Autoelektrika

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Dzenan7
Posts: 10
Joined: 04-03-2020, 15:52

Autoelektrika

Post by Dzenan7 »

Pozz momci, ako moze pomoc, bio bih zahvalan. Imam dva pitanja nadam se da necu puno zakomplikovati i da ce vam biti otprilike jasno sta pitam. Imam 2 vremenska releja koja su spojena na centralnu bravu od auta, tako da kada pritisnem otkljucavanje ili zakljucavanje aktivira se vremenski relej i pusta mi struju 15 sekunda (moze od 1 sekunde do 999) u svijetla ispod retrovozora i svijetla ispod sve 4 steke. Posto auto nema fabricki opciju za paljenje comming home-leaving home preko daljinskog otkljucavanja htjeo bih ovaj relej prebaciti i na kratka svijetla ili maglenke. Sada tu nastupa povratni napon kada upalim farove rucno, kada sjednem u auto. Strah me je da povratni napon ne pokvari ova 2 vremenska releja. Imam 2 diode IN540I koje bih stavio kao zastitu od povratnog napona. Da li je moguce te 2 diode staviti, da li ce se diode pregrijavati jer su halogena svijetla u pitanju, da li je moguce izvrsiti neku zastitu preko dva 5opinska releja koji su 12V 40a oznaka 87 87a 86 85 i 30... i drugo pitanje je kada se aktiviraju ova dva vremenska releja, svijetlo mi odmah krene svijetliti punom jacinom, htjeo bih to prepraviti da se prilikom paljenje dimabilno aktivira.
rigmo
Napredujem
Napredujem
Posts: 196
Joined: 02-10-2017, 21:17

Re: Autoelektrika

Post by rigmo »

nacrtaj shemu... da bi te svi razumojeli.
Emigrant
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1431
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: Autoelektrika

Post by Emigrant »

jedan timer ostavi kao Comming Home .... dovoljno je dodati jedan 4 pinski relej ( paralelno prekidaču za svetla ) kako bi ti svjetlela krata / dugačka - po želji , radila i cao CH . diode ti ne trebaju , jer faktički , kada upališ svetla ručno svetle , bez obzira što bi mogao i relej biti aktivam . nikakav povratni napon ne postoji .... odakle ti ta ideja ?
Post Reply