/Projekti/RFID brava sa PIC i ID-12

Električna brava sa bežičnim RFID karticama.

Uvod
RfID Brava je elektronska brava sa bežičnim (rfid) karticama. U mom slučaju, imam rfid čitač koji radi sa 125 kHz karticama i dosta read-only 125 kHz kartica. Korišteni čitač ID-12, je kupljen preko www.elatec.de kao i pomenute kartice. Uređaj znači ima jedan relej, PIC, RfID čitač, dva tastera, 4 LED diodice i par sitnih dijelova. Brava može da upamti do 5 kartica.

UPDATE: Izvorni ASM kod je dostupan za download!

Funkcionalnost
Brava ima dva môda ili dvije vrste rada. Ja sam ih nazvao toggle mode i pulse mode. Toggle mode radi ovako: Kada prinesete karticu bravi ona promijeni trenutno stanje. A ta stanja mogu biti zaključano i otključano. Pulse mode radi ovako: Kada prinesete karticu bravi ona promijeni stanje na otključano i zadrži ga neko proizvoljno vrijeme koje se prethodno namjesti jumperima. Ono može biti od 0,5 sec do par sekundi. Nakon tog kratkog vremena brava se vrati u zaključano stanje. Uređaj je u suštini vrlo jednostavan. Ograničen sam na 5 kartica jer sam koristio internu eeprom memoriju PIC16F84A mikrokontrolera, jedna kartica ima 12 bajta unique-key-podatka pa izračunajte. U narednom periodu u planu mi je da dodam eksterni i2c eeprom u kojem će se pamtiti kartice. Nakon toga u planu mi je da napravim neki software za PC u kojem će se upisivati koja je kartica otvorila bravu i u koje vriijeme. Prije korištenja brave, moramo je prvo naučiti na kartice koje će je otključavati. Odma nakon prvog uključenja brave, ona će da provjeri da li ima neku karticu u svom eepromu. Ukoliko nema, ulazi u Learn Mode u kojem će da ih nauči. To je vrlo jednostavan proces, prinesete karticu i brava kaže beep, nakon toga pritisnete taster i prinesete narednu karticu i sve tako 5 puta. Ako nemate 5 kartica, ili recimo želite samo 4 da isprogramirate, to ćete uraditi tako što nakon četvrte kartice, pritisnete oba tastera u isto vrijeme i ta kartica se preskače a u eepromu ostaje prazan, ne isprogramiran prostor. Nakon završetka programiranja, podesimo željeni môd ili vrstu rada brave. Pulse mode je poželjan za električna ulazna vrata (interfon) a toggle mode je dobar za recimo alarmne sisteme ili neke druge vrste brava. Ukoliko ste podesili toggle vrstu rada, onda ostali jumperi ne igraju ulogu. Ali ako ste izabrali pulse mode onda imate opciju izabira dužine trajanja stanja otključanosti brave.

Malo detaljnije
ID-12 čitač je mala kockica sa izlazom za antenu, napajanje, piezzo kristal (beep) i pročitani podatak iz bežične kartice, koji je serijska komunikacija 1 stop bit, 1 start bit, 8 bita, na 9600 bauda. Kada čitač pročita karticu on na svom izlazu pošalje serijskom komunikacijom nekih 15 bajta, koliko se ja sjećam. To izgleda ovako: <CR>1234567890AB<CR><LF>. Mene interesuje samo ovo između <CR> (0x0A) i <CR><LF> (0x0A 0x0D). Što znači da nakon što PIC detektuje prijem podatka, on preskoči prvi bajt, uzme 12 i ostale zanemari. Tako radi procedura za prijem podatka iz čitača. Nisam koristio interrupte jer mi nisu ni potrebni. Jednostavno sam detektovao start bit rutinom za prijem podataka serijske komunikacije. Nakon pročitane kartice ide se ili na validaciju kartice ili na programiranje kartice, u zavisnosti gdje se nalazimo trenutno u programu. Ovdje bi trebao ubaciti flow-chart ili algoritam ali nisam dobar sa vremenom da ga sad crtam. Shemu ću kada nacrtam bar na papir pošto mi je i ona u glavi, postaviti na sajt. Što se tiče programa za PIC, koji je najinteresantniji, za njega me kontaktirajte putem email-a (kao i za GSM Controller projekt).

Šta ako
U slučaju programiranja dodatne ili zamjene postojeće kartice, sve se moraju izbrisati i ponovo isprogramirati. To je za sada nedostatak ali i nije neki veliki problem jer se radi o samo 5 ili manje kartica. Brisanje memorije ili kako to ja još zovem formatiranje (ja i još milioni ljudi) se vrši uz pomenuta dva tastera u određenim stanjima brave i to samo uz barem jednu validnu karticu. Ako nemate niti jednu validnu karticu (slučaj gubljenja svih 5) potrebno je bravu isključiti sa napona, zadržati oba tastera i uključiti je. Sada se brava ponaša kao da smo je prvi put ukljuili u njenom životu i sada ona očekuje da nauči kartice.

Hakanje sistema
Sigurno bi željeli znati kako provaliti ovakvu bravu, pa ću vam malo pomoći u tome. Nećemo govoriti o vratima i pravoj fizičkoj električnoj bravi koja je u vratima, nego samo o elektronici. Pošto sa vanjske strane vrata (ona koja je svima dostupna) ima samo antena (namotaj žice) koji je spojen sa brvom na unutrašnjoj strani vrata (prostorije) stvarno ne vidim način da vam to uspije. Mislim, ne vidim način osim slijedećeg (slijedećih). Možete pokušati spojiti 220V na antenu direktno, možda cijela elektronika sa druge strane vrata poludi i otvori vam vrata. Druga stvar, možete ići jednu po jednu karticu dok se vrata ne otvore. Samo, što će vam se pročitati svaka deseta, jer nakon pokušaja validacije kartice koja nije u memoriji, brava se sama zaključa (ogluši) na neko vrijeme koje sam ja izabrao. Treća stvar, možda i najdjelotvornija, možete pokušati napraviti kopiju kartice. Da bi pročtali original nije vam ni potrebno odobrenje vlasnika, jer dovoljno je da joj se samo približite sa čitačem i ona vam pošalje svoj kôd. Nakon toga, kada imate njen kôd, možete se malo igrati i napraviti hardware koji će da emulira rfid karticu. Ne znam kako će vam to uspjeti pošto to još nisam istraživao. Ali ako uspijete, pišite, uskoro će sve preći na takvu tehnologiju, čak i kreditne kartice. Mada, za to će se koristiti rfid kartice koje nisu read-only i koje imaju PIN. O tome nekad drugi put. Ako mislite na ono zadnje što sam rekao u «Šta ako», ne zaboravite da se tasteri nalaze UNUTAR prostorije, tako da je i ta opcija osigurana.

Video
https://www.youtube.com/watch?v=Oc8Jguab_9k
https://www.youtube.com/watch?v=aK7gv4bF4BQ
https://www.youtube.com/watch?v=oKYD_Bn8UV8
https://www.youtube.com/watch?v=whTCFWN_gOU

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 10,659

Ocjena: (2.91, glasova 2883)

Glasaj:

Datum: 25-02-2004

English version of this page: RFID lock with PIC and ID-12

498_rfid_brava_id12.rar

Bookmark and Share Komentari (11)

komentar [1]

Ja sam radio sa GP8 i sličnim modulima RFID kartica, ali sam kasnije razvio vlastiti modul. Nije mi jasno zašto u eeprom spremaš 12 Byte-a. ako možeš spremiti samo 6. Recimo moje kartice izbacuju id recimo 01036CD0BF. To je 10 zamenaka, ali ih spremam u eeprom ovim redom 01, 03, 6C, D0. BF. Time mi jedan korisnik zauzima 5 Bytes. Još mi samo nije jasno kako to da imaš 12 znamenki, kada sve RFID 125 khz kartice s kojima ja radim imaju samo 10 znamenaka? Evo i malo pomoći za buduću verziju tvog čita
IP: n/a


Stranica komentara: <12


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame