Kvar 2 Tv-a

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Kvar 2 Tv-a

Postby Deki » 12-03-2019, 19:34

Pozdrav svima,unaprijed hvala na pomoci,ovako imam 2 Lcd Tv-a,obadva su bila u servisu,na jednom ustanovljeno kvar glavni procesor na maticnoj(32L433D Toshiba),a na drugom kazu da ne znaju sta je kvar,kazu vjerovatno maticna,ali nisu uspjeli ustanoviti sta!(Hanseatic 32-260T)

1 tv Toshiba,udario je grom u blizini i od tad sve je mrtvo,ni signalne ni nista,posto pomalo radim sa tim,tv sam otvorio,vizuelno nema kvara,na napojnoj ploci pise da treba da daje 12.5/12.5/12,5/ 12.5uudio i 5v vjerovatno za onu lampicu za paljenje!Od toga on daje 4.92V na vec pomenutom od 5V.E sad da li treba da daje i tacno 5V da bi lampica se upalila ili moze i manje?Kada se polako skida konektor iz maticne koja vodi u napojnu,ili obrnuto ekran zasvjetli bijelom bojom na sekund!!!T



2 Tv Hanseatic,on je radio normalno i uvece se ugasio,ujutro kada sam probao upalit pocela je da blinka neprestano plava lampica,znaci kada istekam iz napajanja,i vratim odmah pocen sija plava lampica konstatno,pustio sam oko pola sata,i nista se promjenilo nije!Otvorio sam tv,vizuelno ok,ma ploci pise da treba da daje 12v/12//5v/15v/15V,od toga ima najvise 4,7,4,8v,zab sam,ali vise ne daje,i na 15 i na 12v!Unimerom sa skinuo ovaj glavni kondezator u primaru 150uf 450v,i on pokazuje 135uf ,je li moguce da je do njega?Sta bi se trebalo pregledat,ili zamjenit u oba slucaja???Hvala!
Deki
 
Posts: 3
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Kvar 2 Tv-a


Re: Kvar 2 Tv-a

Postby nano » 13-03-2019, 11:21

Kod Toshibe je vjerovatno glavna ploca....napon 4,92 v stb je u granicama (nije ni tvoj instrument najprecizniji :D ako je...Nadji kontakt pwr_on i tamo spoji tih 5 V stb preko otpronika 1k,trebao bi da dobijes sve napone.Ako to proradi onda znas da je glavna ploca,treba je mijenjati.

Tv 2 bi moglo biti i napajanje,Taj veliki kondenzator izgleda u redu,mjeri druge elektrolite u napajanju,ali najbolje ESR metrom ako imas,provjeri kratke spojeve na svim naponima,sa prikljucenom glavnom plocom i bez nje i isto kao i gore mozes provjeriti napajanje spajanjem pwr_on na 5 v
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1483
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Kvar 2 Tv-a

Postby Deki » 13-03-2019, 18:43

E hvala puno na odgovoru,ovako kod Toshibe nema pwr_on,ali ima pwm1,valjda je to to(ima jos BL_ON,PS_NO, i ACD),i samo ima 4,95V kada ga spojim kao sto si rekao sam otpornikom 1k!Kod Hanseatica kada spojim sa otpornikom ima sve volatazu,dakle problem sa maticnom,sta sad da pogledam,kako dalje?
Deki
 
Posts: 3
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Kvar 2 Tv-a

Postby nano » 14-03-2019, 12:31

Ne bih rekao da je pwm1 to za paljenje napajanja....mozda je ps_on ,a moze taj ps_on i biti izlaz koji kaze ploci da je napajanje proradilo.
Ako je glavna ploca,samo promjena ili skini service manual,paprobaj naci gresku na ploci.
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1483
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Kvar 2 Tv-a

Postby Deki » 14-03-2019, 18:27

E hvala,pronasao sam na Toshibi koji je za palenje,i daje svu voltazu,da li postoji neki nacin da probam pronaci kvar i na jednoj i na drugoj glavnoj ploci,ova toshibina djeluje totalno mrtva!!!Nema ni kod nas ,ni na ebay-u isl.ploce sto mi treba za obadva televizora!!
Deki
 
Posts: 3
Joined: 12-03-2019, 19:25

Re: Kvar 2 Tv-a

Postby nano » 15-03-2019, 11:25

Vrlo tesko...kvar moze biti i softwerski ,mozda treba preprogramirat eeprom ili flash,a moze biti i puno druih stvari, Treba ti osciloskop ,service manual....dosta znanja i kad nadjes kvar ,opet nabavka dijela i zamjena...
puno muke i vremena....Mozda ti se javi neko iskusniji ovdje ,ako je uspio popraviti neku glavnu plocu...
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1483
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Kvar 2 Tv-a

Postby Damir_Gsm » 21-03-2019, 21:22

imena brenda apsolutno nista ne znace.
daj tacne oznake main borda i power borda.Pa da onda pokusajmo naci problem.....
Damir_Gsm
 
Posts: 279
Joined: 16-01-2013, 10:09
Location: Macedonia


Return to Popravka uređaja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE