Atmega8 pitanje

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: stojke369, pedja089, trax, InTheStillOfTheNight

Atmega8 pitanje

Postby Feko » 12-01-2013, 14:23

Radit ću Atmega8 V/A metar. Obzirom da sve što znam je upucati hex u mikrokontroler a i obzirom da je SMD varijanta Atmege8 ne bih ga htio zabunom zaključati :ohno:
Kako točno Fuse trebaju biti podešeni za Lfuse i Hfuse
iz ovog teksta:
"It is assumed here, that µC is new and works with its internal RC clock at 1MHz. If not, set appropriate fusebits to archive above mentioned conditions. In addition Brown-out detector should be turned on by enabling BODEN fuse. Recommended Brown-out Reset Threshold Voltage is 4V."
Koristim progisp za programiranje, u njemu direktno ukucavam ono..lfuse = 0xc1
hfuse = 0xd9
pa bih samo takvu informaciju i trebao :roll:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje


Re: Atmega8 pitanje

Postby Kukinjos » 12-01-2013, 14:38

lfuse=0x21
hfuse=0xD9
:wink:
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 12-01-2013, 14:42

hvala :D
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 15:07

:roll: probao ali ne radi :cry:
Neće inicializirati displej..samo svjetle kvadrati u gornjem redu bez ikakvih drugih znakova. Provjerio sve spojeve i veze i sve mi djeluje OK. Programiranje ide bez problema..probao više puta..
Jel mogu probati sa još nekom postavom Fusebitova :?:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 15:13

Ovaj V/A metar je u pitanju:
http://electronics-diy.com/AVR_LCD_Volt ... mmeter.php

eee, kad sam brzoplet...idem pin 5 staviti na masu.. :azdaja:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Kukinjos » 13-01-2013, 15:28

I ja sam toga napravio, za ispravljač. Točno, nožica 5 na masu, inače ništa od inicijalizacije LCD-a.

EDIT:
svakako stavi hladilo na 7805, ako ćeš imat pozadinsko osvjetljenje LCD-a, dosta se grije stabilizator.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 18:03

je, stavio sam hladnjak.
Ma radim za kolegu neko napajanje sa fiksnim 3.3V, 5V, 12V i regulacijom od 1-20V koje ide preko ovog A/V metra. Čovjek se igra sa arduinom pa mu trebaju svi ovi naponi...kad bude gotovo stavim slike.

edit:
evo slike kutije na kojoj se još radi..
Image
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 18:44

@kukinjos, stavi 47 oma u seriju sa backlightom. Ne znam zašto autor nije predvidio otpornik nego je ta ledica za backlight direktno na 5V. Sa 47 ohma dovoljno svijetli i malo struje troši... :)
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby pedja089 » 13-01-2013, 19:12

Malo off, ali na 90% lcd postoje otpornici 0oma sa zadnje strane, 2 kom, oni su za led. Ja tu ubacujem uvek otpore :)
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 19:16

ma nije to off :) nikad nisam displeje tako detaljno zagledao...svakako korisna inforamacija da se ne mora
rovariti po pločici na kojoj to nije predviđeno.
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Re: Atmega8 pitanje


Re: Atmega8 pitanje

Postby pedja089 » 13-01-2013, 19:41

Sad sam se setio, na nekim displejima imaju jumperi, kojima se bira da li je led spojena na pin 1 i 2, ili 15 i 16.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7822
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Atmega8 pitanje

Postby Maki » 13-01-2013, 20:02

A zar nije led uvijek na pinovima 15 i 16 ? Dok se jumperima mjena pozicija anode i katode . Npr. 15(A),16(K) il obrnuto .
Maki
 
Posts: 766
Joined: 02-07-2012, 12:54

Re: Atmega8 pitanje

Postby Kukinjos » 13-01-2013, 20:23

@Feko, odavno sam to napravio, to je onaj najpoznatiji lab. ispravljač i on daje oko 32V za napajat to čudo, pa je i za 20mA potrošnje disipacija na stabilizatoru oko 0,5W. @Peđa, točno displeji imaju otpore i mostiće, zavisno od proizvođača, kojima se može mijenjat struja i polaritet.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 20:27

evo malo slika...
redizajnirao sam malo pločicu...bezveze mi je da strši u jednu stranu pa sam prebacio stabilizator na drugu stranu da pločica bude spram displeja.
Image
Image
Image
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Kukinjos » 13-01-2013, 20:54

Kao i obično, krasan uradak, Feko dosadan si. Dobar ti mostić 1 -5 :lol:
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
User avatar
Kukinjos
 
Posts: 1723
Joined: 28-03-2012, 18:01
Location: Split

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 13-01-2013, 23:07

..skoro da se i ne primjeti :lol:
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 14-01-2013, 18:21

Link do hex-ova za 16x2...sa prikazom otpora priključenog trošila i iznos mAh koji se prenosi..
http://elfly.pl/multimetr/multimetr.htm
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby niho » 14-01-2013, 22:38

Ima li bridge i u kakvoj drugoj boji osim bijele :D
koliki je napon na mosticu pa je ovako debela izolacija.
P.S.
šalu na stranu, klasika Feko postao brand, dojadilo više hvaliti pa se malo zezamo, Ne zamjeraš?!
User avatar
niho
 
Posts: 1895
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: Atmega8 pitanje

Postby Feko » 15-01-2013, 07:28

:lol: hehe
to ti je prvi komad žice što sam našao na stolu. Nije žica debela, nego nije samo lijepo odrezana izolacija od flat cabela kojeg sam nabavio od @Bob-a. Kabel nije licna nego puna žica, od njega su kratkospojnici sa gornje strane pločice...
User avatar
Feko
 
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: Atmega8 pitanje

Postby mega162 » 17-03-2013, 23:42

Izbacio si ventilator?
User avatar
mega162
 
Posts: 934
Joined: 10-04-2010, 17:54

Next

Return to Mikrokontroleri - AVR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE