Pretvarac 12-220v

Sklopovi za napajanja

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Postby IGOMBAR » 24-07-2007, 18:32

ja ču da ga sklopim mada vjerujem da neće raditi ko i ostali
bez osciloskopa nemožeš izmjeriti oblik signala na gejtu
YOO NIGGA
IGOMBAR
 
Posts: 188
Joined: 14-04-2007, 20:15
Location: Cakovec

Re:


Postby tmp47c » 24-07-2007, 21:38

ha,ha, ako to starta naizmenicni motor od 1kw ja cu platit pivo onom ko ga napravijo :D a kad izreze drva sve cu iscepat i unest u drvarnicu..
:lol: koliko el. mot. povuce za start dva akumulatora ili tri :D :D
znate li vi sta je izvuc jedan kw sa 12v dc na 230v ac?
to onaj buz11 (primar) ili bilo koji drugi morao bi imat nogice ko ekseri :D
netreba ti osiloskop da ga napravis ali ako ne proradi nije zgoreg vidjeti osilograme :wink:
tmp47c
 
Posts: 114
Joined: 26-04-2007, 21:01

Postby zmedak5 » 24-07-2007, 22:37

ja koristim malo jace ranzistore irfz44 i normalno da neces stavit 2 stavis ih vise paralelno. sutra cu snimit cirkular marke einhell 1400w di radi na njega...trosi puno akumulatora ali radi.
ovo nije obican pretvarac tipa astabilnih multivibratora ili slicna govna ovo je stabilizirani pretvarac kojim upravlja centralni chip sg3525 mu drzi zadat napon isti pri praznom hodu i pri opterecenju(povratna veza priko greca) u praznom hodu trosi par mA.te sto je najzanimljivije pretarac pri opterecanju ne da odmah svu snagu neko je u par msec pojaca tako da nema sokova za trafo i akumulator.
na izlazu je sinusoida naravno nije obla kao u gradske mreze vec kockasta te na nju bes problema rade pumpa hidrofora, laptop, tv, mikrovalna,...jedino nemoze fluo cjev sa klasicnom prigusnicom...
cobani jedni vi i osciloskop, netribas imat ni voltmetrar da bi ustelova ovaj pretvarac!!!

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ntanje.jpg
User avatar
zmedak5
 
Posts: 214
Joined: 21-07-2007, 00:18
Location: Komin

Postby zmedak5 » 24-07-2007, 22:48

pajdo evo ti elementi. koristi tiskanu plocicu iz predhodnog posta!

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _trafo.jpg
User avatar
zmedak5
 
Posts: 214
Joined: 21-07-2007, 00:18
Location: Komin

Postby stojke369 » 25-07-2007, 01:08

HVALA za montaznu semu i PCB :wink:
User avatar
stojke369
 
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Postby zmedak5 » 25-07-2007, 13:24

evo fotografija uređaja 12-240v ac 1kW

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 46_img.jpg
User avatar
zmedak5
 
Posts: 214
Joined: 21-07-2007, 00:18
Location: Komin

Postby Smjesko » 25-07-2007, 13:44

Nisam bas siguran da taj trafo moze dati 1kW. Pola mozda, a za 1 cijeli je malcice sitan.
A gdje je taj cirkular i drva ? :D
User avatar
Smjesko
 
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Postby tmp47c » 25-07-2007, 14:36

ja nisam htjeo nikoga uvrediti zato za ono COBANI ocekujem izvinjenje
drugo je mehanicki rad (bez os. volt, ampr metra) a sasvim nesto drugo kad znas kako to stvarno radi (nadam se da ti znas ali ko prvi put pravi i nema iskustva njemu je potreban svaki podatak naravno da nepravi mehanicki nego da bi sutra nesto znao kako to radi )
tmp47c
 
Posts: 114
Joined: 26-04-2007, 21:01

Postby tmp47c » 25-07-2007, 14:48

upravo vidjeh uredjaj sumljam kosto smjesko kaze
ako ima na izlazu 1kw 230v pod max opterecenjem ako nepadne napon
koliko wati vuce iz akumulatora
dali mozes to izracunat koliko odlazi na disipaciju ,koliko je iskoristenje ?
koliko el.mot. vuce na prazno
posto mi nemamo olovku a za digitron nismo ni culi jedva prebrojimo ovce ajde nam lepo ti izracunaj sve pa da uporedimo :wink:
i naravno ptemeri taj trafo :wink: (mozda da ga slikas uz lenjir)
koja je radna frekvencija?
tmp47c
 
Posts: 114
Joined: 26-04-2007, 21:01

Postby IGOMBAR » 25-07-2007, 14:58

YOO NIGGA
IGOMBAR
 
Posts: 188
Joined: 14-04-2007, 20:15
Location: Cakovec

Re:


Postby IGOMBAR » 25-07-2007, 15:03

YOO NIGGA
IGOMBAR
 
Posts: 188
Joined: 14-04-2007, 20:15
Location: Cakovec

Postby IGOMBAR » 25-07-2007, 15:05

YOO NIGGA
IGOMBAR
 
Posts: 188
Joined: 14-04-2007, 20:15
Location: Cakovec

Postby tmp47c » 25-07-2007, 15:47

:lol: IGOMBAR imas pivo :D neka on izracuna svoj :wink:
tmp47c
 
Posts: 114
Joined: 26-04-2007, 21:01

Postby stojke369 » 25-07-2007, 18:56

Nego niko nerece koliko kosta kilogram vune :D

sala
User avatar
stojke369
 
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Postby zmedak5 » 25-07-2007, 23:24

to je to!!!mocan je ovo pretvarac na obicnim ups uredjajima ako npr imas nazivnu snagu 600W mozes ocekivat da ces moci koristiti 20-30% manje a kod ovog pretvaraca slobodno optereti nakratko i duplo vecim opterecenjem sto je velika prednost.nijedna busilica ili sl ti nece startat na slabiji ups.otporima i kondenzatorom je odredena radna frekfencija sklopa tako da je vrlo stabilna te osciloskopom prakticki nemas sta raditi jedino ti moze posluziti true rms voltmetar!
trafo je tocno 920w
User avatar
zmedak5
 
Posts: 214
Joined: 21-07-2007, 00:18
Location: Komin

Postby Smjesko » 25-07-2007, 23:55

zmedak5 wrote: ... trafo je tocno 920w


Bez uvrede kolega, ali cini mi se da su to kineski wati ! :?
User avatar
Smjesko
 
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Postby IGOMBAR » 26-07-2007, 10:08

kod punog opterečenja jel ti se jako griju mosfeti i koliko traje to puno opterečenje
YOO NIGGA
IGOMBAR
 
Posts: 188
Joined: 14-04-2007, 20:15
Location: Cakovec

Postby Firkragg » 26-07-2007, 11:01

Bez uvrede kolega, ali cini mi se da su to kineski wati ! Confused


Nekuzim jel ovo napad iz zavisti ili frustracije s 2N3055 :D :D

Nema tu kineskih wata jer je covjek razuman i zakljucio je (sto se ovdje ne vidi bas cesto) da se s 2N3055 nemoze postic 500W?

S 8 komada IRFZ44, 1kW nije nikakav problem. Gubici su samo Rds ON i transformator, Na mosfetima ce max gubitak biti oko 30-40W (ipak bi trebao povecati to hladilo ili dodati jos paralelnih mosfeta za rad pri max snazi). Inace machina vrlo lijepo izgleda.

U biti je jeftinije kuiti jos mosfeta nego veliko hladilo (CPU hladila dobro dodju za velike snage). Postoje i puno bolji mosfeti s nizim radnim naponom i RDS ON.

Prolistajte kod vishayja pa samplajte komu treba.
Last edited by Firkragg on 26-07-2007, 23:14, edited 1 time in total.
Firkragg
 

Postby Smjesko » 26-07-2007, 22:28

Firkragg wrote:... Nekuzim jel ovo napad iz zavisti ili frustracije s 2N3055 sklopovima.

Nema tu kineskih wata jer je covjek razuman i zakljucio je (sto se ovdje ne vidi bas cesto) da se s 2N3055 nemoze postic 500W?

S 8 komada IRFZ44, 1kW nije nikakav problem. Gubici su samo Rds ON i transformator, Na mosfetima ce max gubitak biti oko 30-40W (ipak bi trebao povecati to hladilo ili dodati jos paralelnih mosfeta za rad pri max snazi). Inace machina vrlo lijepo izgleda.

U biti je jeftinije kuiti jos mosfeta nego veliko hladilo (CPU hladila dobro dodju za velike snage). Postoje i puno bolji mosfeti s nizim radnim naponom i RDS ON.

Prolistajte kod vishayja pa samplajte komu treba.


S duznim postovanjem Firkragg, nista od ovog navedenog na pocetku tvog posta nije istinito. :-)
Niti napadam, niti sam zavidan, niti sam frustriran - samo mi izgleda da je trafo premali za 1kW snage ! Vidio sam tekst o tom uredjaju i osobno mislim da je to odlican projekt. Takodjer mislim da ga je kolega zmedak5 vrlo solidno izradio. Jedino sto mi se cini da ne stoji je snaga koju je naveo. To je sve.

Lijep pozdrav ! :-)
User avatar
Smjesko
 
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Postby Firkragg » 26-07-2007, 23:14

Reko sam to vise iz sale nisam stavljao smajlije pa sad izgledam kao neki zlobnik. :shock: :)

Sta se tice sklopa, za 1kW nema problema, za transformator, i meni tih 920W izgleda nategnuto, no nije nemoguce..

Transformator se moze uciniti manjim tako da se koristi manje bakra, sto nije uvijek dobro. Trafo iz mikrovalke je poprilicno kompaktan za svoju snagu, jezgra vrlo velikog presjeka ali zdepasta s uskim namotajima.

Pozdrav :D
Firkragg
 

PreviousNext

Return to Napajanja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE