Podizač Napona Step Up-Step Down Up Booster

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Podizač Napona Step Up-Step Down Up Booster

Postby DaniloR1 » 14-11-2019, 20:29

Za sve one koji slabo poznaju rad samih Podizača Napona pročitajte detaljno ceo tekst jer se u većini slučajeva dešava da se sprži podizač neadekvatnim rukovanjem jer svi misle da kada podižu Napon da će na izlazu zadržati ulaznu struju što je nemoguće jer se od struje pravi veći Napon.

Jedan primer šta bi se desilo kada bi podigli Napon i uspeli da zadržimo ulaznu struju na izlazu:
Ulaz: 4V 5A=20W a na izlazu podignemo na 220V 5A=1100W- iz ovog primera se vidi da je to nemoguće jer da je moguće onda bi uspeli sa jednom Litijumskom malom baterijom poterati jednu električnu grejalicu od 1100W. Wat nam takodje govori da je to nemoguće jer se Wat nemože podizati. Wat je merilo ukupnog Napona i Struje.
Pravi rezultat gore navedenog primera je ulaz: 4V x 5A=20W a izlaz nakon podizanja Napona 220V x 0.09A=20W, znači od uloženih 5A dobili smo na 220V samo 0.09A a u stvarnosti je ta izlazna struja još manja jer jedan deo struje odlazi na zagrevanje samog regulatora. Tako da bi u ovom primeru potrošac na 220V od samo pola Ampera ubio podizač koji je deklarisan na 5A jer bi podizač povukao na svome ulazu mnogo veću struju od njegovih deklarisanih 5A


A sad malo detaljnijeg sadržaja:


Step regulatori su Switch regulatori, nisu linearni i zato se ubedljivo manje greju od Linearnih.

Step Up: Podigni ulazni Napon-ovaj buster može samo podići ulazni Napon.
Step Down Up: Spusti ili podigni ulazni Napon-ovaj buster može i spustiti i podići Napon.
Step Down: Spusti Napon-ovaj regulator može samo spustiti ulazni Napon.

Svi regulatori Step Up-Step Down imaju i stabilizaciju izlaznog Napona tako da će izlaz držati stabilno bez obzira dali varira ulazni Napon- ovo se ne odnosi na PWM regulatore.

U daljem objašnjenju kao izvor energije koristiću Akumulator 12V 60Ah.
Amper je Struja, Voltaža je Napon, Akumulator 12V 60Ah nije 60 Ampera već 60 Amper časova a takav akumulator ima oko 500 Ampera! ! ! Ako ga opteretimo sa 60A on će moći 1 Sat da nam daje struju a ako ga punimo sa 60A napunićemo ga za 1 Sat, ako ga punimo sa 6A puniće se 10 Sati itd. . .

Kod podizača Napona njegova maksimalna Struja se računa na njegovom ulazu a ne na izlazu i to dobro upamtite, znači ako je podizač deklarisan na 4A onda taj podizač ne sme da povuče više od 4A na njegovom ulazu i to nema nikakve veze dali izvor napajanja ima mnogo više ampera od podizača. Podizač Napona može da se poveže i na akumulator od 900A jer podizač povlači onoliko Ampera kolko treba u odnosu na potrošač kojeg on napaja. Znači ako je podizač deklarisan na 4A to ne znači da ne smete da ga napajate sa Akumulatora koji ima na primer 900A. Imao akumulator ili neko drugo napajanje 4 ili 900A dodje mu na isto, bitno je da taj akumulator nema manje od 4A jer bi onda bio slabiji od podizača.

Podizač radi tako što on od Struje pravi veći Napon-od Amperaže pravi veću Voltažu.
Nemoguće je podići Napon a da Struja ostane ista, evo i par primera:


Buster na svom ulazu povlači iz (Akumulatora 12V 60Ah) struju od 4A ako na izlazu diže Napon na 24V a potrošač je 24V 2A. Znači duplo smo podigli Napon i Struja se duplo smanjila. Ako sa 12V podignemo na 48V buster će na tih 48V dati maksimalno 1A i ako mu na izlazu stavimo potrošač od 48V 1A buster će na ulazu povući 4A jer smo 4 puta podigli ulazni Napon i automatski se i Struja to jest Amperaža smanjila 4 puta.

Par primera koliko će buster od 4A moći davati Struje/Ampera na svom izlazu a koliko će povlačiti Struje/Ampera na ulazu ako ga MAX opteretimo:

Ulaz: 12V 4A / izlaz: 24V 2A
Ulaz: 12V 4A / izlaz: 36V 1.3A
Ulaz: 12V 4A / izlaz: 48V 1A
Ulaz: 12V 4A / izlaz: 60V 0.8A


Ovo u stvarnosti nije baš tako i gubitak Amperaže je dosta veći jer Buster mora uzeti i jedan deo Struje za svoj rad dok vrši konverziju Napona i gubitak zavisi od kvaliteta Butera. Buster koji se puno greje guta više Struje za svoj rad jer mnogo prosipa energiju na toplotu, tako da ako sa 12V podignemo na 24V usled duplog podignutog napona nećemo izgubiti tačno duplo Struje nego i nekih na primer dodatnih 20% - taj procenat zavisi od kvaliteta Bustera a kod nekih taj gubitak može biti veoma mali i svega nekoliko procenata kao na primer kod LTC Bustera koji veoma malo Struje uzimaju za svoj rad pa se samim time i veoma malo greju.

Ako vam ovo sve ovo idalje nije jasno uzmimo za primer bicikli sa 18 brzina, u prvoj brzini idemo sporo ali imamo svoju veliku snagu, kako menjamo u veći stepen prenosa to jest prebacujemo u veću brzinu gubimo Snagu ali dobijamo veću brzinu bicikla. Kada prebacimo u najveći stepen prenosa u 18-tu brzinu dobijamo na točku veoma malu snagu ali mnogo veću brzinu. U 18-tom stepenu prenosa nećete moći biciklom ići ni na malu uzbrdicu dok ćete u prvom stepenu prenosa ladno voziti i na veoma velikim uzbrdicama.

12V X 4A = 48W
24V X 2A = 48W
36V X 1.3A = 48W
48V X 1A = 48W
60V X 0.8A = 48W


Wat je jedinica koja jasno govori potrošnju samog potrošača ili maksimalnu snagu Bustera a evo i jednog primera:

Sijalica od 12V 2A je 24 Wata a sijalica od 24V 1A je isto 24 Wata i troše potpuno isto energije jer 12V x 2A= 24W i 24V x 1A = 24W

Ako koristimo Step Down Up 4A koji može spustiti i podići Napon onda prilikom spuštanja Napona dobićemo na izlazu svih 4A na koliko je deklarisana MAX snaga bustera jer prilikom spuštanja ide sve obrnuto i tog momenta će buster na svom ulazu povlačiti manje Struje nego što će dati na svom izlazu i to važi za sve Step module koji spuštaju Napon. Kod spuštanja Napona MAX opterećenje se gleda na izlazu a ne na ulazu jer pri spuštanju Napona izlaz je više opterećen tako da tad dobijamo na izlazu punu snagu.

Najbolji primer spuštanje Napona su Trafoi koji na ulazu imaju tanke a na izlazu mnogo deblje žice. Primer: Trafo 220V 1A koji spušta Napon na 12V može dati na izlazu: 18A jer je Napon spušten oko 18 puta i zato je Struja povećana 18 puta. I ovde u stvarnosti nije baš tačno toliko jer opet moramo oduzeti odredjeni procenat za rad samog Trafoa i njegovo zagrevanje tako da nećemo imati tih 18A već nekih odprilike 16A.

Ako sam nešto izostavio vi dopišite a ako ima nekih nejasnoća slobodno pitajte. :wink:
User avatar
DaniloR1
 
Posts: 23
Joined: 14-11-2019, 18:19

Re: Podizač Napona Step Up-Step Down Up Booster


Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE

cron