preklopnik

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

preklopnik

Postby Emigrant » 11-03-2018, 19:57

Pozz

trebala bi mi šema uredjaja koji bi pri prvom impulsu ( recimo otvaranje brave ) aktivirao motor s okretajima u smeru A ( na primer , kao skazaljka na satu ) i držao tako dok mikroprekidač ne isključi ( može i unapred programirano vreme ,ali je manje pouzdano ) drugi impuls ( pritisak na taster ) bi aktivirao motor u smeru B ....
Emigrant
 
Posts: 1348
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: preklopnik


Re: preklopnik

Postby tandrkalo » 11-03-2018, 22:01

Kakav je motor? DC ili asinhroni?
User avatar
tandrkalo
 
Posts: 306
Joined: 18-01-2013, 00:06
Location: Srbobran

Re: preklopnik

Postby Emigrant » 11-03-2018, 22:56

DC 12V ( podizač prozora ) .... ali nije u pitanju podizanje prozora ... mada je skoro pa identično . vidiš , to mi nije palo odmah na pamet ... idem pogledat na ebay , ima li u ponudi gotovih modula centralne brave ... ( iskoristim samo jedan deo ... a tri ostanu kao rezerva .... ako jedan motor ne bude imao dovoljno snage
Emigrant
 
Posts: 1348
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: preklopnik

Postby Emigrant » 13-03-2018, 16:16

na žalost , ne može podizač ( veoma brzo isključuje ) .... tako da i dalje tapkam u mjestu ....
:(
Emigrant
 
Posts: 1348
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: preklopnik

Postby WhiteHead » 13-03-2018, 17:32

Bilo kakav flip-flop, recimo s CD4013.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
User avatar
WhiteHead
 
Posts: 1526
Joined: 28-06-2007, 18:36
Location: 75,35k; B&H

Re: preklopnik

Postby niho » 14-03-2018, 08:58

Bojim se da će mu trebati dva, jedan za ON-OFF a drugi za smjer ili kombinacija releom ON-OFF a H-most za smjer. Mislim da je to ipak najlakše riješiti sa kontrolerom.
User avatar
niho
 
Posts: 1808
Joined: 24-09-2009, 17:26
Location: Brcko, Bosnia and Herzegovina

Re: preklopnik

Postby Emigrant » 14-03-2018, 13:41

možda neće trebati niti jedan .... ako se bude koristio motor od satelita ( koji ima ugradjene graničnike ) a što se tiče onog drugog , koji spominje niho ... jedno dugme je za napred a drugo za nazad .... jednostavno i funkcionalno .
Emigrant
 
Posts: 1348
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: preklopnik

Postby Black » 14-03-2018, 16:08

Onda napraviš dva ovakva
http://www.ohmslawcalculator.com/555-mo ... calculator

Na output staviš dva releja, a mikroprekidač između outputa i releja.
User avatar
Black
 
Posts: 901
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: preklopnik

Postby Emigrant » 14-03-2018, 17:05

nema potrebe . pošto otvaranje ide jednim dugmetom - kontroliše jedan relej . zatvaranje - drugo dugme - kontroliše drugi relej ... znači nema potrebe za dodatnom elektronikom . motor ima vlastite graničnike koji isključuju motor ....
Emigrant
 
Posts: 1348
Joined: 31-03-2011, 12:04
Location: N i t r a

Re: preklopnik

Postby Black » 14-03-2018, 20:18

Mislio sam da ne moraš držat tipku ako motoru dugo treba da izvrti. Ovako jednom klikneš i on ondradi svoje
User avatar
Black
 
Posts: 901
Joined: 17-12-2008, 15:44

Re: Re: preklopnik



Return to Sheme

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE