mega 2560 problem

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: stojke369, pedja089, trax, InTheStillOfTheNight

mega 2560 problem

Postby t0r3r0s » 13-11-2017, 11:36

Pozdrav.

Imam problem koji ne mogu da rijesim ne znam do čega je pa bih molio za pomoć.
Dizajnirao sam pločicu sa mega 2560 mcu. Procesor mogu programirat ucitam mu bootloader , ucitam program
medjutim ne izvršava čim ga programiram. Ostavim ga nekoliko minuta ponovo napojim počne da izvršava program ali ponovo naakon određenog vremena zakuje.
Da li je imao neko sličan problem ?
Napajanje 5 v ,Kristal 16mhz sa dva 22pF kondenzatora kao i otporom od 1M

Imam 5 6 pločica koje imaju isti problem .

Da li neko ima neki savjet ili nešto što bi moglo pomoc?
t0r3r0s
 
Posts: 47
Joined: 02-09-2014, 21:31

Re: mega 2560 problem


Re: mega 2560 problem

Postby trax » 13-11-2017, 13:01

A shema? Nacrt plocice? Probaj ovdje postaviti da vidimo.
User avatar
trax
 
Posts: 3318
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: mega 2560 problem

Postby t0r3r0s » 13-11-2017, 14:12

http://pokit.org/get/?821a34cd12d3e251a ... 5cfc5c.jpg

Na ovom linku se nalazi šena ukoliko se ne vidi dobro dajte mail ili nesta da proslijedim kompletan fajl
t0r3r0s
 
Posts: 47
Joined: 02-09-2014, 21:31

Re: mega 2560 problem

Postby trax » 13-11-2017, 14:30

1. Kakvo ti je napajanje? Izmjeri ovih 3.3V vidi da li je to OK. Sumnjivo mi djeluje ovaj LM2596. Ova dioda SK34 jel to zener ili schottky? Ako je regulator ADJ onda ne vidim cime mu stimas izlazni napon. https://www.eevblog.com/forum/projects/ ... 9050;image
2. Zamjeni kristal i ove kondenzatore 22pF
3. Ako bootloader radi onda je ATmega OK i nije do hardvera nego do tih programa koje mu ubacujes. Probaj napojiti plocicu i za 5min ucitati program. Ako uspije onda ATmega funkcionise odnosno nije problem u hardveru.
User avatar
trax
 
Posts: 3318
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: mega 2560 problem

Postby t0r3r0s » 13-11-2017, 15:37

Napajanje je ok znaci ovaj lm2596 je izvedba za 5v
Rekao sam gore da je napajanje 5v a ne 3.3 kao na šemi.
ovo je sotkijeva dioda sk34 .
Program koji ubacujem je najjednostavniji moguci blinkanje led diode na pin 52 kristal sam mijenjao
isto jedino jos da i kondenzatore probam ?
t0r3r0s
 
Posts: 47
Joined: 02-09-2014, 21:31

Re: mega 2560 problem

Postby trax » 13-11-2017, 16:02

Znaci LM2596 nije adjustable? Ako nije onda OK. Ako jeste, onda mu fale feedback otpornici sa kojim se on nastima na 5V na izlazu.

Ako je napajanje konacno OK, probaj skinuti taj 1M otpornik sa kristala a i te kondenzatore probaj zamjeniti. Mozda u tom programu mu odaberes neki drugi oscilator kojeg nemas na ploci, pa zato prestane da radi?
User avatar
trax
 
Posts: 3318
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA

Re: mega 2560 problem

Postby t0r3r0s » 13-11-2017, 16:23

Pokusao s mjenjanjem kondenzatora i kristal i skidanjem otpora sve isto bootloader mogu upload program mogu upload al se ne izvrsava
a radim u arduino okruzenju tesko da program moze uvjetovat odabir na njemu
t0r3r0s
 
Posts: 47
Joined: 02-09-2014, 21:31

Re: mega 2560 problem

Postby Maki » 14-11-2017, 19:29

Na shemi ne vidim da je dioda spojena. Kako si nju spojio? Možda dolazi do kakvog "strujnog" šoka kad pokuša upaliti diodu? Jel si probao na kojem drugom pinu? Možda da probaš preko serijskog porta poslati neki podatak sa arduina na pc? Samo da provjeriš jel to radi ok. Jel si siguran da Arduino IDE (ako ideš preko njega) javi dobru informaciju da je dobro upisao program? Kako si konfigurira fuse bitove? Koji je bootloader (odakle preuzet)?
Jel si probao odspojiti mikrokontroler (pločicu) od serijskog porta, možda preko pc-a dolazi kakav reset?
Maki
 
Posts: 755
Joined: 02-07-2012, 12:54


Return to Mikrokontroleri - AVR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE