Elektromotor (radni kondenzator)

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 16-10-2018, 20:17

Hvala LAF-e ali ponovo mi nije jasno zasto se ovaj motor ne moze vezati u trougao preko kondenzatora na monofazni napon kao 90% ostalih elektromotora. Sa ovakvim vezivanjem se prvi put susrecem. Konstrukcija motora je drugacija sigurno, zbog duplog kalema na svakoj fazi ili?
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 246
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Re: Elektromotor (radni kondenzator)


Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 16-10-2018, 22:33

plocica kaze da motor moze raditi u trokutu.-
pOz
Attachments
natpisna pločica.jpg
natpisna pločica.jpg (35.02 KiB) Viewed 321 times
LAF
 
Posts: 1149
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Amir_H » 17-10-2018, 06:30

Možeš spojiti ovaj motor u trokut (trougao) i ako ga spojiš u trokut imaćeš malo veću snagu nego sa zvijezodm - možeš ako hoćeš i eksperimentisati tj provjeri je li veća snaga sa spojem u trokut ili sa spojem zvijezda. Shemu imaš ...

Za spoj u trokut prvo stavi "mostove" U1-W2, V1-U2 i W1-V2, a zatim spoji fazu na U1 i nulu spoji na W1.
Jedan kraj kondenzatora spojiš na V1, a drugi kraj spajaš na fazu ili nulu ovisno o smjeru koji hoćeš.

Za spoj u zvijezdu "mostovi" se stavljaju između W2-U2 i U2-V2, a fazu spojiš na opet na U1 i nulu na W1. Jedan kraj kondenzatora spojiš na V1, a drugi kraj spajaš na fazu ili nulu ovisno o smjeru koji hoćeš.
Amir_H
 
Posts: 484
Joined: 23-02-2010, 08:12
Location: Zenica, BiH

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby WhiteHead » 17-10-2018, 06:31

Resistor_01 wrote:Hvala LAF-e ali ponovo mi nije jasno zasto se ovaj motor ne moze vezati u trougao preko kondenzatora na monofazni napon kao 90% ostalih elektromotora. Sa ovakvim vezivanjem se prvi put susrecem. Konstrukcija motora je drugacija sigurno, zbog duplog kalema na svakoj fazi ili?

kako ne može ?
Pa lijepo ti je na šemi prikazano da je tako vezano, samo je izostavljen treći namotaj.
@LAF-e svaki ovakav motor može ići u trokut ali s linijskim naponom od 230V.

Edit: Amir me pretekao s odgovorom....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1536
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 17-10-2018, 12:11

@Sjedi, kako ga "šabani" na monofazni, niti jedan namotaj nece imati napon veci od 230V.
Kao trofazni moze raditi samo u Y oli zvijezdu.-
pOz
LAF
 
Posts: 1149
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby WhiteHead » 17-10-2018, 12:30

Svakako Laf-e.
Mislio sam da kao i trofazni može ići u trokut, ali s linijskim (međufaznim) naponom od 230V.
Česta je potreba za tim pri priključivanju na neke frekventne regulatore koji na izlazu imaju 3 x 230 V.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1536
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Amir_H » 19-10-2018, 06:23

Ako je elektromotor konstruisan za međufazni napon 400 V ili 380 V po starom on se ne smije spojiti na međufazni napon viši od 400 V, a SMIJE SE spojiti na niži napon, ali će dakako tada imati manju snagu ...

Dakle može se ovaj motor spojiti u trokut pa spojiti na jednofaznu mrežu sa kondenzatorom i tada će njegog "međufazni napon" biti 230 V. Tu su u funkciji dvije faze - jedna direktno sa mreže, a druga preko kondezatora. Poneko uzme prigušnicu pa pomoću nje formira i treću fazu - kao prigušnica može poslužiti primarni namotaj nekog jačeg mrežnog transformatora. Ova prigušnica neće mnogo pomoći, ali se dobije baerem 50 W to je korisno ...
Amir_H
 
Posts: 484
Joined: 23-02-2010, 08:12
Location: Zenica, BiH

Previous

Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE