3D printer Prusa i3

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Re: 3D printer Prusa i3

Postby trax » 12-02-2018, 19:51

nano wrote:Kad smanjim nemam nista....kako pojacavam pjavljuju se puni karakteri ,ali samo u prvom i trecem redu

I kod mene se pojavi samo na prvom i trecem i tako stoji oko 1s, nakon toga se display inicijalizuje i sve proradi.
User avatar
trax
 
Posts: 3424
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: Re: 3D printer Prusa i3


Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 12-02-2018, 20:27

Mozda je problem sa inicijalizacijom...sad sam probao i kratki kabel ,ali isto se desava.Probao sam sam displey na drugu jednu plocu od instrumenta i display je u redu.
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby trax » 12-02-2018, 20:44

Onda ona ploca sa Atmega ti nije dobro isprogramirana?
User avatar
trax
 
Posts: 3424
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: 3D printer Prusa i3

Postby pedja089 » 12-02-2018, 20:46

Ako je displej 4 reda. PRvi i treci red su ustvari 1 red u kontroleru, i po dolasku napajanja, oni su zatamljeni. I mozes podesiti kontrast prema njima. A to sto se dalje nista ne desava je problem sto nije prosla inicijalizacija displeja iz nekog razloga.
Premeri unimerom da li su svi vodovi ok, i da nema spoja negde gde ne treba.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7423
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 12-02-2018, 21:32

Odoh jos jednom sve provjeriti....u Onom programu koji ide u glavnu ploci ima dosta opcija
za razne displaye.To me muci.
Postavio sam onako kako sam vidio negdje da treba za ovaj display,ali nisam 100% siguran.Probao sam i druge varijante ,ali nista.Printer radi preko pc-a,karticu cita
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 12-02-2018, 22:14

Sve provjereno pin to pin i sve stima
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby pedja089 » 12-02-2018, 23:20

Onda ili je ostecen neki izlaz na MCU ili do programa...
Nazalost tu nisam bas od neke korisit...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7423
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 13-02-2018, 00:24

Koje software koristite vi? mozda bi koji odgovarao.Ajd posljite koji.
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 13-02-2018, 10:38

3Drag je clon VERTEX K8200 i ima svoju kontrolnu elektroniku
https://store.open-electronics.org/3D/3 ... cs/FT1147K
ova koju ti imaš za kontrolu treba provjeriti na fomrumina da li odgovara
i da li možeš upogoniti sve funkcije
https://forum.vellemanprojects.eu/c/k8200-3d-printer

https://www.velleman.eu/support/downloads/?code=K8200

možda ti ovo pomogne
http://www.k8200.eu/support/downloads/
User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 13-02-2018, 10:55

User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: Re: 3D printer Prusa i3


Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 13-02-2018, 11:31

Probao sve Khaderah.Javit cu se jos italijanima u Futuru,da vidim sta oni kazu.
Vidio sam na onom forumu da je jos jedan imao isti problem,ali nije rijesen,bar na forumu.
Ako bude vremena,jer sam vec dosta izgubio na ovome,probat cu zamijenit izlaze iz MCU-a koji idu na display,
i ako nadjem u programu da ih definiram ponovo,da vidim da nije do izlaza.
recimo da ne radi jedan izlaz koji pogoni na displayu jedan D pin,bi li se ponasao ovako ili bi ispisivao neke gluposti?
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Black » 13-02-2018, 13:00

Kolika bi okvirna cijena bila da se isprinta neko ovako kućište za 16*2 LCD display?
http://www.off-road.com/images/content/ ... -26-14.jpg

Dakle neko kućište za LCD al onako da ima malo dizajna da nisu kocke od pleksija što sam dosad pravio.
Paše li ako model napravim u autocadu?
User avatar
Black
 
Posts: 908
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 13-02-2018, 14:29

Model u Acadu odgovara jedino ga trebas exportirati u STL file ima na webu kako to napraviti. Cijena se moze definirati nakon sto se preglada stl file koliko materija ide (ispuna ,dimenzije i sl.)
User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 14-02-2018, 07:32

Nano pogledaj ovdje sličnu problematiku
https://forum.vellemanprojects.eu/t/lcd-help/8505/27
User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 14-02-2018, 07:47

User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 14-02-2018, 09:12

Hvala,ali i to sam vidio i kod mene nije graphic display nego alphanumeric 4x20.
Display je sa HD44780 kontrolorom,standard i bojim se da tu nesto ne stima u postavkama.
Je li ti mrsko pogledati onaj configuration.h i pins.h iz onog firmwarea sa mog prvog posta,da vidis da li ti je sta sumnjivo?
Kada odkometiram onaj ULTRA_LCD onda nece ni da mi ga kompajlira,a cini mi se da je on za ovaj HD44780.
Kada su zajedno odkomentirani ULTRA_LCD i ULTIMAKERCONTROLLER onda kompajlira,al ista stvar na displayu.Cini mi se da ne definira pinove kako treba,ali slab sam u tom programiranju,pa ne kuzim sta radi. :D
Koliko puta sam flashao ovaj Mega2560 ,bojim se da cu mu dosegnut limit :D

Za poludit :D :D
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 14-02-2018, 14:02

Nano : Pogledaj kontroler radi isključivo na 5V, 12 V je izbačeno ne koristi se

Provjeri spoj da s ploče ne povlačiš 12V liniju s glavne ploče

http://reprap.org/wiki/3Drag_controller
http://reprap.org/wiki/File:Schema_base.jpg
User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby nano » 15-02-2018, 10:11

To je prvo sto sam mjerio. :D
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1466
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: 3D printer Prusa i3

Postby Khaderah » 16-02-2018, 07:38

Image

Image
User avatar
Khaderah
 
Posts: 797
Joined: 17-04-2012, 16:10
Location: Zagreb, Hrvatska

Re: 3D printer Prusa i3

Postby trax » 16-02-2018, 08:10

Dobra je. Ja je nisam ostampao, nesto sam drugo experimentisao :-)
Printao sam Lego kockice...

Uocio sam jedan problem, ne znam tacno do cega je. Jedna osa (Y) i to na samo jednoj strani mi je uvijek zig-zag/reckava. Ne znam jos do cega je. Sve ostale stranice isprintanog objekta su relativno glatke, samo je jedna reckava.
User avatar
trax
 
Posts: 3424
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

PreviousNext

Return to Projekti u izradi

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 1 guest

GOOGLE

cron