Naponska Ploca za lcd Philips

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 00:19

Pozdrav ljudi,imam plocu od tv-a Philips,model ploce je FSP140-4fs01.
Na ploci je izgoreo glavni osigurac 4A,i dva otpornika,jedan od 0,20oma,i jedan od 20 oma!U primaru!Kada sam to sve zamjenio opet je izgoreo osigurac,i jedan otpornik,onda sam probao bez otpornika i opet je izgoreo osigurac!Da li problem moze biti u varistoru,ili ntc termistoru,ili moze li biti da su kond probili pa prave spoj?Diode su ispravne,sta dalje raditi?Znaci osigurac bukvalno eksplodira!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips


Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 11:26

Mjeriti gdje je kratki spoj.Vjerovatno je mosfet u kratkom spoju,a moguce i smps kontroler chip.
Evo tu imas shemu.
https://elektrotanya.com/fsp145_188-4f0 ... ad.html#dl

Znaci Q102 Q104 Q610 U601 U101.
Poslije provjeriti optokaplere,zenerke i U202,vjerovatno TL431
Kad testirras ,spoji to preko sijalice 60-100W ,ustedit ces sebi nesto dima iz tranzistora :D
Znaci sijalica u seriju sa plocom i onda ces znati,ako sijalica svijetli punom snagom,jos imas kratki spoj.Malo je tesko sa plocama koje imaju PFC kontrolu kao ova tvoja,ali malo prakse i ide.
Koji otpornici su ti izgorili?
Koje diode su ispravne,u gretzu??
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 11:41

Mosfet je u kratkom spoju,reci mi samo u vezzi ovih otpornika,ovaj je bio plave boje,0,20 0ma,ja sam zamjenio sa drugim od 1om-a,ali je smedje boje,i nznm snagu otpornika,isto i za ovaj drugi od 20 oma,nisu iste boje,i dal to ima veze?
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 12:01

Koje oznake otpornika R?
Nem veze koje je boje ,samo da su vrijednosti i snag iste,snagu mozes gledati po velicini otpornika ,stavi isti lil veci (fizicki veci) i to je to.
Koji mosfet?
Ako ti je otpornik R621 ,nadji istog otpora ili bar za red veci,1om umjesto 0,22 je previse razlike.Na tom se otporu mjeri opterecenje i onda ti smps ne radi dobro.
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 12:06

E ovako,diode ispravne,zenerice ispravne,gretz ispravan,mosfet u kratkom spoju,kako da provjerim optokapler na ploci?Kontroler nije u spoju,da li samo zamjeniti mosfet i otpornike i probati?I ima ova da li je tvs ili zener dioda,ona ne provodi ni u jednom smjeru,T2D23,crno kuciste sa crvenim oznakama!Ako je tvs trebala bi da je ispravna????
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 12:09

E otpornici cu R621,I R505?
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 12:11

Opto ne mozes sa sigurnoscu ispitati na ploci,treba ti neki tester ili ga izvadi i LED spoji na 5v preko otpornika 470 oma (pazi na polaritet i na tranzistoru mjeri da li provede (opet pazi na polaritet)
Jos ne znamo koji mosfet je riknuo ,Q601?
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 12:15

Ima ih tri,msm na optokapler,da li probati bez provjeravanja istih!Jeste Q601!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 12:20

Bar ovaj PC502:102
Nisam nasao R505 na shemi,provjeri i Q501,Q602 D603
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 12:46

Ako mislis na otpornike,ja te ne vidim,imam R627,R624,R125 I 128,R123,to je u primaru otpornika,iz vec navedene izgorele!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Re: Naponska Ploca za lcd Philips


Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 13:46

Q su tranzistori
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 14:09

Nemaju ti,imaju Q101,102,i pregoreli vec Q602!To je sto se tice primara,a gore imaju Q903 pa do Q908,I imaju dva scr202 i 201!I tri mosfeta D301 I D302 i D901!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 14:49

Sa Q su oznaceni tranzistori ,sa D diode ...to nije shema od te ploce onda...
Uglavnom,ako si sve provjerio ...pali..sta ti drugo preostaje :D
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 14:57

Upalio bih ja da imam mosfet,haha,moram narucit!Kad sam skinuo mosfet,vidim pored njega jos jedan otpornik,sav sprzen!Reci mi znas li kako da provjerim ovaj varistor, kad je on u prekidu jel struja ne tece dalje,moze li on pravit spojeve,ili ukljucis u struju i nista se ne desava!To je nevezano za ovu plocu!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 15:08

I jos jedno pitanje izvini,vise nemam osiguraca od 4A,samo od 5,8 i 2A!Smije li se stavit bilo koji drugi osim kako je predvidjeno 4A?
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 15:32

Cuj 5,8 A osigurac,nisam vidio jos tu vrijednost...ajd mozes stavit taj,ali nemoj veci i bitno je da li ti je osigurac T (timed)ili F (fast) .
Imas li nekih starih ploca da skines takav tranzistor bar za probu.
Varistori (VA101)imaju beskonacan otpor na niskom naponu i kad napon predje onu njihovu vrijednost ,oni provedu i izgori osigurac,zato su spojeni paralelno sa ulaznim naponom.
Ako mislis na onaj NTC TH101 to je thermistor (temperaturnno promjenjljivi otpornik)i on u hladnom stanju ima koliko pise na njemu (obicno 10-100 oma),a kad se ugrije onda mu otpor padne.Obicno se raspe i vidis na njemu da je izgorio,ali opet instrument u ruke i mjeri
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 18-02-2020, 15:45

Moja greska,nije 5,8 nego 5A I 8A,i 2A,imam nekih mosfeta,al Nznm koji bi odgovarao?Imam na ovoj drugoj ploci od tv-a mosfeta,al nznm hoce li odgovarat?
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby nano » 18-02-2020, 20:19

Stavi 5A,a tranzistore procitas oznake od oba i nadjes datasheet pa vidi da li su blizu.
Ajd ,daj oznake tranzistora koje je izgorio i tog sto imas ispravnig.
“Bilo je i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
nano
 
Posts: 1529
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 19-02-2020, 21:19

E samo da se izvinim nisam stigao pogledat koje imam mosfete,sutra kad dodjem napisacu koje imam pa mozda neki bude odgovarao!Hvala za ovu pomoc do sada!
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Naponska Ploca za lcd Philips

Postby Deki » 23-02-2020, 21:47

Izvinjavam se nisam bio u mogucnosti da ranije napisem!Samo ovo ima slicno,ovo drugo su sve neki regulatori i sl.!SVD8N60F,20N60C3,P10NK60ZFP!Ovaj neispravni je TF7N60??
Deki
 
Posts: 15
Joined: 12-03-2019, 19:25

Next

Return to Popravka uređaja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE