Kapacitivni prekidač

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Kapacitivni prekidač

Postby nbdy » 07-12-2017, 09:34

Pozz,

Ima li netko šemu za kapacitivni prekidač ?

Trebalo bi mi za stepenice (6 komada stepenica) da se na prvoj pali,a na zadnjoj gasi ...

jel treba posebno upravljanje ?

hvala unaprijed
nbdy
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2014, 17:25

Re: Kapacitivni prekidač


Re: Kapacitivni prekidač

Postby pedja089 » 07-12-2017, 11:06

Da nije bolje neki IR senzor, barijera?
User avatar
pedja089
 
Posts: 7268
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nbdy » 07-12-2017, 11:48

Na žalost stepenice su otvorene i senzor bi lovio i ulaz u stan,sve sam to već isprobao,a i nije pristupačno
za kablove zbog gotovih zidova,jedina prilika ispod stepenica (drvenog pokrova stepenica) ...

a i gelender je od tankih inox cijevi ... (barijere nikako)
nbdy
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2014, 17:25

Re: Kapacitivni prekidač

Postby pedja089 » 07-12-2017, 12:46

Kapacitivni nece raditi kroz drvo, ili ce jako lose raditi...
A neki prekidac ispod gazista ili senzor pritiska(sile)?
Edit
A ovako nesto?
https://www.pololu.com/product/136
EDIT:
Kapacitivni senzor
http://www.cypress.com/file/140016/download
Isto tako mozes napraviti implementaciju na nekom kontroleru, ili slicno...
User avatar
pedja089
 
Posts: 7268
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nbdy » 07-12-2017, 14:17

Da budem iskren,naručio sam s ebaya kapacitivni senzor na dodir

Image

ali je mali i smetaju mi komponente,i okida samo 3-5V a meni teba 12V za ledice

stavila bi se metalna ploča ispod drva,makar kolega veli da bi i sa drvom išlo,ali mi ne želi pokazati/dati shemu
nbdy
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2014, 17:25

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nano » 08-12-2017, 08:50

Mozda da probas sa nekim senzorm iz QTouch familije:

http://www.atmel.com/products/touchsolutions/bsw/qtouch.aspx
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1413
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nbdy » 08-12-2017, 11:26

Reko bih da je to nekako preskupo i prefino
nbdy
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2014, 17:25

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nano » 08-12-2017, 12:31

Skupo????
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/40001946A.pdf
pa ovaj kosta pola dolara.
Vidi sta pise u dtasheetu ....do nekoliko centimetara kroz bilo koji dielektrik.
Ja sam radio nesto s njima,nije ovaj vec drugi iz familije i rade pouzdano i imaju self kalibraciju.
A mozes traziti par komada kao "sample",mozda budu dobri i posalju ti :D :D :D
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1413
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nbdy » 09-12-2017, 11:32

OK,nije baš pola dolara,ali za 3 se nadje,nije to upitno,upitno je to kako da složim stepenicu da upali
taj kontroler ili bilo kaj drugo,to mi je najveći upitnik,da imam shemu najmanji problem bi bio složiti

thx
nbdy
 
Posts: 16
Joined: 09-03-2014, 17:25

Re: Kapacitivni prekidač

Postby nano » 12-12-2017, 10:23

Nisi nam rekao da li zeelis osvjetljenje za pojedine stepenice ili samo glavno svjetlo??

evo jedan projekt,pa mozes prilagoditi senzor kakav zelis

http://www.thekanes.org/projects/automated-led-stairs-howto/
‘Bolje biti bogat i zdrav,kad si siromasan dzaba ti sto si bolestan."
nano
 
Posts: 1413
Joined: 18-02-2011, 10:46

Re: Re: Kapacitivni prekidač



Return to Sheme

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

GOOGLE