Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Završeni projekti naših članova foruma ali bez ključnog dijela dokumentacije (showroom).

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby pedja089 » 04-11-2014, 19:21

Evo nesto i ja da napravim, nisam odavno...
Slika celog napajanja:
20141104_173442.jpg
(2.01 MiB) Downloaded 2 times

20141104_173315.jpg
(2.54 MiB) Downloaded 2 times

20141104_173413.jpg
(2.06 MiB) Downloaded 2 times

Nije jos dobilo kutiju, jer ne stizem uhvatiti vremena da spakujem. Ideja je da napravim 4 galvanski odvojena napajanja. Od kojih samo jedno ima displej i tastere za podesavanja, a ostala da idu preko galvanki odvojenog seriskog porta. Tako da cu u jako maloj kutiji dobiti 60V 1A ili 15V 4A, ili bilo koja druga kombinacija.
PSU 0-15V 0-1A.png
(118.47 KiB) Downloaded 2 times

Za buck iskoristen je gotov modul, jer ih ima svuda za kupiti(kupindo,limundo itd), a i cena je smesna, bilo sta drugo ne isplati se praviti...
Iako modul moze da da 3A ipak sam se oslucio da na izlazu bude samo 1A, da bi sve bilo malo kompaktno a i da bi dobio na rezoluciji.

10 bit DAC je napravljen sa PWM modulima i RC filterima. Sto se lepo pokazalo.
Za dobijanje negativnog napona napravljen jednostavan inverter napona sa diodama i kondezatorom. Na pinu RA5 se generise signal 50KHz. Sa tom frekfencijom imam taman dovoljno struje za sabilan negativni napon od oko -2V.
Iskoriscen je i on/off modula, jer treba nekih pola sekunde dok se ne napuni kondezator za -V, pa da operacioni ne divljaju dok se ne napuni kondezator.

Kontrola napona lepo radi, i moze se podesavati u koracima od 0,1V. Pri maksimalnom opterecenju, bez ukljucenog strujnog ogranicenja Vripple je oko 50tak mV, sto je po meni sasvim ok. Sa minimalnim opterecenjem prilicno je stabilan napon... 625KHz na koliko radi modul se ni ne vidi na izlazu.
Kontrola napona je izvedena tako sto donji kraj standardnog razdelnika za povratnu spregu nije spojen na masu, nego na izlaz operacionog. Sto je nizi napon na izlazu operacionog, to je veci izlazni napon. Kada je napon na izlazu operacionog 925mV(Ovo je refentni napon u chipu koji se nalazi u modulu), tada je izlazni napon nula, kada je izlaz operacionog 0V tada je izlazni napon 15,2V.
Sema modula:
7b1574358be1c4e4a66b5cce3c83e1e7.jpg
(47.93 KiB) Downloaded 2 times

Umesto R6 treba da bude kratak spoj, da bi FB bio spojen na izlaz operacionog, ili treba izbaciti R3,R4,R5.
Meni bilo lakse samo da prelemim R6.
Sa strujnim ogranicenjem je bilo malo problema jer je sa pojedinim opterecenjima bilo nestabilno... Prvo problematican je difrencijalni OP jer ga Vripple sa izlaza modula malo drnda... Otpornik R7 je 1om sto je sasvim dovoljno da se ispegla napon posle njega, i da se Vripple smanji na minimum na izlazu... I ovo je problem na koji nisam racunao... I rezultat svega toga je offset i nelinearan odnos izmedju izalza diferencijalnog pojacavaca i struje kroz R7.
Ali uz malo stelovanja C30 i R18 sve je proradilo kako treba, medjutim nisam sasvim zadovoljan. Oko 60mA I ripple, na 1A. Dalje mi se nije dalo zezati...
Ocekivao sam malo bolje rezultate za kontrolu struje.

Na kraju me ipak spaslo sto je DAC 10 bita, pa sam lako napravio lookup tableu za koje dobijem prilicno tacne vrednosti za podesenu struju, ali zato je korak 10mA.

Evo par rezultata, na brzinu izmereno:
20141104_173702.jpg
(2.19 MiB) Downloaded 2 times

20141104_173753.jpg
(2.33 MiB) Downloaded 2 times

20141104_173912.jpg
(2.02 MiB) Downloaded 2 times

20141104_174001.jpg
(2.01 MiB) Downloaded 2 times

Meni, podesavanje struje, izlazna struja:
20141104_174441.jpg
Iset=340mA
(2.1 MiB) Downloaded 2 times

20141104_174504.jpg
Iset=340mA
(2.37 MiB) Downloaded 2 times

X4 je ostavljen da bude za tastere, tastaturu, dzojstik, rotart encode ili sta vecturim na kutiju...
Za sad su samo zakacena 3 tastera, meni,+,-. U meniju namesteno samo podesavanje struje i napona. Mozda tako i ostavim mozda i ne, ali konacni softver ce da dodje kad sve bude upakovano u kutiju. Trebalo bi biti za svako napajanje po 1 red. Za trafo se jos dvoumim da li u kutiju ili ne. Jer ideja je da ovo zauzima sto manje mesta na stolu, a da ima sve sto mi treba. A trafo moze i pored stola u neku kantu :)
Sve u svemu, ocekivao sam malo bolje, ali i sa ovim sam zadovoljan.
I definitivno ide u projekte bez dokumentacije, ko bi da pravi, ima semu za ideju, pa nek napravi svoju verziju.
Inace ideja je potekla sa nekog ruskog sajta, i ove seme:
схема С.JPG
(76.86 KiB) Downloaded 2 times

I ovaj AN
http://www.ti.com/lit/an/snva486a/snva486a.pdf
User avatar
pedja089
 
Posts: 7806
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A


Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby elektor » 16-11-2014, 23:27

Pedja, bez greške...
Ja bih na tvom mjestu još dodao prikaz napona i struje na displeju i za ostala napajanja, bez obzira što podešavanje ide samo sa serijskog porta. Pogotovo što već imaš LCD s četri reda.
P.S. Ne štedi na fluxu, SMD lemovi će izgledati puno pitomije.
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby pedja089 » 17-11-2014, 09:12

Nisam stedeo ni malo, nego mi nestalo, pa nisam uopste koristio :)
A bice sve na tom displeju, zato i jeste ostavljen seriski port, da mogu komunicirati sve ploce medjusobno. Jedino ne stizem to napraviti. Za sad je to jedina ploca koja je sastavljena.
A i trebao bi ga sto pre u kuriju spakovati, dok je ziv, jer samo cekam kad ce zavarnici ovde u krsu na stolu...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7806
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby elektor » 17-11-2014, 15:45

pedja089 wrote:Nisam stedeo ni malo, nego mi nestalo, pa nisam uopste koristio :)

Predpostavljao sam da vjerovatno u tom grmu leži zec...

Pločice su "domaće" proizvodnje, ili Kina? Koja firma i cijena, ako nije tajna?
Ovo za kutiju se potpuno slažem, ne bi bio prvi put da se sklop kratkospoji na stolu i izazove kaos.
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby pedja089 » 17-11-2014, 16:13

Braca kinezi radili.... Probao sam svasta domace ali nikako nisam zadovoljan. Gomila plocica kod vise njih imala kratke spojeve... I jos su navodno bile testirane i sve prosle testove...
A sa kinezima nikad takvih problema nije bilo... A moracu pogledati koji su kinezi u pitanju, nisam sad pri kompu...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7806
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby elektor » 17-11-2014, 19:19

Svašta...
I ja sam do sada posla imao samo s Kinezima zbog puno manje cijene, ali sam očekivao da domaće (skupe) firme imaju istu ili bolju kvalitetu i bolje testiranje.
Kod kineza sam samo jednom na jednoj pločici imao vod spojen na ground plane, iako su i oni tvrdili da imaju 100% E-test.
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Napajanje 0-15.2V, 0-1.02A

Postby pedja089 » 17-11-2014, 19:23

Ma kinezi su zakon, sa njima nikakvih vecih problema nije bilo...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7806
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija


Return to Gotovi projekti - bez dokumentacije

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

GOOGLE