DEC8

LED rođendanske svijeće

Naišao sam na ovaj zanimljivi sklop koji simulira rođendanske svijeće. Sastoji se od 20 raznobojnih visokoefikasnih LED-ova, AVR ATTiny45 mikrokontrolera, par otpornika i termistora. Nakon uključenja ovog svijećnjaka na izvor napajanja, LED-ice nasumično titraju simulirajući gorenje prave svijeće. Dovođenjem iliti puhanjem hladnog zraka na termistor, on će se hladiti a mikrokontroler registruje promjenu temperature i time isključuje dio LED-ica.

Naravno, kao i kod pravih svijeća, potrebno je potruditi se da se sve isključe. Stoga treba biti uporan sa puhanjem da bi ih konačno sve isključili.

Termistor je prislonjen uz otpornik od 47 ohm-a da bi se održavao na konstantnoj temperaturi, što je poprilično neefikasno izvedeno. Možda bi bilo bolje detektovati strujanje vazduha uz pomoć piezo kristala ali to bi značilo: više hardvera.

Ono što je stvarno zanimljivo u vezi ovog sklopa je korištenje Charlieplexing-a za multipleksiranje LE dioda na mikrokontroleru. Uz samo 5 iskorištenih pinova moguće je pokretati 20 LE dioda.

svijece2
© cedtlab

[ Izvor: cedtlab ]


LED birthday cake candles Bookmark and Share Komentari (0)


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame