Razvijanje štampane ploce

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Razvijanje štampane ploce

Postby Don » 15-02-2014, 22:37

Da li bi bilo neželjenih spojeva ukoliko bi izradio ovakvu stampanu plocu:

http://imgur.com/FI2IVW3
User avatar
Don
 
Posts: 72
Joined: 22-12-2013, 11:36
Location: Sarajevo

Re: Razvijanje štampane ploce


Re: Razvijanje štampane ploce

Postby arcom » 16-02-2014, 06:49

A zasto bi ih bilo?
Ovo se foto-postupkom odraduje rutinski. Toner transfer nisam previse koristio, ali rekao bih da i s njim moze bez problema.
User avatar
arcom
 
Posts: 447
Joined: 05-03-2010, 20:47
Location: Rijeka

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby Emigrant » 16-02-2014, 09:08

da,može , ali ne kao što je ona na slici . trebaš samo vodove a ne i raspored elemenata . ovo što ti imaš je montažni nacrt .
Emigrant
 
Posts: 1414
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby elektor » 16-02-2014, 10:12

Naravno, da ne bi bilo zabune, riječ je o dvostranoj pločici.
Znači da će ti vodovi biti s obe strane pločice (crveni gore, plavi dole), pinove koji su spojeni na gornju stranu morati ćeš morati obostrano lemiti, a kroz via-e staviti komadić žice i također obostrano zalemiti.
Znači može se napraviti PCB i polemiti, ali je već poprilična gnjavaža i tvornička pločica s metaliziranim rupama je svakako bolja (lakša) opcija.
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby Don » 16-02-2014, 18:38

Ovu sam semu nasao na netu...Postoji li mogucnost da maknem ove elemente, da mi ostanu samo ovi vodovi i rupice??

Ima i fajl za Eagle.. (nisam nikada radio sa eagle pa ne znam nista u njemu)
User avatar
Don
 
Posts: 72
Joined: 22-12-2013, 11:36
Location: Sarajevo

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby Emigrant » 16-02-2014, 21:47

ako imaš EAGLE ( ili netko od tvojih prijatelja ) onda bez problema . drugačije nema šanse , pošto je radjeno u eagle -u .
Emigrant
 
Posts: 1414
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby Don » 16-02-2014, 22:08

S obzirom da nisam radio u Eagleu je l' moze neki mali TuT kako da obrisem komponente!?
User avatar
Don
 
Posts: 72
Joined: 22-12-2013, 11:36
Location: Sarajevo

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby satsat » 16-02-2014, 22:29

Odeš u layere i isključiš sve boje osim plave i crvene
satsat
 
Posts: 204
Joined: 30-09-2012, 14:01

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby garfild » 16-02-2014, 23:33

Uradio sam mali tutorijal u vezi ovoj pitanja.
Attachments
Eagle Upatstvo.zip
(194.47 KiB) Downloaded 233 times
garfild
 
Posts: 9
Joined: 21-06-2009, 03:38
Location: Bitola, Makedonija

Re: Razvijanje štampane ploce

Postby Don » 18-02-2014, 18:16

garfild wrote:Uradio sam mali tutorijal u vezi ovoj pitanja.


Hvala mnogo mi je pomoglo isprintao sam... Jos samo da uradim tu plocu..
User avatar
Don
 
Posts: 72
Joined: 22-12-2013, 11:36
Location: Sarajevo

Re: Re: Razvijanje štampane ploce



Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE