959om-a a za Cx----- ,a kada sastavim stipaljke sa zicom od otpornika onda 0.0000 a Cx-----.
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 21:59

I to je za sada dobro.
Mislim da nema toliko 00000la :lol:
Imaš li koji otpornik od 1-10 ohma?
Spoji ga i reci kojeg si spojio i koliko je napisao na display?
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 22:04

Imam otpornik od 1om-a -1% kada njega spojim pokazuje mi 0.000 i imam 10om-a -1% kada njega stavim u stipaljke pokazuje8.620 i 8.635 nije miran nego skace na ta dva broja.
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 22:07

dakle u banani ti je band za mjerenje do 1 ohm...a Rx10 trebaš malo podignuti. Ako ti je koeficijent na 1000 stavi ga na 1200 pa ponovo mjeri sa otpornikom od 10 ohma.
Ček da pogledam shemu pa da vidimo gdje može biti greška za mjerenje do 1 ohm...
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby Feko » 02-01-2013, 22:23

Prvo probaj ponovo programirati PIC. Meni se desilo da brljavi ali radi...kad sam ponovo upucao hex radilo je OK.
Ako to ne pomogne onda provjeri sve dijelove označene na ovoj slici..vidi jel su ispravne vrijednosti, jel nema negdje kratak spoj..pogotovo one spojeve SMD otpornika između kojih ide vod...da tu nema kratak spoj?
Zbog toga što ti ne radi to područje koje mjeri do 1 ohm ti i ne reagira trimer potenciometar.
Image
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: ESR meter (ruski)

Postby ad26ki » 02-01-2013, 22:39

Dobro probat cu to sutra sve odraditi u zavisnosti koliko mi dozvoli posao.Moram ici kod jednog poznanika da mi opet upuca program jer ja sos nemam programator ,mada je i to u planu :) Sto se tice kratkih spojeva ,to sam vise puta proveravao i vizuelno i multimetrom,no svakako cu ponovo sve proveriti pogotovo ono sto si mi obelezio i naravno mnogo se zahvaljujem sto mi pomazes u resavanju ovog problema jer ovo je za mene velik i interesantan dozivljaj sa mnogo novih naucenih detalja.Pozdrav do sutra!
ad26ki
 
Posts: 33
Joined: 26-11-2012, 20:53

PreviousNext

Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE