lab napajanje pitanje

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 21-10-2014, 14:27

zelim da napravim ovo http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
pa imam nekoliko pitanja:
1 cemu sluzi taj potenciometar 100k na ploci? (sta se tu podesava).
2 cemu sluzi ova crvena led dioda?
3 u slucaju kratkok spoja na izlazu sta se desava? (ce crkne nesto ili ne).


https://www.youtube.com/watch?v=ISiEwfRBKGo
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: lab napajanje pitanje


Re: lab napajanje pitanje

Postby LAF » 21-10-2014, 15:34

D12 svijetli kad struja dostigne limit postavljen potenciometrom P2.-
Nece nista crkne.-

Za trimer 100kOma, skini DS od kola TL081, tamo ima objasnjeno.-

pOz
LAF
 
Posts: 1177
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 22-10-2014, 20:56

a sta treba da se menja u ovoj semi i jos dodati da bi dobio naprimer dupLo 6A?
http://www.electronics-lab.com/projects ... /schem.gif
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: lab napajanje pitanje

Postby LAF » 22-10-2014, 21:28

Q2 zamijeni darlington tranzistorom koji ima pojacanje preko 1000 i kolektorsku struju bar 4A.
Najmanje 4 serijska tranzistora, pozeljno vise da svaki nije opterecen sa vise od 1A struje i
oooogrooooman hladnjak. Tu ce biti toplote za kafu skuhati.-

pOz
LAF
 
Posts: 1177
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 23-10-2014, 09:14

a mogu da stavim dva 2n3055 paralelno in 2 od 0.47 5w i imacu snage 6A?
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 23-10-2014, 10:52

i grec jaci.
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: lab napajanje pitanje

Postby bob4 » 23-10-2014, 13:57

imacu snage 6A?

Nečeš imati snage 6A, već struje 6A :lol: I to pod uvjetom da je na tranzistorima mali pad napona (Uce); znači pri vrhu naponskih vrijednosti ulaznog ispeglanog napona. ZAŠTO ? :shock: Zato što je P (snaga disipacije ili topline na tranzistoru ) umnožak (pada napona na njemu ) Uce i Ic (struje kroz tranzistor). A nevjerujem da možeš 3055 baš ganjati na njegovih preko 100W ; i uz koju kilu hladnjaka :roll:
User avatar
bob4
 
Posts: 2497
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 23-10-2014, 14:51

a sa TIP35C ako stavim vise recimo 3? meni treba malo vise od 3A do 5/6A kako da izvedem ovo na ovoj semi? celi net sam pretrazio i nisam nista naso da bude prepravljena ova sema na vecu struju od 3A. :cry:
Pronaso sam ovu rusku stranicu vezana sve za ovaj projekat:
http://www.tehnari.ru/f170/t90229/

https://www.youtube.com/watch?v=P7BjA3gwWRs
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: lab napajanje pitanje

Postby bob4 » 23-10-2014, 19:48

Evo , vidi princip: sa povečanjem paralelnog broja 3055 dobijaš veču struju. Adekvatno i veća površina hlađenja :lol:
http://electronics-diy.com/30v-10a-vari ... supply.php
User avatar
bob4
 
Posts: 2497
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela1988 » 25-10-2014, 15:57

nabavljeno trafo i kutija

http://desimir.wen.ru/java/trafo1.jpg
http://desimir.wen.ru/java/trafo2.jpg
http://desimir.wen.ru/java/trafo3.jpg

trafo bio 12v pa sam ga motao jos na 27v od debljine zice koje je mislim da je min 10A tezina mu je 4kg.
dela1988
 
Posts: 24
Joined: 02-07-2013, 06:04

Re: Re: lab napajanje pitanje


Re: lab napajanje pitanje

Postby dela88 » 18-12-2014, 21:38

konacno zavrsen jedan moj projekat :)

izlazne tranzistore sam stavio 4x TIP35 mogu da teram do negde 6A a trebalo bi vise ali izgleda je problem do hladnjaka mali je? Da probam da stavim jos 2 tranzistora da budu 6. 10A bi mi bilo dovolno.
evo nekoliko slika i snimka:
http://desimir.wen.ru/power/1.jpg
http://desimir.wen.ru/power/2.jpg
http://desimir.wen.ru/power/3.jpg
http://desimir.wen.ru/power/4.jpg
http://desimir.wen.ru/power/5.jpg
http://desimir.wen.ru/power/6.jpg
http://desimir.wen.ru/power/7.jpg
http://desimir.wen.ru/power/8.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=16Doy7xmwoY

imam problem sa voltmetar sad sam ga vezo direkno na izlazu i meri najmanje do 3,4v posle se gasi.
voltmatar ima 3 zice crvena crna i zuta crna i crvena je napajanje a zuta meri sa plus polom. e sad imam problem kako da ovo napravim da meri na ovaj ispravljac? a na ovaj ispravljac plus pol je stalni. evo seme ispravljaca

http://bas.elitesecurity.org/psu30V-5A-raspored.gif
http://bas.elitesecurity.org/psu30-5.gif
dela88
 
Posts: 108
Joined: 25-01-2014, 18:45

Re: lab napajanje pitanje

Postby pedja089 » 18-12-2014, 22:00

Moras imati galvanski odvojen izvor za njega. Npr baterija 9V.
- te baterije i - voltmetra vezes na - izlaz tvog napajanja.
+ baterije vezes na napajanje voltmetra, crvena zica.
Na + izlaz tvog napajanja vezes zutu zicu.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7521
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela88 » 18-12-2014, 22:13

jaooooooooo ti si moj spas :D :D :D :D :D
hvala do neba i nazad radi :D
dela88
 
Posts: 108
Joined: 25-01-2014, 18:45

Re: lab napajanje pitanje

Postby pedja089 » 18-12-2014, 22:21

Nema na cemu :wink:
User avatar
pedja089
 
Posts: 7521
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: lab napajanje pitanje

Postby theViTALiTY » 18-12-2014, 23:09

Svaka cast bas je fino odradjeno.

I ja trenutno sam u fazi sakupljanja dijelova za isti ovaj ispravljac, cekam da mi stignu 2N3055 tranzistori i imam poteskoca sa pronalaskom trafoa.

Nego imam par pitanja, posto si ti dosta modifikovao ovo pa me zanima sledece:

- Crvena ledica iznad glavnog prekidaca, je li indikacija da je uredjaj ukljucen ili je to ledica za strujno ogranicenje?

- http://desimir.wen.ru/power/2.jpg , da li su ovo na dnu napajanja za ampermetar/voltmetar ili sta?

- Za sta ti sluzi ovaj drugi grec? I je li grecu uopste potreban hladnjak u ovom ispravljacu, uzimajuci u obzir da ja necu ici preko 3A.

- Kakav je korak promjene napona, tj. je li previse osjetljivo, ili bi bilo dobro ubaciti jos jedan pot za fino podesavanje?


Ako mi jos sta padne na pamet pitacu, trenutno me ovo zanima samo. Pozz :)

I jos jedno offtopic pitanje.
Neki dan sam na 9GAG (barem mislim)-u vidio identican ovakav racunar odradjen tom stilu da je smjesten u stolu, pa da nisi mozda to bio ti ? :P
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela88 » 18-12-2014, 23:38

indikacija da je uredjaj ukljucen.
za trafo nadji neki 12v torusni trafo pa ga posle motaj zicom do odredjenog napona tako sam i ja uradio. :)
ovo sto je gore na trafo to je jedan napajanje za usb i sad sam vezo i voltmetar i ampermetar prkeo nega a drugi pored njega je za napajanje za (hladjenje ventilatori po zadi).
drugi grec mi je za drugi izlaz de pise 13,5v tamo imam fiksno, hteo sam da napravim preko seme ali nisam vise imao mesta da smestim jos jednu plocicu pa sam samo napravio taj izlaz preko grez elektrolit, aktiviranje sam uradio preko releja uzeo sam relej od auta 30A. uzmi neki 35A ILI 50A grec i samo ga usrafi negde na kutiji i radice poso. Promenjenje napona je solidno ako imas ili ti se da neih desetak eura mozes uzeti viseobrtni potenciometar za max preciznost ja bi uzeo ali ti imaju dugacak dupe :D pa mi udara u trafo :D

nego dok sam povezo sad voltmetar i ampermetar nesto mi se sjebo ampermetar ne meri vise tacno umesto 5A pokaze mi 3A neznam sta se moglo desiti? zar moze da se osteti i da pokaze manje nego sto treba?
napajanje je dobro na multimetru pokaze 5A kada prekljucim halogenku od kola 55w.
sto se tice stola nesecam se da sam ga negde reklamiro :D evo fotka

http://desimir.wen.ru/w/20131211_153427.jpg
dela88
 
Posts: 108
Joined: 25-01-2014, 18:45

Re: lab napajanje pitanje

Postby theViTALiTY » 18-12-2014, 23:59

Ma moguce je i da je otisao, ipak je to kinez. A da trafo namotavam to se ne usudim, jos toliko nemam iskustva da bih radio nesto takvo.

Gdje si uzeo kutiju? Negdje lokalno ili si narucio preko eBay-a ili sl?
I ova crvena dioda, u kakvom si je ovo podnozju montirao na kutiju?
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela88 » 19-12-2014, 00:16

kutiju sam naso na pijacu u becu kad sam bio za 1e novu :D
ta si diodu sam stavio na izlazu sluzi za zastitu ako nekad prikljucis da punis akumulator i pri tome slucajno pogresis plus minus.
sad radim na jos jedno napajanje ali duplo manje ce bude, koristim kutiju od napajanje. to bi i ti mogo da koristis ako nemas kutiju. prikacicu par slika sutra od te druge.
nemam sad volje da je otvorim ponovo da vidim sta se desava sa ampermetar.ostavicu za sutra.
odo zzzzz
dela88
 
Posts: 108
Joined: 25-01-2014, 18:45

Re: lab napajanje pitanje

Postby dela88 » 19-12-2014, 08:29

sad sam rasklapo napajanje opet i dodo sam napajanje ampermetrom sa posebnog napajanja 12v i meri ako treba nesto se tu desava nece da meri dobro kad je povezan na isto napajanje odakle je i voltmatar se napaja.
ovaj problem je resen.

nego imam jos jedno pitanje za pedja089 kao sam sad vezo voltmetra kako si mi reko i sad kad bih moto trafo na 40v DC a napajanje voltmetra ide do 30v a zuta zica meri do 100v da li bi merio do 40v ili bi se nesto desilo?
dela88
 
Posts: 108
Joined: 25-01-2014, 18:45

Re: lab napajanje pitanje

Postby theViTALiTY » 19-12-2014, 10:05

Imam i ja jedno pitanje za pedju:

Ja sam krenuo ispravljac da radim po ovoj shemi
http://kesatnet.me/mne/wp-content/uploa ... ematic.pdf

Njihov ispravljac je radjen po izvornoj semi ovog http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html, medjutim oni su zamenili tranzistor 2N2219 sa BD139, i stavili neke otpornike po 1W dok su na originalnoj shemi ti otpornici 1/4W.

Posto ja te otpornike od 1W ne mogu nabaviti tako lako, je li neophodno bas da njih stavim ili moze i 1/4W??
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Next

Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

GOOGLE