Eagle precnik prstenova???

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 23-02-2015, 22:48

Pozdrav,

Vec duze vrijeme vodim borbu sa ovim EAGLE-om i njegovim glupim bibliotekama. Naime imam problem kod nekih pakovanja kao sto su otpornici i sl. Kada se dodje na projekciju stampe, bakarni prstenovi budu premali.

Evo primjer:

http://prntscr.com/6902a9

To su samo neki od dijelova kao sto su otpornici i tranzistori.

Znam da tu velicinu mogu povecat sa restring opcijom DRC-a, ali to povecava sve padove i onda negdje dolazi do kratkih spojeva. Kako napraviti da to izgleda iole normalno, kao sto su naprimjer svi prstenovi kod ove plocice:
http://kesatnet.me/mne/wp-content/uploa ... pcb_02.pdf

Svaki element ima fin krug prstena oko rupe za busiti, a ne kao kod mene, gdje se jedva nazire taj krug.
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby niho » 24-02-2015, 20:27

Možda postoji bolje rješenje ali ja to rješavam tako što poslažem viase preko tih padova. Njih možeš dimenzionisati kako želiš a na grid-u uključim finest da mi se ne buni što postavljam vias preko pada. Eto ako ne nađeš pametnije rješenje može i ovako. Pozz. Nijad.
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 24-02-2015, 21:15

Definitvno jedno od pametnijih i laksih rjesenja nego pojedinacno mjenjanje svakog pakovanja u bibliotekama.

Hvala ti!
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby niho » 25-02-2015, 09:18

Hehe davno su rekli "Ako hoćeš da se neki posao uradi na najlakši mogući način, samo ga daj ljenčugi i on će ga sigurno naći".
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby Kukinjos » 25-02-2015, 18:04

Otvori ploču (board), zatim Tools, DRC, pa na Resting, gdje su "Pads", povećaj Top, Inner i Botom sa 10mil-sa na recimo 15 ili 20 mil-sa.
Image
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 25-02-2015, 18:06

Vec sam napisao gore da ta opcija ne drzi vodu. To ce povecati sve padove, i onda dolazi do kratkih spojeva negdje.
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby Kukinjos » 25-02-2015, 18:17

Znam, ali zato kreni crtati ploču odmah s tim povećanim veličinama, pa nećeš doći u situaciju da ti se pojave greške i kratki spojevi.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 25-02-2015, 18:23

I ako odmah uradis restring, on ce povecati sve padove, istina, ali prvi problem gdje se nailazi jesu padovi od tranzistora, jer cim napravis povecanje odmah imas kratki imedju padova.

Sto znaci da element sa najmanji razmakom padova te ogranicava koliko mozes max. povecati padove sa restring opcijom.

A sa ovom opcijom od nihe, povecam sao one sto su mi potrebni :)
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby Kukinjos » 25-02-2015, 18:32

To mi je poznato, i ja sam radio to s via-ma, ali kad imaš gomilu padova, onda moraš svaki zalijepit, i nastaje shit, kad ideš premještat neki element, npr. 40-pinski IC, za njim moraš pomaknut opet svih 40 padova. Dakle sve ima svoje prednosti i mane :(
ili možda :)
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 25-02-2015, 18:42

Hvala bogu pa ljudi uvedose oni pametnu opciju Move Group :D
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby elektor » 25-02-2015, 21:21

Mislim da je izmjena padova u biblioteci najbolja opcija. Mjenjaš samo one komponente koje ti trenutno trebaju pa nema puno posla, a i nije da se baš koristi previše različitih kućišta (više manje se sve vrti oko istih komponenti). Ako to ne odgovara onda potpuni prelazak na SMD, pa nema muke :lol:
User avatar
elektor
 
Posts: 1588
Joined: 14-10-2008, 20:40
Location: Hrvatska, Rijeka

Re: Eagle precnik prstenova???

Postby theViTALiTY » 25-02-2015, 21:49

Nazalost moracu muku muciti sa TH komponentama, jer ovde nabaviti SMD je madjionicarski trik. Nikad nema na stanju....
Gde ti je masa pičko naizmjenična!

Isfrustrirani električar traži uzemljenje po razvodnoj kutiji.
theViTALiTY
 
Posts: 109
Joined: 08-11-2014, 14:03
Location: 78k


Return to Programi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

BLOG RAZMJENA