Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby imocanin » 15-06-2017, 16:16

Postovanje

Trebala bi mi pomoc oko jednog zadatka izrade sklopa...radi se o sljedećem:
Na ulazu sklopa je promjenjivi istosmjerni napon u rangu od 3 do 4 V...a na izlazu sklopa treba biti napon promjenjive vrijednosti od 0 do 10V ovisno o ulazu (struja je konstantna)...dakle kad je 3V na ulazu napon na izlazu je 0V,kad je 3.5V na ulazu na izlazu je 5V kad je 4V napon na ulazu na izlazu je 10V. Zanima me imate li kakvu ideju kako bi to bilo moguce izvesti preko operacijskog pojacala ili slično...

Pokusavao sam preko diferencijalnog pojacala i sa kontrolom operacijskog pojacala sa regulatorom napona LM317 ali nikako dobiti te vrijednosti...da li je moguce nekako napraviti offset istosmjernog napona, onda ga pojacati preko operacijskog pojacala?

Hvala
Cirkus Kolorado :D
User avatar
imocanin
 
Posts: 517
Joined: 08-01-2007, 12:08
Location: Imotski, Split

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno


Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby pedja089 » 15-06-2017, 16:24

Napravi ne invertujuci operacioni sa pojacanjem 2,5 puta, i otpornik u povratnoj sprezi koji je bio spojen na masu, spoj na 1.2V, i na izlazu bi trebao da dobijes tacno ono sto ti treba.
Jedino ovih referentnih 1,2V mora biti u stanju da trosi struju i da je daje, pa ti je najlakse tu staviti samo operacioni spojen da mu je pojacanje 1.
EDIT:
http://www.ti.com/lit/an/sloa097/sloa097.pdf
Strana 4 fig 3. Proveri samo jos jednom da li sam dobro izracunao... Cini mi se da nesto ne stima.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7247
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby pedja089 » 15-06-2017, 16:50

Ocigledno nisam dobro izracunao. Pojacanje treba da bude 10 puta, tj otpornici 1:9. A referentni napon treba da bude 3.333V. Nisu lepi brojevi, ali sta da mu radis. Za povratnu spregu ja bi probao 10K i 1K+200R trimer.
Za podesavanje stavis referentni napon da je 0V, dovedes neki napon na ulaz(npr 1V), i podesis trimer tako da dobijes 10 puta veci izlazni napon od ulaznog(tj 10V). Zatim dovedes 3V na ulaz, i podesavas referentni napon da dobijes 0V na izlazu.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7247
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby imocanin » 15-06-2017, 17:07

Odlicna ideja, budem pokusao pa javim shemu i rezultate
Cirkus Kolorado :D
User avatar
imocanin
 
Posts: 517
Joined: 08-01-2007, 12:08
Location: Imotski, Split

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby imocanin » 15-06-2017, 17:38

Prema simulaciji radi odlicno...kasnije cu sklop napraviti

shema.jpg
shema.jpg (22.14 KiB) Viewed 424 times


Zanima me samo kako bi mogao blokirati negativni napon na izlazu u slucaju da napon bude nizi od 3V?
Cirkus Kolorado :D
User avatar
imocanin
 
Posts: 517
Joined: 08-01-2007, 12:08
Location: Imotski, Split

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby pedja089 » 15-06-2017, 19:06

Jednostrano napajanje operacionog, i to je to. Ali onda ces imati gresku oko nule.
Druga opcija je jednostrani idealni ispravljac.
https://i.stack.imgur.com/bGLm3.png
I idealno bi bilo buffer iza njega.
Paralelno sa 10K mozes dodati kondezator 1nF ili slicno, da smanji sum na izlazu.
Kompleksnost seme uveliko zavisi od tvojih zahteva. Ovo je ugruba sema, i sve bi mogao resiti i sa jednim operacionim.
Mozes da stavis diodu i otpornik prema masi 1K ili slicno na ovu tvoju semu.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7247
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby imocanin » 16-06-2017, 09:34

Nece trebati zastita od negativnog napona jer sam se sjetio kasnije nakon sto sam napisao da ne koristim negativno napajanje...sklop sastavio i radi odlicno...iskoristio sam lm258 i 78l05 za ref napon...valjda nece biti problema sa 78l05 zbog dropout napona jer je minimalna struja na njegovu izlazu

https://ibb.co/hZ1Qck
https://ibb.co/fENnq5
https://ibb.co/hyXnq5

hvala pedja089 na savjetu
Cirkus Kolorado :D
User avatar
imocanin
 
Posts: 517
Joined: 08-01-2007, 12:08
Location: Imotski, Split

Re: Sklop preko operacijskog pojacala ili slicno

Postby pedja089 » 16-06-2017, 10:14

Nisam bas skontao ovo:
imocanin wrote:...valjda nece biti problema sa 78l05 zbog dropout napona jer je minimalna struja na njegovu izlazu

Ne znam sta si time hteo reci. Problem sa dropout je kada ti je ulazni napon blizu izlaznom naponu. A ti u ovom slucaju moras imati bar 12V napajanje za operacioni.
User avatar
pedja089
 
Posts: 7247
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Sremska Mitrovica,Novi Sad - Srbija


Return to Sheme

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

GOOGLE