Labaratorijski ispravljac

Sklopovi za napajanja

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 28-04-2010, 21:19

Evo kao i sto sam obecao. Naime radi se o Labaratorijskom ispravljacu koji je predstavljen davne 94-te u casopisu Elektro koji sam radio odavno i dan danas radi lepo samo sam jednom imao sitan kvar i to je bio slabi grec koji je zamenjen i evo mrcina i dan danas radi! :D Ukratko sam bio predstavio kod druga Shende u njegovoj temi viewtopic.php?f=9&t=2923&hilit=ispravljac&start=30 i dobio dosta pitanja u vezi ovog projekta pa sam obecao da kada budem pronasao dokumentaciju da cu postaviti u gotovim projektima pa zato evo vam:

http://rapidshare(dot)com/files/381296648/L ... avljac.rar


http://img202.imageshack.us/i/dsc00192gk.jpg/

http://img31.imageshack.us/i/dsc00194jy.jpg/

http://img96.imageshack.us/i/dsc00193kw.jpg/

http://img130.imageshack.us/img130/7967/dsc00061wy.jpg
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac


Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 28-04-2010, 21:21

Volt metar i Amper metar mozete kupiti u kit-u ili sklopljen ovde (Nije reklama):
http://novaelektronika.co.rs/
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby mega162 » 28-04-2010, 22:58

veoma lijepo. nego, kak si napravil ovu naljepnicu? da li stoji čvrsto (mislim da li se odljepljuje)?
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 29-04-2010, 00:12

Nije to nalepnica to je najobicniji papir na plexiglasu. Drze ga maske instrumenata, potenciometri, buksne, prekidac, ledice, i 4 srafa :) do sada nije pao za sve ove godine. Sad mi malo kic ta boja i spremam se vec duzi vremenski period da odradim novu crno belu na foto papiru koji koristim za pravljenje pcb-a al mi se neda rasturati...

Instrument je iz nova elektronike ali vise nemaju taj model DVM-05 koji sam tada koristio mada moze ovaj http://novaelektronika.co.rs/dvm-011.htm da odradi isti posao. Tada mi se u tom vremenu to isplatilo a sada jedan lcd i pic i resen posao ispadne lepse i jeftinije nego 2 ova modula koje sam ja koristio... Predlazem svima novima koji se upustaju u elektroniku da naprave jedan laboratorijski ispravljac koji ce koristiti u duzem vremenskom periodu i predlazem da obrate paznju na Feko-vu verziju ovog uredjaja viewtopic.php?f=9&t=5804
da kad vec rade neshto da to bude full :)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby mega162 » 29-04-2010, 14:37

koji bi otpor trebalo korigirati da max izlazna struja bude 2A, pošto imam takav trafo?
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 29-04-2010, 16:09

Radi po klasicnoj semi. Koliko trafo daje ampera toliko cesh i imati na izlazu...Kod mene je granica na 3 ampera a trafo je od 6 tako da je prepravljeno kasnije. Takodje ja nisam stavljao onaj mali transformator za napajanje led display-a nego sam motao sve to kao jedan. Na trafou koji ja koristim imam 3 secundara i to jedan od 30V 6A i dva od 12V 0,75A za display-e. Jedva sam i ovu dokumentaciju pronasao a ako mi profesorka iz osnovne skole pronadje elaborat podelicu i njega sa vama jer je tu sve detaljno objasnjeno cak i koji je presek jezgra broj namotaja i debljine zice. U to vreme kad sam ja ovo pravio teshko su se nalazili transformatori i moralo je da se mota po proracunu koji odnesesh e sad ako se zajebesh na*ebo si...
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby mega162 » 29-04-2010, 16:54

nisam baš previše siguran u to. jer ako je onaj potenciometar za struju na max. a nek je to onih 2.5A (kolko piše na shemi), a ja imam 2A trafo, dogodilo se bude to da će prekostrujna zaštita reagirati na stuju preko 2.5A, a to za moj trafo ili uređaje koje napajam može značiti loše
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 29-04-2010, 17:15

Uzmi taj trafo koji imash i sagradi ili po prilozenoj semi znaci varijanta koju sam ja radio a kako budesh radio ja cu da ti govorim shta da menjash sa te seme znaci shta je prepravljano. Ima i jedna namerna greshka na pcb-u koja se lako reshava skalpelom ali cisto sumljam da cesh moci lepo plocicu izraditi iz ovog skeniranog tako da sprintlayout u ruke i polako. Po meni se ne isplati sada kupovati ove LED volt/amper metre kada se sve to moze resiti jednim 16x1 lcd-om i pic-om mada je to opcionalno jer je jedan prijatelj odavde radio istu verziju kao i ja samo je stavljao analogne instrumente. Ne obracaj toliko paznju na ogranicenje struje jer ti zapravo i tu nemas neku struju 2 ampera a svaki uredjaj ce da povuce onoliko struje koliko mu je potrebno. Recimo ja kada popravljam neshto ili pravim neshto shto se napaja do pola ampera struju podeshavam na pola potenciometra a on povuce koliko mu je potrebno ako postoji kratak spoj uredjaj to sam primeti i odmah obori napon i struju na 0 za to je zaduzen LM358. Ova sema je dobra jedino shto bih sad kad bih ja radio to ponovo koristio LCD i druge tranzistore ostalo bi bilo manje vishe isto...
Evo ti josh jedna semica:
http://users.belgacom.net/hamradio/homebrew.htm

A ovih dana cu da uslikam i drugi Lab ispravljac koji sam sastavio od otpada a ide do 30 V 1.5A maximalno taj koristim kao pomocni tako da i nema instrumenata i zashtita samo obican LM317...
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby ranko92 » 06-08-2010, 16:06

ERROR

The file could not be found. Please check the download link.

ima li ko semu ? ovog ispravljača

hvala
ranko92
 
Posts: 128
Joined: 20-07-2010, 16:29

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 06-08-2010, 20:37

User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Re: Labaratorijski ispravljac


Re: Labaratorijski ispravljac

Postby ranko92 » 07-08-2010, 08:32

HVALA, ODLUCIO SAM OVO PRAVIM...
ranko92
 
Posts: 128
Joined: 20-07-2010, 16:29

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby [eDo] » 09-08-2010, 18:53

Ako si se odluchio za ovu varijantu dole u slici imash crvenom bojom obelezeno gde je greshka na shtampi i uz tu liniju trebash skalpelom da razdvojish te dve veze...Moj savet nacrtaj novu plocu jer je ova cela kriva i loshe skenirana...umesto 4700uF stavi 6800 ili vishe ako ti finansijska situacija dozvoljava stavi 10000uF/50V.
Takodje sada ima dosta po internetu LCD verzije voltmetra i ampermetra koje se mogu upotrebiti za ovakve namene po meni je neisplatljivo raditi LED panele...

Evo sema i nacrt PCB-a za LED Volt/Amper metar:
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

A evo i varijante sa LCD-om:
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

Koju cesh koristiti to ostavljam na tebi da odluchish...

A evo i greshke na postojecem PCB-u:
http://img580.imageshack.us/img580/9845/greshka.png

p0z i srecna gradnja...
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby ranko92 » 10-08-2010, 08:11

jedno veliko HVALA :)
ja uvek sam pravim PCB iz prostog razloga jer ne koristim baš sve komponente istih dimenzija

što se tiče ampermetra i voltmetra već sam (pre dva-tri meseca) kupio ICL 7107
i testirao na prototipskoj ploči...
ranko92
 
Posts: 128
Joined: 20-07-2010, 16:29

Re: Labaratorijski ispravljac

Postby ranko92 » 10-08-2010, 08:43

evo slike:
ranko92
 
Posts: 128
Joined: 20-07-2010, 16:29


Return to Napajanja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE