pojačalo 2×10 W

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
User avatar
pajser
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1496
Joined: 02-07-2009, 15:21
Location: Hrvatska, Zagreb
Contact:

pojačalo 2×10 W

Post by pajser »

Evo izvadio pojačalo iz nekog starog radija, tranzistorsko, i sad idem ga probat, i jedan kanal ne radi, a drugi kanal radi ali se slabo čulo i jako krči, tj zvuk je preloš. Zamjenio sam izlazne tranzistore, stavio sam MJE13009, i TIP32C. Isto sam zamjenio jedan od otpornika koji je izgorio :shock: :shock: Rezultat, oba kanala rade, zvuk katastrofa, i tiho je jako. Onda sam premostio kondenzatore na izlazu, zvuk je bio glasniji i bolji. Zalemim ja žice, zvuk opet katastrofa. Naravno MJE13009 se grije, al se TIP32C uopče ne grije. Možda neki savjet kako to popraviti, tj poboljšati kvalitetu zvuka. U pobudi je 2SC1226Q. Originalni tranzistori su 2SC1226 A i 2SA699A
Kaže kondenzator zavojnici: "A jesi smotana", " Ma nabijem te"-odgovori zavojnica, a otpornik kaže "samo preko mene mrtva"
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 535
Joined: 28-02-2010, 14:46

Re: pojačalo 2×10 W

Post by batka »

Kad nemas seme potrudi se od pocetka.Napravi mali signal injektor(oscilator koji daje sinusni signal reda 1Khz)
pa kreni od izlaza prema ulazu i prvo idi na baze tranzistora(vruci kraj injektora,a masa ide na masu pojacala).
Onda idi redom prema ulazu i prati kvalitet signala.Kad se jedan tr.u izlazu greje mora vuci vise struje.Ako je ispravan proveri koliko vuce mirne struje.To radis na kratko spojenom ulazu i ampermetrom u kolektorskom krugu namesti mirnu struju nekim trimerom(ako ga ima).Obicno izoblicenja na maloj snazi daje smanjena mirna struja.Moze biti da je smuvan i neki kond ili otpornik je promenio vrednost,pa su razdesene sve radne tacke okolo.Treba malo vise da poradis na problemu. :wink: :lol:
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 535
Joined: 28-02-2010, 14:46

Re: pojačalo 2×10 W

Post by batka »

Evo jedne semice za signal injektor. Svima koji hoce da nauce da rade s njim - radi na 1,5V i daje tri frekvencije :bass,midle i treble u zavisnosti sto zelite ispitivati.Ne treba raditi plocicu ,mozete izraditi sve u *vazduhu*,oko nekog preklopnika u tri polozaja. Stavite sve u kuciste starog flomastera i probajte da s njim malo istrazujete.Obavezno vezati masu uredjaja sa masom injektora.Sretno! :wink:
Attachments
Signal injektor.rar
(21.95 KiB) Downloaded 222 times
Post Reply