Elektromotor (radni kondenzator)

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 17:23

Imam elektromotor 1.1KW trofazni i hocu da ga prespojim u trougao na monofazni napon 230V preko radnog kondenzatora. Sema prespajanja mi je jasna samo problem je u kapacitetu radnog kondenzatora. Koliko ja znam 8uF ide na 100W tako da ce na 1.1KW ici 88uF radni kondenzator. Najbolje bi bilo uzeti radni kondenzator od 90uF ali ga ne mogu naci a isto tako i od 85uF ne mogu naci.
Pitanje je da li bi elektromotor radio normalno sa radnim kondenzatorom kapaciteta 80uF?
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)


Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby pedja089 » 11-10-2018, 18:27

Uzmi 10uF i 80uF u paralelu.
Mada 10% mislim da neigra nikakvu ulogu.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7445
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 18:34

Tako sam i ja mislio samo problem je sto ne moze stati, moracu nesto smisliti. I jos samo jedno pitanje sto se tice razlike izmedju startnog i radnog kondenzatora. Znam da startni kondenzator ima uvijek veci kapacitet. A da li postoji neka razlika u konstrukciji kondenzatora tj mogu li od 80uF startni koristiti kao radi? Ja koliko znam radni se moze koristiti kao startni a obrnuto ne moze...
Last edited by Resistor_01 on 11-10-2018, 18:39, edited 1 time in total.
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby pedja089 » 11-10-2018, 18:37

E to ne bih znao. Teoretski kondezator je kondezator, ali pitanje za koliko je vremena predvidjen da radi pri nazivnoj struji. Koliko je kinez stanji aluminijum unutra... PA mozda zato ima razlike. A mozda samo lupam gluposti...
EDIT:
http://www.elitesecurity.org/t411993-0#2717113
User avatar
pedja089
 
Posts: 7445
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 18:41

E i ja sam mislio tako nekako ali evo upravo sam skontao da startni kondenzatori su predvidjeni da rade na kratko vrijeme tj. dok se motor pokrene. Radni moze da posluzi kao startni a obrnuto ne moze. Radni su uvijek crne boje a startni bijele boje...
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 19:07

Ali u svakom slucaju hvala Pedja na pomoci :D
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 11-10-2018, 19:16

Malo si pomijesao boje-pogledaj na kompresoru frizidera ili zamrzivaca-ima startni kondenzator-obicno
crne boje.
Neces se usreciti-motor se moze pogoniti ali iskoristivost je samo jedna trecina nazivne snage, jer se fakticki napaja samo jedan namotaj-jedna faza.-

pOz
LAF
 
Posts: 1155
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 20:35

Moja greska, zamjeno sam boje startni su crne boje a radni bijele boje to je u 90% slucajeva.
A sto se tice snage znam da cu imati gubitke mada ne znam koliko si me razumio ja sam govorio o radnom kondenzatoru a ne startnom.
Motor ce imati 1/3 snage kada se kondenzator poveze kao startni (onih 10-ak sekundi dok se motor zaleti) pa se onda iskljuci. Tada ce raditi samo jedna faza koja stvara samo 1/3 radne snage.
Motor ce imati 2/3 snage kada se kondenzator koristi kao radni (non-stop je ukljucen) sto je kod mene slucaj tada se gubi 1/3 radne snage se tj. 2/3 radne snage ostaje. Neka me neko ispravi ako grijesim, ja mislim da je ovako :D

Kada smo vec kod te snage, elektromotor mi treba za masinu za mljevenje voca i tu mislim da ce 730W biti i vise nego dovoljno. Neki tu uzimaju motor od ves masine pa koriste namotaj za centirifugu ali to sve komplikuje situaciju zbog broja obrataja centrifuge. Ovaj elektromotor sto imam naso sam nov a i cijena koju sam dao za njega je bagatela...
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 11-10-2018, 21:00

Procitaj ovaj post sa jednog drugog foruma, obrati paznju na zanimanje covjeka koji pise.-
https://www.elitesecurity.org/t486097-0#3605380
pOz
LAF
 
Posts: 1155
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 11-10-2018, 21:16

Jeste ali zato je maksimalna snaga elektromotora koji se prespaja sa trofazne na monofaznu 1-1.1KW. Motor od 1.5 KW se ne prespaja a tek 2.2 KW ili jaci da ne pricam o tome. Ja cu ovo svoju masinu samo ponekad koristiti tako da ce me ovo sluziti dugo vremena sigurno. Voce se melje par dana u godini :D Pricekacemo jos da cujemo koje misljenje...
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Re: Elektromotor (radni kondenzator)


Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Amir_H » 12-10-2018, 06:11

Koja konstrukcija mašine za voće je?

Je li to mašina napravljena od strarog bojlera kod koje je vratilo (osovina) vertikalna tj motor je gore na vrhu mašine, a noževi se vrte dolje na dnu? Ja imam takvu mašinu i pogonjena je starim motorom od veš mašine - radi fantastično.

Ako je tako može se uzeti stari predratni motor veš mašine koji ima oko 800 W - nove mašine imaju motore manje snage i ne mogu se koristiti.

Ako ćeš koristiti motor trofazni sa kondenzatorom stavi bilo koji kondenzator i koristi ga kao "radni" - ne mora biti tačno 70 uF po kilovatu jer je to sve približno - moraš malo i eksperimentisati ... Najagore što ti se može desiti jeste da ti probije kondenzator,a to ti nebi trebao biti problem ...

Bitna ti je i mehanika - jako je važno da motor bude dobro centriran (u saosnosti) jer inače dolazi do opterećenja motora koje nije uzrokovano mljevenjem voća ...
Amir_H
 
Posts: 485
Joined: 23-02-2010, 08:12
Location: Zenica, BiH

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 12-10-2018, 08:51

Ne, nije takva konstrukcija. Ne mogu da nadjem kondenzator od 90uF najvjerovatnije ce ici kondenzator od 80uF i vidjecu kako se ponasa ako bude slab fazni pomak dodacu jos 10uF u paralelu mada ja mislim da ce moci 80uF.
Kada smo vec kod tih elektoromotora pa da vam kazem. Monofazni elektromotor od 1.1KW je veoma tesko naci polovan a nov je 380KM od 1.1KW dok se mogu naci polovni monofazni od 2.2KW za 200KM-250KM. Trofaznih polovnih ima moze se naci. Uglavnom ti polovni elektromotori su sve oni stari kod vecine sa boja ogulila, neki su viklovani , sve je to staro itd... Ja sam isao na to da kupim nov elektromotor. Ovaj moj je nov a cijena koju sam dao za njega je stvarno bagatela tako da mi stvarno nije padalo na pamet da dajem 250KM za polovan monofazni od 2.2KW a 1.1KW nema sanse da nadjem...
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 12-10-2018, 10:12

Kada smo vec kod elektromotora da ne otvaram novu temu imam dva pitanja.
Za sta sluze ove dvije crne dodatne zice na ovoj slici? Sto ranije nisam vidjao.
Da li mogu koristii CBB60 bijeli kondenzator? Mislim da se koristi kao radni a naravno moze i kao startni..
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 12-10-2018, 12:49

Koliko vidim , motor je povezan u Y iliti zvijezdu, a obje zice koje vise su izvedene sa zvjezdista-nulte tacke.
Kondenzator koji si predlozi bi trebalo da je pravi-450V AC.-
pOz
LAF
 
Posts: 1155
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 12-10-2018, 13:24

Otpor na crnim tankim zicama je oko 100 ohma ali ponovo mi nije jasno sta trebam uraditi sa njima. Spojiti ili sta vec?
Za ovaj kondenzator me zbunjuje sto pise ovde na olx-u da je pobudni ili startni a na ebay pise run start (znaci startni i radni) model je isti CBB60 450V AC 80uF tj. radni a moze se koristiti kao startni.
Ako bude trebalo jos nekih slika samo recite postavicu...
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Amir_H » 15-10-2018, 06:13

Ovo što veliš "Otpor na crnim tankim zicama je oko 100 ohma" znači da ja najvjerovatnije u motor ugrađen senzor temperature Pt100 ...
Amir_H
 
Posts: 485
Joined: 23-02-2010, 08:12
Location: Zenica, BiH

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 15-10-2018, 17:58

Moguce je ipak je ovo motor novije generacije za razliku od onih KONCAR I SEVER koji uopste nemaju te dvije zice tj. taj senzor za temparaturu :D
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 15-10-2018, 19:26

Uslikaj i postavi sliku natpisne plocice na motoru. Tamo bi trebalo sve da pise.-
pOz
LAF
 
Posts: 1155
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby Resistor_01 » 16-10-2018, 16:27

Konacno stigli kondenzatori 2x50uF 450V. LAF-e gledajuci onaj tvoj prethodni link sa ES forum-a onaj lik je uzimo 10uF na 100W pa sam i ja uzeo malo jaci kondenzator jer naravno nisam mogo naci kondenzator od 90uF.
E sada koliko sam ja skontao moj motor se ne moze prespojiti na trougao monofazno nego samo ovako a naptis sa motora je ovo. Prema ovoj njihovoj semi jedan namotaj se ne koristi nikako nego samo jedna faza i druga faza koja je dobijena preko kondenzatora. U cemu je razlika izmedju ove dvije seme? Ovi stariji KONCAR i SEVER se prespajaju u trougao monofazno kao na prvoj slici uopse nemam pojma sto se ovaj moj ne moze tako prespojiti :(
User avatar
Resistor_01
 
Posts: 261
Joined: 24-06-2012, 21:53

Re: Elektromotor (radni kondenzator)

Postby LAF » 16-10-2018, 19:58

Vidis da je sve napisano i nacrtano!
Kod nas je nazivni napon 230V AC prema nuli a medjufazni 400V AC. Kod vezivanja u trokut iliti delta,
na namotajima je medjufazni napon ili 400V AC, uz dozvoljenu toleranciju, ako si uz samu trafostanicu
moze biti i 460V AC.
Tebi je na raspolaganju monofazna mreza i samo po crtezima sa poklopca, lijeva strana.
Jedan namotaj vezes direktno izmedju faze i nule, a u drugi namotaj serijski ubacis kondenzator.
Treci namotaj "visi" nevezan. U slucaju potrebnog drugog smjera obrtanja, samo onaj namotaj koji je nevezan
vezes serijski sa kondenzatorom.-
Vidis da motor vezan u trokut ima i visu nazivnu snagu jer je na namotajima medjufazni napon.-
pOz
LAF
 
Posts: 1155
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Next

Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: Kukinjos and 4 guests

GOOGLE