Kako smestati elemente u fiokicama?

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Kako smestati elemente u fiokicama?

Postby Prototype » 18-09-2020, 20:57

Bas za pocetnike, kako ne bi gubili elemente, a i zivce i obezbedili sebi da te stvari ne uticu puno na njihov rad.

U nedostatku fiokica, kao sto imaju radnje gde svaki element ima svoje mesto, jednu fiokicu, Ili mozda jedna fiokica moze da se podeli na vise manjih...

Problem mi je sto imam neke fiokice, dobre su ali ne znam kako da redjam elemente, a da budu brzo dostupni. Negde ne mogu da stavim otpornike, a da ih ne izguzvam. Ako zelim da npr tu neku vrednost uzmimo otpornik od 100 Ohm-a, A imaju snage 0.25/0.5/1//2/3/5/10W. Pored toga, uzimajuci u obzir toleranciju, opet bi trebalo imati jos fiokica.

Pored otpornika, naravno, tu su i kondenzatori, pa se i oni dele na elektrolite, keramicke, tantal, blokove. Zatim imamo regulatore pozitivne/negativne, ove i one. Tranzistore koji su PNP/NPN, a oni mogu biti i u razlicitim kucistima, razlicite snage, takodje. Diode, zener diode, LED diode...

Interesuje me dakle, kako da u nedostatku veceg broja fiokica mogu da se pakuju elementi, ali po nekim referentnim vrednostima. Npr: ja sam odvojio otpornike od 0.25W/0.5W/1W/2/W/3W, keramicki su mi takodje odvojeni po snazi, ali je uvek preturanje dok se ne nadje ona kesica otpornika koja mi treba. Kada kazem kesica, mislim na to, da ja kupujem uvek ili po deset ili dvadeset otpornika jedne vrednosti i oni pakuju u zip kesicu. Ovi pa koji imaju malo vise snage su dosta veci i to dodatno pravi zbrku.

Integralna kola nisam ni spomenuo. Za sada ih cuvam u kutijama nabockane na stiropore i njihovim originalnim kutijicama, koji su u istoj tohj vecoj kutiji.

Trenutno ima 10x4 fiokice od plastike koje mogu da se nizu i u visinu i u duzinu, a u njima moze da se napravi i 9 malih kockica, ili tri dugacke pregrade, dve, ili samo jedna. Postoje ustvari jos dosta kombinacija. Druga polica sa fiokicama je "MARS" metalna, crvene boje sa providnim, lepim plasticnim fiokicama, koje takodje imaju pregrade, a i razlicite velicine samih kucica. Kupovao sam u plastikarama i kod kineza i njihove neke police sa po pet fiokica, ali su siroke, nezgrapne i loseg kvaliteta. Mada vrse poso. Tu su mi keramicki, u istoj takvoj sam pokusao i elektrolite da razdvojim, ali ima i onih vecih, debljih elektrolita. Ovo sam onako napisao, ne bih da smaram slikanjem.

Bitno mi je da znam kako da se orjentisem, da po nekim referentim vrednostima, pakujem elemente. Ovako uvek kuburim trazeci neko pakovanje otpornika. Znam gde cu ih naci, ali mi se moja podela ne svidja!

Da li polovan ali ispravan element vratiti gde su novi ili opet jos i jos klasera...

Kako vi to radite!?

Dok ne dodjem do jos klasera, a planiram da kupujem, znacilo bi mi bilo kakvo uputstvo, savet...!

Hvala unapred...

P.S. Dok je klinac jeo onu hranu iz teglica, skupio sam svaku i dok nisam dosao do ovih klaser polica, koristio sam njih. One stajale u jednoj kutiji koja je bila dugacka, siroka ali niska, ko stvorena za njih.
User avatar
Prototype
 
Posts: 124
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Kako smestati elemente u fiokicama?


Re: Kako smestati elemente u fiokicama?

Postby tandrkalo » 19-09-2020, 08:01

Ja imam neke klasere, svaki klaser obeležen slovom, a svaka pregrada brojem...
U excelu imam spisak elemenata.
Piše koliko ima komada i u kojoj pregradici...
Tako da mi nije bitno baš u kom se klaseru nalazi jer po pregradici nađem...
Ali sam i stavio, integralci u jedan klaser, kondenzatori u drugi itd...
U excelu samo search i to je to, skinem broj koliko sam uzeo...
User avatar
tandrkalo
 
Posts: 328
Joined: 18-01-2013, 00:06
Location: Srbobran

Re: Kako smestati elemente u fiokicama?

Postby Prototype » 19-09-2020, 08:47

Ja sam hteo u HTML da pisem spisak. U Exel-u je lakse, dobro da si me podsetio! Hvala!

Nemam ja nesto puno elemenata, ali su svuda. Nesto pored, nesto ispod stola, nesto na stolu, a najvise me nervira kada moram za nesto da odem u drugu prostoriju jer ovde nemam mesta za sve. Mada magacin je dobrodosao uvek. :)
User avatar
Prototype
 
Posts: 124
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Kako smestati elemente u fiokicama?

Postby bob4 » 19-09-2020, 13:08

User avatar
bob4
 
Posts: 2556
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Kako smestati elemente u fiokicama?

Postby Prototype » 19-09-2020, 14:49

Bravo za pakle od cigareta! :)
User avatar
Prototype
 
Posts: 124
Joined: 12-10-2019, 16:49


Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

GOOGLE