Spajanje: solarni kolektor-baterija-potrošač?

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
provincijalac

Spajanje: solarni kolektor-baterija-potrošač?

Post by provincijalac »

Mogu li spojiti solarni kolektor sa regulatorom, regulator sa baterijom, a bateriju sa pumpom na priloženim fotografijama i da sve to radi bez problema? Solarne ploče bi preko regulatora punile bateriju, a baterija bi pogonila pumpu. Na fotografijama su podaci o snazi i još nekim veličinama ovih uređaja. Nisam stručnjak, i ne znam koliko bi svaka od ovih komponenti trebala imati vrijednosti u voltima, watima amperima da sve to optimalno radi. Ako se fotografije ne budu vidjele, solarne ploče su površine 66x40cm, regulator 100A, baterija 12v 2000mAh, pumpa 85w. Molim savjet, trebam li na nešto posebno paziti kad budem ovo montirao, i trebaju li neke od ovih komponenti biti jače ili slabije vrijednosti da bi ovo funkcionalno radilo?
Image
Image
Image
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Spajanje: solarni kolektor-baterija-potrošač?

Post by WhiteHead »

Moraš pronaći neku bateriju na 12V i najmanje 7Ah da bi ti pumpa mogla u kontinuitetu raditi oko 1 sat bez dopunjavanja.
Regulator je na 12/24, pumpa na 12V, paneli su kakvi jesu, međutim baterija ne može od 7,4V
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
provincijalac

Post by provincijalac »

Stavio sam pogrešnu sliku, baterija bi bila sigurno 12v! Potražit ću onu sa više od 7Ah. Još jedno pitanje, može li punjenje sa solara biti spojeno na bateriju u isto vrijeme dok pumpa radi? Također me zanima koliko vremena je potrebno da se takva baterija napuni ako solarne ploče proizvode cca 15w na sat?
basejjaka1

Post by basejjaka1 »

provincijalac wrote: 14-04-2026, 21:04 Stavio sam pogrešnu sliku, baterija bi bila sigurno 12v! Potražit ću onu sa više od 7Ah. Još jedno pitanje, može li punjenje sa solara biti spojeno na bateriju u isto vrijeme dok pumpa radi? Također me zanima koliko vremena je potrebno da se takva baterija napuni ako solarne ploče proizvode cca 15w na sat?
Možeš slobodno ostaviti sve spojeno, regulator će odraditi svoj posao i usmjeravati struju gdje treba, tako da rad pumpe ne smeta punjenju. Što se tiče vremena punjenja, sa panelom od 15W će ti trebati dosta vremena – u idealnim uslovima barem 7-8 sati direktnog sunca da napuniš praznu bateriju od 7Ah. Uzmi u obzir da pumpa od 85W troši mnogo više nego što panel proizvodi, pa će se baterija ipak prazniti dok pumpa radi, samo nešto sporije.
Post Reply