DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby daca13 » 12-10-2021, 00:27

Da li neko ima dump za ovaj kineski ELIT L39-14FHD
Ploca je tp.s506.pb801.Panel T390HVH01.0.
Trebalo bi da moze od bilo koje tv koja ima ovaj panel.
daca13
 
Posts: 1
Joined: 11-10-2021, 23:42

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV


Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby nano » 14-10-2021, 08:35

“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1617
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby WhiteHead » 15-10-2021, 06:42

@nano
Ne bavim se TV-ima ali me zanima zašto i kako dolazi do "gubljenja" dump-ova iz eproma?
Nedavno mi je kod potomka crknuo neki Telefunken i svi savjeti s gogleta kažu da je do dump-a.
Vjerovatno ću probati da to "odradim" (mada nisam nikad), ali me zanima kako se program "izgubi"
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1604
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby nano » 17-10-2021, 19:58

Nekad strada sam flash ...kako ,zasto ko zna....nekad ga programator prepozna ,ali ne moze da pise nista po njmu,nekada je skroz mrtav.
Desi se da i prilikom nekog strujnog udara,procesor upise nesto sto ne treba i onda se zablesira.
Jesi li nasao dump?
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1617
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby alexa_pg » 17-10-2021, 20:53

WhiteHead wrote:...kako dolazi do "gubljenja" dump-ova iz eproma?...


Da bi došlo do gubljenja podataka u nekom eepromu postoji više razloga za to.
- loše integralno kolo - eeprom.
- loše napajanje iz stepena za napajanje
- viša sila - atmosverska pražnjenja.
- nestručno rukovanje - ulazak u SM (namjerni ili slučajni) i nasumično mijenjanje parametara.

Dovoljan je jedan bajt da se promijeni i da aparat bude neupotrebljiv ako je taj bajt "na pravom mjestu"
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1211
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby pedja089 » 17-10-2021, 23:17

Dodao bih jos da jonizujuce zracenje moze da poremeti sadrzaj memorija.
Ima ga svuda oko nas, samo je poenta da pogodi bas onaj bit koji ne sme da se promeni...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7829
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby nano » 18-10-2021, 13:36

...a mozda i sad ovi chipovi koji su zvrsili u nama iz vakcina, uticu na nesto.... :D :D :D :D
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1617
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby WhiteHead » 19-10-2021, 07:12

Hej drugari baš ste se raspisali da mi odgovorite. Veliko HVALA!
Vidim da se često na forumima pominju dump-ovi, ne samo za TV nego i za ostale uređaje, pa me zanimalo.
nano wrote:Jesi li nasao dump?

Nisam.
Evo ti slikice pa ako imaš....i kakvim programatorom se to programira?
Attachments
Tv2.jpg
Tv2.jpg (59.07 KiB) Viewed 104 times
Tv1.jpg
Tv1.jpg (82.55 KiB) Viewed 104 times
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1604
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby nano » 19-10-2021, 12:22

Ja imam ovaj https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... _ext_f=%7B"sku_id"%3A"12000015985952762"%7D
i uspijevam procitati i upisati 25Qxx direktno s ploce ,bez odlemljavanj...ponekd i ne ide,pa ga moras odlemiti :D
Za taj tvoj nemem dump,ali vidim da za tu plocu ima od drugih proizvodjaca npr.Toshiba,
treba vidjeti i koji je panel....a mozda bi i moglo preko usb-a,nisi nam rekao kako se ponasa.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1617
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby WhiteHead » 20-10-2021, 20:12

Hvala @nano. $60 shiping za BiH za taj programator. Puno.
Vidjet ću, šta raditi, nema žurbe, junior ima zamjenski TV.

Ovo mi baš nije najjasnije, panel?, preko USB-a?
nano wrote:treba vidjeti i koji je panel....a mozda bi i moglo preko usb-a,nisi nam rekao kako se ponasa.

Što se tiče ponašanja TV-a u zadnjim minutama svog "života", pri palenju mu je stby lampica migala u čudnom ritmu, kasnije lampica ne radi, nema znakova života a naponi su OK (5V i ostali).
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1604
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV


Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby alexa_pg » 20-10-2021, 21:33

WhiteHead wrote:...Ovo mi baš nije najjasnije, panel?, preko USB-a?
...

- Pored tipa matične ploče, veoma važan podatak je i tip panela. Oznaka se nalazi na naljepnici na panelu.
U slučaju "male greške" u tipu panela može se dobiti slika loše rezolucije, može biti okrenuta naopako, pomjerena u jednu stranu... U najgorem slučaju može i da je nema.

- Kod velikog broja aparata zamjena softvera moguća je preko USB fleške. Softver se snimi na fleš memoriju, ubaci u USB port i aparat prilikom uključenja "povuče" sadržaj sa fleške. Tačna procedura zavisi od proizvođača. Nije ista kod svih. Podrazumijeva se da aparat mora biti "živ", imati 5V na USB portu. Ako nedostaje neki od napona, nema ni zamjene softvera.
Ako zamjena softvera nije moguća preko USB memorije, tada na scenu stupa programator, skida se fleš memorija iz aparata i uz pomoć programatora upisuje se potreban sadržaj.
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1211
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby WhiteHead » 21-10-2021, 07:47

Hvala Alexa.
Vjerovatno misliš na PCB na koji je "zakačen" LCD panel
Taj je panel prije par mjeseci mijenjan radi upotrebe predugih vijaka na nosaču.
Po oznaci sam kupio neki na ebay-u, junior ga je ugradio i pomenuo mi da neki raspon rupa nije bio OK, ali je radio svo vrijeme do pojave ovog kvara.
Inače oznaka je : 14Y_EF11_TA2C2LV0.1
Ista oznaka je bila i na onom koji je kupljen (barem sam tako naručio, a preuzimanju i ugradnji nisam prisustvovao)
Attachments
Panel.jpg
Panel.jpg (48.88 KiB) Viewed 47 times
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1604
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby alexa_pg » 21-10-2021, 16:24

Modul za koji si postavio sliku je T-con (Timming Controller)
Pod pojmom panel, prvenstveno se misli na samu matricu (staklo)
Oznama panela (display) se nalazi na naljepnici koja je zalipljena na unutrašnjoj strani TV aparata, negdje na metalnom dijelu "korita"

Na slici u prilogu koja nije od tvog aparata već samo slući za demonstarciju, možeš vidjeti naljepnicu (uokvirena crvenom bojom) na kojoj je oznaka panela. U ovom slučaju radi se o panelu LTA320AP33

Oznaka.jpg
Oznaka.jpg (21.42 KiB) Viewed 31 times



https://www.dodaj.rs/image/LVn3qp
Alexa
alexa_pg
 
Posts: 1211
Joined: 11-03-2005, 22:21
Location: Podgorica

Re: DUMP ZA ELIT L39-14FHD TV

Postby WhiteHead » 21-10-2021, 20:42

Još jednom puno hvala Alexa.
Sve TV-e što sam radio rodbini, uradio sam uz pomoć vas s ovog foruma (najviše tebe, čini mi se)
Mislio sam da se dump traži na osnovu podataka s MB i tipa (modela) TV-a koji je na vanjskoj naljepnici. Nisam imao pojma da tu ima ikakve veze LCD panel.
A uostalom to sam trebao zaključiti iz prvog posta u ovoj temi :azdaja:
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1604
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H


Return to Popravka uređaja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

GOOGLE