SMPS 12V to +/-35V

Sklopovi za napajanja

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 23-01-2011, 18:46

Pozdrav drushtvo :) Nije me bilo dugo ali to ne znachi da se nije radilo radilo se ali radio se servis nije se radilo neshto iz 0. Ali vreme je da to ostavimo iza nas i da se bacimo na izradu podizacha napona za auto. Ovo je sasvim experimentalno i neznam da li ce uopshte proraditi ali je zabavno probati. Uredjaj je josh malo pa gotov fale neke sitnice tipa 3xotponika, 3 tranzistora, i 4 elektrolita mada sve je vec porucheno i ocekuje se da stigne ponedeljak utorak pa cemo da upalimo da vidimo da li ima nade. Da ne tupim previshe evo o cemu se radi:

http://320volt.com/tl494-ile-2x32-volt- ... e-devresi/

a evo i dosadashnjeg napretka:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 1008_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 6675_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 1877_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 4556_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 4562_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 1120_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 3413_n.jpg

Mala plocica shto je na hladnjaku je FAN Control koji je izvadjen iz nekog PC napajanja ali videcemo da li ce biti neophodna i da li ce biti potrebno hladjenje ventilatorima...Cilj je da ovo napaja jedno TDA7294 kolo za woofer u gepeku. Manje vishe svi delovi su iz ATX napajanja kao shto je na primer Trafo (Na slikama na sajtu kaze da se koristi vodovi za 12V ali na shtampi koristi nozice od 5V transformatora tako da sam i ja koristio nozice od 5 volti ali ima razlike tako da sam prepravio PCB prema mojim potrebama ali je sve manje vishe isto. Po meni je najbitnije da kada se skida trafo sa ploce atx napajanja vidi gde su nozice za 12V one nisu spojene a 2x5V su spojene na samoj shtampi tako da jednostavno po tome cete moci izabrati koju plocu da radite originalnu ili prepravljenu verziju. Jako bitno je da jednu nozicu od 12v Isechete jer se ona nikako ne sme spojiti sa drugom!) Ako treba neki info vi vichite :) i javite dal vam se svidja rad :)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V


Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby pedja089 » 23-01-2011, 18:58

Super...
Samo jos da vidimo rezultate :wink:
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby Drago_Zg » 23-01-2011, 21:09

[eDo] , onako, kao ništa ne radi ? Malo pa malo i vidi ti njega!
Pozitivno u svakom pogledu, što je rađeno na potpuno novom PCB,
( da se razumijemo nije preinaka već postojećeg uređaja) već novi
ciljani projekat. To poštujem.
I još nešto, zna se, indigo od Pedje:
Super...
Samo još da vidimo rezultae.
User avatar
Drago_Zg
 
Posts: 583
Joined: 16-09-2008, 19:40

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby niho » 24-01-2011, 08:39

Odlicno!! Samo naprijed, cim uhvatim vremena i sam cu uraditi nesto slicno-treba mi :)
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 24-01-2011, 10:13

Hvala druze niho :) Imash sve od mene u jednom RAR-u ako proradi...Za TDA7294 imam proverenu semu, postoji i jedno simpaticno TDA integralno kolo koje sa josh 3 elemenata daje 2x30W na 4R a napaja se od 12V-18V TDA7377 :) :) :) sve je u planu i sve bi da se testira samo se nema vremena :(((

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak- ... 0779_n.jpg
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby slaki84 » 06-02-2011, 17:39

e pravio sam i ja ovaj smps trafo sam motao primar 2x5 i sekundar 2x12 namotaja
imam problem griju mi se tranzistori T1 i T2 da li zbog toga sto nisam stavio te koji su na semi ili je zbog ovog otpornika R2 i R3 od 33oma posto nisam imao 33 oma stavio sam najpribliznij koji sam imao tj od 100 oma a pokusavao sam i bez njih i ista prica a posto nisam imao IRFZ44E stavio sam IRLZ44N koji sam imao a takodje je i on bio na nekom smps za neonku
u cemu bi mogao da bude problem zasto se griju ?
slaki84
 
Posts: 17
Joined: 31-07-2009, 19:59

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby kizbaja » 06-02-2011, 20:55

jesi stavio r6 c7 i r10 c2?
koju si zicu stavio za primar? da nije predebela
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
User avatar
kizbaja
 
Posts: 904
Joined: 18-11-2010, 15:26
Location: Croatia, Rijeka

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 08-02-2011, 23:12

Slaki ako imash nacrt originalne shtampe znachi ne ove turske shto sam ja radio nego originalnu shto se prodavala sa ovim kit-om molim te postavi ovde na forum jer ce se ovo dosta graditi a i tih torida ima po starim compaq napajanjima na pretek. I meni se greje neshto mogu da kazem poprilicno ali nisam imao vremena da testiram detaljno jer sam ishao na put i danas sam se vratio. Stvari stoje ovako na plochi sam koristio namotaje za 2x5V i to nije radilo kako treba cak shta vishe nije ni radilo uopshte. Zicama je prespojeno na namotaje za 12V i to kao radi uz veliko grejanje sada neznam cega tacno da li FET-ova ili dioda ali ce pre biti da su FET-ovi u pitanju. Nisam kao shto sam rekao detaljno istestirao ovo ali sam dobio +/- 27V bez opterecenja uz grejanje. Semu sam proverio komplet i namontirane delove posle mene i kolega i on nije nasho neke greshke koje bi dovele do ovakvog ponashanja...videcemo ima vremena :)))
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 30-06-2011, 11:44

Grejalo se je zbog dioda :))) Malo sa zakashnjenjem ali bitno je da se zavrshi i da radi :)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 01-07-2011, 13:33

Ovo bi se moglo prebaciti u gotove projekte jer je GOTOVO :D

Pokushacu da svim gradishama ovog SMPS-a dam najbolje upute i sve sto je potrebno da bi sastavili ovaj pretvarac...Pocecu sa opisom slikama semama i naravno prepravljene PCB ploce...

Pa da krenemo:

Naime svi pretvaraci koji se mogu naci na internetu se baziraju na ovom kit-u:

http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2/avt2732pdf.pdf

- Prvo zato shto je to dobra, proverena i oprobana sema koja radi posao i svrhu za koju je dizajnirana...Imam cini mi se negde i nacrt ploce i za ovu originalnu verziju pretvaraca kada je budem nashao podelicu je ovde, mada kod nje postoji jedan nedostatak a to je nemoguca misija pronaci jezgro ETD ili odgovarajuci feritni prsten u prodaji. Sve sam pretrazio dobavljache kolege elektronicare i niko nije mogao da mi obezbedi isto ili cak da me uputi negde gde bi to moglo da se nadje.

- Dalje lutajuci na net-u pronalazim jednu mutaciju istog projekta mada u ovom slucaju pozitivnu mutaciju jer je autor koristio za jezgro nesto dostupno svima " Feritni transformator iz ATX napajanja " Naime sema je ostala netaknuta prtrpela je neke sitne izmene ( Transformator, Diode i dodavanje L filtera iz ATX napajanja i osiguraca u ulazu i izlazima ) i to je otprilike sve.

http://320volt.com/tl494-ile-2x32-volt- ... e-devresi/

Odlucujem da isprobam isti jer uglavnom sam sve imao u kucnim zalihama delova ali sam ubrzo doshao na razocarenje jer se je uredjaj pregrevao iz nepoznatog razloga ali i nekoliko namernih ili nenamernih greshaka na PCB-u i to sve kod transformatora. Sve je to sada iza nas jer smo sve to pronasli i otklonili i prepravicemo na pcb-u koji bude bio zvanican.
- Ako pazljivo pogledate gore navedeni link na prvi pogled i nema neke greshke ali verujte ima...I sve to je zbog razlike u ATX napajanjima (Transformatorima i diodama)...
I ako se odlucite za gradnju ovakvog projekta moj savet je da pre nego da skinete transformator sa ploche ATX napajanja zapamtite ili obelezite pinove za 5V grane, ja sam to radio na sledeci nacin kada skinem trafo odmah kalajem prespojim pinove za 5V da kasnije ne bih mozgao, mada postoji i druga anomalija a to je da nisu svi ATX transformatori EL33/EL35 isti...Nekima su 12V pinovi skroz levo, nekad skroz desno ali kao shto sam vec naveo pre skidanja sa ATX ploce treba nekako obeleziti na trafo-u koji su koji pinovi a na istoj toj ploci se i vidi jer na njoj su prespojeni za 5V a 12V su posebni evo slike da vidite o cemu pricam:

Slika ATX napajanja obelezavanje i razlikovanje 5V i 12V
http://www.dodaj.rs/f/2j/zM/3ayaiFXH/draganche0088.jpg

Slika skinutog feritnog transformatora sa prespojenim pinovima za 5V
http://www.dodaj.rs/f/37/GW/1ePxPxA2/draganche0089.jpg

Na primaru je srednja nozica odsechena jer se u atx-u ne koristi a mi cemo da je koristimo tako da je potrebno da nozica koja se nekoristi bude izvadnja, a odsechena nozica razlemljna i ubacena nova. Ukoliko nemate na samom trafo-u vishka kao shto sam ja imao skinite sa nekog drugog trafoa (recimo oni mali pored iz istog napajanja) i ubacite ili jednostavno parce zice mada bi bilo pozeljno da ubacite ceo pin. Mozete jednostavno lemilicom da grejete a kleshticama da izvucete to parce odsecenog pin-a i ubacite ceo i ponovo nalijete kalajem za dobar kontakt.

Slika feritnog transformatora sa pinom za primar koji koji treba da se ubaci
http://www.dodaj.rs/f/7/qe/Is3dA2D/draganche0090.jpg

Time smo transformator prilagodili nasim potrebama i on je sada spreman za ubacivanje u uredjaj koji izradjujemo. Zaboravio sam da napomenem da se transformator u nasem projektu koristi " obrnuto " nego sto se je koristio u ATX-u. Ono shto je bio "primar " u ATX-u to je sada " sekundar " u nasem pretvaracu a ono sto je bio " sekundar " u ATX-u sada je "primar " u nasem pretvaracu.

Evo slika sa sajta da bi ste razumeli:

http://320volt.com/wp-content/uploads/2 ... o_nuve.jpg

http://320volt.com/wp-content/uploads/2 ... _bacak.jpg

http://320volt.com/wp-content/uploads/2 ... o_ei33.jpg


Posle popijene kafe nastavljam sa svojom prezentacijom. Dobio sam napad pisanja...

Dalje autor na stranici 320volt objasnjava upotrebu dioda i vezu dioda iz ATX napajanja koje ce koristiti, radi se o duplim diodama oznake ( BYQ28E ili F12C20C ) ja bas te diode nisam mogao da pronadjem ali sam reshio da probam sa ( S16C40C ) takodje iz ATX-a. Evo slike veze sa autorovog site:

Veza dioda:
http://320volt.com/wp-content/uploads/2 ... _diyot.png

Kada sam sastavio uredjaj i testirao dobio sam pregrevanje hladnjaka i potroshnju od 10A bez bilo kakvog potrosaca...Malo sam experimentisao i odvezao trafo od dioda grejanje je prestalo kao i potrosnja...Tada sam shvatio da su pogreshne diode koriscene. Ako pogledate originalnu semu ovog projekta koji se prodavao u kit-u vidite da su tamo koriscene diode ( BY500 ) zasto je autor sa 320V ubacio ove duple diode stvarno neznam ali znam da sa klasicnim " brzim diodama " isto iz ATX napajanja oznake ( FR302 ) ovaj uredjaj radi!

Ako pogledate datasheet za BY500 videcete da se ovde radi o Fast-Switching diodi 5A a ako pogledate dalje datasheet za FR302 vidite da je ona isto Fast-Switching za struje do 3A...

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... /by500.pdf

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 306-TB.pdf

Posto ih nema u prodaji ove slabije mogu da se nadju u ATX napajanjima vec sam rekao mozda bi neko mogao da da bolji predlog adekvatne diode za ovaj projekat ili da se PCB prilagodi za BYW29-200 ili MUR860.

BYW29-200 moze da radi do 8A sto je i dobro za nas projekat cak i previshe ali ih ima u prodaji

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 87eefy.pdf

Videcemo zelim da cujem i misljenja svojih prijatelja sa foruma :)

Idemo dalje i dolazimo do PCB-a na sajtu projekta 320V dole pri dnu stoji arhiva za download. Evo direktnog link-a:

http://rapidshare(dot)com/files/143387367/t ... v.rar.html

U arhivi ima data sheet-ova kao i SprinLayout view-er i fajl pcb_sprint_layout.LAY. Poshto vec radim u isto imenom programu meni treba samo taj fajl a vama ce biti potreban ovaj view-er da odradite stampu zavisno od metode koju koristite toner transver ili foto.
Ajmo da pogledamo tu plocu i uporedimo istu sa originalnom iz kit-a:

http://www.dodaj.rs/f/18/f9/4DtVSjXx/uporedjivanje.png

Kada uporedimo obe stampe i na prvi pogled se vide sasvim male razlike. Naime izgleda da je autor sa 320volt.com samo uneo neke bitne izmene shto se tiche trafo-a i dioda i stampu prilagodio tome a ostalo iskopirao sto je i dobro. Ako pazljivo pogledate raspored elemenata na obe ploce oko TL494 kola i gde su irfz44 shvatice te da je taj deo samo prekopiran sa originalne stampe ali su unete recimo dosta dobre i korisne prepravke kao shto je na ulazu mali L filter sa ATX-a, osigurach na ulazu (mozda bi bilo bolje da je spoljni) za 12V, jumper za premoscavanje remote funkcije dok se testira, veliki L filteri na izlazu...Autor je izostavio kondenzatore od 100n na izlazu zashto neznam ali cu ih ja ubaciti u redizajnu plocice ne skodi da ih ima...Diode koje je upotrebio su po meni promasaj ali neznam kako se njemu ponasha sa time shto je koristio ali meni se je pregrejavalo sa ovim koje sam nashao ovde. Takodje isto imeni autor je napravio greshku na PCB-u namernu ili slucajnu neznam i to tako kako jeste ne moze da radi kako treba jer se od samog starta kaze da se koriste pinovi za 12V na transformatoru i sada odjednom se koriste od 5V pinovi na PCB-u :))) Bice ispravljeno ;) po najjstandardnijem mogucem transformatoru dostupnom svima a to je da su 12V pinovi sa desne strane ima ih na pretek u 90% slucaja je tako ali proverite po shtampi gde su koji vodovi kao shto sam rekao u prvom delu.

Naime imao sam vremena da malo posredim, obelezim i popravim PCB sa 320volt.com
Smanjena je povrshina za hladnjak jer je potpuno nepotreban toliki hladnjak jer se IRFZ44N ne greju, bice dovoljan onaj iz napajanja...Izbacene su 3 duple diode koje je koristio autor i stavljene 4 komada BYW29-200 mada ukoliko zelite mozete da ubacite na njihovo mesto FR302 zato sam i obelezio na pcb-u. Ukoliko stavljate byw29 diode mozete da stavite neki hladnjak vecih razmera koji ce da obuhvati fet-ove i diode ali je izolacija izmedju tranzistora i dioda OBAVEZNA termalana pasta, plasticni izolatori izolatori obavezni. Takodje hladnjak nesme da bude povezan sa masom ili sa 0V. Ukoliko stavljate FR302 ili slicne diode onda mozete da stavite sasvim mali hladnjacic onaj iz atx bi bio idealan za 2 fet-a. Evo slike:

http://www.dodaj.rs/f/1C/1H/2rT6P4Ix/final.jpg

Kao sto vidite ploca je manje vishe ostala ista...Sitne izmene i mnogo informacija je dodato.Prvo sam izbacio one duple diode i na njihovom mestu su doshle BYW29 koje su se uklopile bez nekog povecanja ploche, cak sta vishe malo smo i smanjili plocu. Smanjena je nepotrebna velicina hladnjaka jer smatram da nema potrebe za istim u tolikoj velicini. Na stampi sam obelezio 2 posebna i malo veci hladnjak to se odnosi konkretno na diode koje se koriste u toku gradnje to je jasno. Ispravljen je primar ulaznog dela transformatora na 12V kako bi i trebalo i sve je obelezeno sa rasporedom delova i svim potrebnim informacijama. Nadam se da vam se to tako dopada iskreno meni je bilo mnogo neprakticno bez rasporeda elemenata morao sam da pratim semu i raspored iz avt-a da bih se snashao shta ide gde ali sam sada i to ispravio. Sve u svemu nadam se da je sada mnogo bolje...Takodje su predvidjene rupe za montazu :) na sredini mozete da stavite onaj drzac ploce takodje iz atx-a da se ploca ne krivi mada i sraf tu ne moze da steti. Ajde dajte predloge, kritike sugestije :) Crko mi unimer sam od sebe posle 4 god palim ga trepne LCD i svetli jedan deo i to je menjao bateriju ali nema efekta...Dok ne stigne drugi strpicete se za slike merenja i sl. Javite ako uopshte neko prati ovo. Kada bude bio odobren PCB bice postavljen za download.
Kao shto sam rekao uredjaj radi nije testiran pod opterecenjem ali bi trebao da radi kada skupim vremena istestiracu sa nekim opterecenjem kako dolikuje. Ovo je nemodifikovani PCB sa turskog site-a prepravke su radjene direktno i grubo u cilju experimentisanja i na prepravljenom pcb-u je sve ispravljeno.Evo i slika uredjaja:

- Prva slika pokazuje NE nashtelovani SMPS gde kolo ne osciluje kako treba. To se vidi na dvobojnoj diodi koja svetli CRVENO i upozorava nas da neshto nije kako treba medjutim ako pogledate i moj Labaratorijski ispravljach tacnije displey koji pokazuje amperazu videcete da je opterecenje premalo 0,05A

http://www.dodaj.rs/f/1Z/dF/4XcutUwU/draganche0118.jpg

- Druga pokazuje nashtelovan SMPS i kolo koje osciluje kako treba. Takodje se vidi na dvobojnoj diodi koja svetli ZELENO i obaveshtava nas da je sve ok. Takodje ako pogledate ponovo moj Labaratorijski ispravljach tacnije displey koji pokazuje amperazu videcete da je opterecenje sada poraslo na 0,35A sto je i dobro u mirnom radu bez opterecenja ali mislim da ce se to povecavati zavisno od potroshacha koji je vezan

http://www.dodaj.rs/f/2i/5S/2XeVvMkP/draganche0116.jpg

Evo jedna fotka iz blizine da vidite shta je i kako radjeno i prepravljeno sa turskog pcb-a. Prvo na trafo-u su prespojeni pinovi za 5V i skraceni da ne vire sa strane bakra ranije greshke koju sam naveo isecheni i prespojeni vodovi do grane za 12V na pcb-u, izbachen je ogromni hladnjak jer je nepotreban i ubachen obichan mali iz ATX napajanja, izbachene glupe duple diode koje je koristio autor i na njihovo mesto su ubachene diode FR302 malo je grubo i neadekvatno ali tako je kako je sve je to bilo u cilju testiranja i zurbi. U prepravljenom pcb-u su predvidjene ove diode i nece biti ovako ruzno i neizolovano.

http://www.dodaj.rs/f/41/qC/4H2WxLOX/draganche0117.jpg

Evo i koje slike merenja:

Pozitivna grana 39,1V ali varira smanji se poveca tu i tamo ali je ok jer je to bez potroshacha

http://www.dodaj.rs/f/v/iO/4Ef8pub5/draganche0113.jpg

Negativna grana 38,5 takodje varira ali je sve to u razmaku od 1 Volta ili manje tako da je ok

http://www.dodaj.rs/f/9/3P/21CkU5IF/draganche0114.jpg

I merenje izmedju + i - grane

http://www.dodaj.rs/f/Z/O/4FKG9y7Y/draganche0115.jpg


I fajlovi za download:

https://rapidshare(dot)com/files/1872079883 ... __-35V.zip

ht*tps://rapid*share.com/files/1872079883/SM*PS_12V_to__-35V.zip <---(Brisi *)

http://www.sendspace.com/file/zdw4pw

ht*tp://www.send*space.com/file/zdw*4pw <---(Brisi *)

Veliki pozdrav svima :)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: Re: SMPS 12V to +/-35V


Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 21-08-2011, 01:14

Naishao sam na net-u na neshto veoma slicno samo je sve na jednom PCB-u pa ko pravi za auto woofer evo mu ideala za to:

http://diy.elektroda.eu/samochodowy-wzm ... w/?lang=en" onclick="window.open(this.href);return false;

ht*tp://diy.elektro*da.eu/samochodowy-wzmacniacz-sub*woofera-100w/?lang=en <--- ( Brishi *)

Kao shto sam vec masu puta rekao sve je to manje vishe isto samo drugacije pakovano i projektovano. SMPS ove revizije i moje je potpuno isti samo je sve na jednom PCB-u. Takodje ovde koristi ATX trafo koga je teshko da ne kazem nemoguce pronaci tako da i ako se odluchite da radite ovu reviziju a ne moju upotrebite trafo iz ATX EL-35 kao shto sam ja u mom i nece biti problema. Trafo koji oni koriste imaju posebne namotaje za 2 x 5 i 2 x 12V zato on i razdvaja zajednicke zice posebno za 5V posebno za 12V za ulaz koristi 2x5V a za izlaz 2x12V. Poshto je kod nas zastupljeno jezgro EL35 i nema posebno izvedene namotaje za 5V a posebno za 12V mi koristimo grane za 12V kao ulaz a bivshi primar za izlaz. Ako je tako radilo kod mene radice i u ovom projektu tako da bez brige :)))
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby suncica2222 » 21-08-2011, 19:25

ovo nema kontrolu napona povratnom spregom i optokaplerom?
suncica2222
 
Posts: 161
Joined: 20-10-2007, 16:51

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 21-08-2011, 22:00

suncica2222 wrote:ovo nema kontrolu napona povratnom spregom i optokaplerom?


@sunchica2222 nema kontrolu napona al mu nije ni potrebno to radi bash kako treba i bez greshke. Ima ona verzija sa SG3525 gde ima optokapler za povratnu spregu ako te ne mrzi da crtash pcb dacu ti shemu isto sa trafoom iz ATX napajanja pa odradi pcb ali nikakve razlike necesh da pronadjesh obe rade isto :)))
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby suncica2222 » 23-08-2011, 22:52

[eDo] wrote:@sunchica2222 nema kontrolu napona al mu nije ni potrebno to radi bash kako treba i bez greshke. Ima ona verzija sa SG3525 gde ima optokapler za povratnu spregu ako te ne mrzi da crtash pcb dacu ti shemu isto sa trafoom iz ATX napajanja pa odradi pcb ali nikakve razlike necesh da pronadjesh obe rade isto :)))


daj tu semu
suncica2222
 
Posts: 161
Joined: 20-10-2007, 16:51

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 24-08-2011, 01:30

zalepio sam ti u drugoj temi ATX kizbajina tema ;)
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby semax » 28-08-2011, 11:26

Edo, hvala ti. Upravo sam krenuo u izradu ovog projekta. Vidim da si se potrudio i namučio prepravkama i izradom pcb, zato ti još jednom hvala i samo naprijed.
semax
 
Posts: 13
Joined: 13-06-2011, 21:16

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 28-08-2011, 12:44

@Semax

Drago mi je ako sam pomogao a josh draze kad je neko procitao i pregledao sve i onda krenuo u izradu i naravno shto ceni tudji rad :) Jer cesh onaj prepravljeni moj pcb da radish? tu nemash nikakvih greshaka samo izvuci nacrt i raspored delova ako peglash i naravno slike u toku izrade kachi na forum ;)

Puno pozdrava i srecno sa izgradnjom :)

TEMA je proceshljana i sredjena, neki postovi su pobrisani sa najboljom namerom u cilju preglednosti i sredjenosti :) Nadam se da ekipa ne zamera p0z...
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby [eDo] » 29-08-2011, 16:26

O feko nije to do moderatorske palice nego nece da citaju i pogledaju a sve ima lepo objashnjeno i propraceno slikama :(
User avatar
[eDo]
 
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby Feko » 29-08-2011, 19:15

da, najgore je to sto se uopce ne trude da pokusaju sami rijesiti i shvatiti, nego samo pitaju :roll: koda si to jucer radio pa sve imas u glavi...ma ja sam se prestao truditi. Zasto da trosim sat-dva vremena da pohvatam konce od neke moje stare teme i projekta...a pitanja su takva da se sve moze iz scheme zakljuciti. :roll:
"nisi napisao kolike su snage otpornici, kojeg napona su elektroliti...sta se spaja vamo a sta tamo" :ohno: na PM takvog tipa necu ni odgovarati.... :azdaja:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: SMPS 12V to +/-35V

Postby LAF » 31-08-2011, 15:52

Veoma bitan faktor kod svakog trafoa pa i feritnog je frekvencija gdje za datu snagu
presjek uvelike zavisi od frekvencije. mislim da je za polaznu osnovu najbitnije ovo:

DSC00021-crop.JPG
DSC00021-crop.JPG (19.59 KiB) Viewed 51537 times


Da napravimo kratku energetsku bilansu navedene naljepnice SMPS napajanja deklariranog kao
550W
- konzumacija iz gradske mreže 230V/5A ---------- 1150 nazovimo W(vati) ili VA(voltampera) prilično
velika, kako je SMPS napajanje za gradsku mrežu kapacititivni potrošač sa cos fi blizak negativnoj
jedinici , a napajanje deklarisano kao 550W daje faktor iskoristivosti blizak 50%.
- zbroj svih snaga na izlazu (umnožak struja i napona na pojedinim sabirnicama)----442,5
-dvije posljednje cifre daju nam ukupnu efikasnost ovog napajanja oko 80%,tačnije 80,4% što je
prilično dobar rezultat.

-ako trafo iz ovog napajanja upotrijebimo za SMPS 12 to +/-35V, i uz postignutu efikasnost od
80% ( potrebno je da trafo i SMPS rade na f r e k v e n c i j i za koju je trafo i proračunat) dobit
će mo rezultat od 356W.

- u praksi nije tako. iako gubici u trafou i u obrnutoj konfiguraciji ostaju isti, gubitke
komutacije prekidačkih elemenata, tranzistora u sada primarnoj strani, i gubitke u ispravljačkim
elementrima sekundarne strane možemo izračunati i odbiti od ovih 356W i dobit ćemo rezultat
vrlo blizak na naljepnici napajanja sumi u posljednjem uokvirenom redu što je 263 W. podijelimo li
ovu cifru dobijenim naponom, u ovom slučaju 70V dobit ćemo 3,757 A.

Sa ovim možemo uvijek računati.

N a p o m e n a: trafo m o r a uvijek raditi na frekvenciji za koju je proračunat. Nekadašnja AT
napajanja radila su na 25 kHz pa trafo od 150W napajanja je veći od ATX napajanja od 500W ali
koji zna sa kolom TL494 raditi i na 200 kHz, sa drugim kolima i znatno više.

Oni koji su ovo znali neka mi oproste na traktatu. bez puno matematike sam pokušao objasniti
šta se događa kada upotrebljavamo već gotove trafoe iz comp napajanja u pravljanju ovakvih
SMPS napajanja za napajanje "snagaša" u automobilu. moje mišljenje o tim snagašima se poklapa
sa mišljenjem koje je iznio @šenda u jednom svom postu.-
ako moderatori misle da nema mjesta ovakvom postu neka slobodno izbrišu.-

pOz svim forumašima
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Next

Return to Napajanja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE